.....

Fabriek General Atomics
Vliegtuig MALE UAV
Type-aanduiding MQ-9
Cat 3 --  totaal 4 stuks beoogd
Reaper


mq-9-profile

Informatie:

De General Atomics MQ-9 Reaper is een onbemand vliegtuig voor observatie en aanvalsmissies. Het is een UAV (unmanned aerial vehicle) dat is ontwikkeld is om vanaf grote hoogte observaties en aanvallen te plegen met geleide raketten. Het toestel wordt op afstand bestuurd maar kan ook deels autonoom vliegen. De MQ-9 is een latere generatie UAV en heeft ene motor met 950 pk en een propeller aandrijving. De eerste versie vloog in 2001. De "B" versie heeft 6 pylons voor bewapening en vllog rond 2007 voor het eerst. De kruissnelheid is circa 300 km/uur en de vleugelspanwijdte 20 m.

Er komen steeds nieuwe MQ-9 varianten, o.a met betere systemen maar ook met bijvoorbeeld een beter onderstel. De MQ-9 Block 5 is in 2013 in ontwikkeling.

De USAF gebruikte de MQ-9 in Afghanistan en Irak en het wordt veelvuldig ingezet.

Literatuur:
Nota defensie
- Ministerie van Defensie
Brief Defensie aan Tweede kamer:  voorstudie_project_male_uav.pdf  

Websites:
IPMS NL Walkaround MQ-9

 

FOTO GALERIJ:

  • mq-9-profile

Deze inhoud op deze pagina werd voor het eerst opgesteld zomer 2004 door M.de VreezeCat 3. KLu

Voor de KLu was in 2013 beoogd om 4 onbemande toestellen aan te schaffen voor verkenningen op hoogte en aanvallen op afstand.

Het project MALE UAV (Medium Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle) betreft de aanschaf van vier MALE UAV-toestellen met sensoren en grondstations van waaruit de toestellen worden bediend. Het MALE UAV-systeem bestaat uit een onbemand vliegtuig met de benodigde grond apparatuur voor het grondstation. De General Atomics MQ-9 is kandidaat en bevat een elektro-optische en infraroodsensor (EO/IR), een grond- en oppervlakteradar en een laser voor de aanwijzing van objecten. De Synthetic Aperture Radar kan bewegende objecten waarnemen (Moving Target Indicator, MTI). De grondcomponent bevat functionaliteiten voor missieplanning, vluchtvoorbereiding, besturing van vliegtuig en sensoren, beeldinterpretatie, communicatie, onderhoud en simulatie. De MALE UAV kan 24 uur per dag opereren en wordt op afstand bestuurd.

Een budget was gereserveerd van tussen de 100 - 250 miljoen Euro en indienststelling zou zijn rond eind 2016 maar in 2015 werd het jaren uitgesteld vanwege geldgebrek. Dit tot ongenoegen van de Luchtmacht die al de nodige voorbereidingen had lopen en waarbij de vliegbasis Leeuwarden de beoogde thuisbasis zou worden. Divers personeel is zelfs al opgeleid zoals de analisten.

 


Er zijn geen verdere details bekend.

Bronnen o.a [W1] scramble web, [O1] MinDef.web

 

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)


Modelbouw MQ-9 Reaper

Modellen (type)
 ?  nooit gezien
@ moeilijk te vinden
 ?  never seen
@ hard to find
1/72
1/48
1/32
Italeri/ SkunkModels  ;
SkunkModels/ Revell  ;
  

 > Beste aanbevolen model staat steeds eerst bovenaan; modellen achter elkaar genoemd zijn gebaseerd op dezelfde mal;

1/144:  Matuo Kasten

BOXART

  • italeri-mq9-72
  • revell-mq9-48
  • skunk-mq9-48

.

Kleurenschema: (kijk in kleurentabel voor modelbouwkleuren)
 Schema  Algemeen Kleur boven- en zijkanten  Kleur onderzijde  Details Opmerkingen 
- "grijs"
       

 

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)