901

Cat  7.  Ops USA Jackson

Opleiding bij RNMFS te Jackson:  
Tijdens de Japanse aanvallen waren de opleidingen in Indië van ML-KNIL en MLD al uitgeweken naar Australië. Men kreeg uiteindelijk toestemming om daarna in 1942 in de Verenigde Staten van Amerika  een opleiding te starten op vliegbasis Jackson. Dit werd de Royal Netherlands Military Flying School (RNMFS).

Voor de jachtvliegers kon onder andere gebruik gemaakt worden van oudere P-40's. Van dit type werd een twintigtal geleende toestellen naar Jackson door de USAAF beschikbaar gesteld en naar Jackson gestuurd. Dit waren verschillende versies, zoals een P-40E, een P-40L en 18 P-40F's. Ze hadden Amerikaanse markeringen en verschilden van elkaar qua motortype, bewapening en uitrusting. Vaak waren ze in slechte staat en vergden veel revisiewerk.

Later kwamen er nog eens 10 nieuwe Lend-Lease P-40N kisten bij (deze toestellen hadden waarschijnlijk wel een Nederlandse vlag als markering).

In februari 1944 werd opleiding in de USA beëindigd en werden de toestellen geretourneerd. Inmiddels waren acht van de achttien F's afgeschreven.

 

GEEN foto's helaas....

 

Registratiegegevens:
Registratie Constructienr. USAAC Registratie Datum in dienst
Datum uit dienst Opmerkingen
- - - -
-
USA
- - - -
-
USA
- - - -
-
USA

 Bronnen o.a...... nihil

Registraties ???? Wie weet meer en wil info beschikbaar stellen? Graag, gebruik NedMil Contactformulier...

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)