Cat 3. KLu

Voor de KLu was in 2013 beoogd om 4 onbemande toestellen aan te schaffen voor verkenningen op hoogte en aanvallen op afstand.

Het project MALE UAV (Medium Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle) betreft de aanschaf van vier MALE UAV-toestellen met sensoren en grondstations van waaruit de toestellen worden bediend. Het MALE UAV-systeem bestaat uit een onbemand vliegtuig met de benodigde grond apparatuur voor het grondstation. De General Atomics MQ-9 is kandidaat en bevat een elektro-optische en infraroodsensor (EO/IR), een grond- en oppervlakteradar en een laser voor de aanwijzing van objecten. De Synthetic Aperture Radar kan bewegende objecten waarnemen (Moving Target Indicator, MTI). De grondcomponent bevat functionaliteiten voor missieplanning, vluchtvoorbereiding, besturing van vliegtuig en sensoren, beeldinterpretatie, communicatie, onderhoud en simulatie. De MALE UAV kan 24 uur per dag opereren en wordt op afstand bestuurd.

Een budget was gereserveerd van tussen de 100 - 250 miljoen Euro en indienststelling zou zijn rond eind 2016 maar in 2015 werd het jaren uitgesteld vanwege geldgebrek. Dit tot ongenoegen van de Luchtmacht die al de nodige voorbereidingen had lopen en waarbij de vliegbasis Leeuwarden de beoogde thuisbasis zou worden. Divers personeel is zelfs al opgeleid zoals de analisten.

 


Er zijn geen verdere details bekend.

Bronnen o.a [W1] scramble web, [O1] MinDef.web

 

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)