Cat. 4   MLD

de "Jezebel", nummer 8-1,

Eén Sikorsky S-51 helicopter werd civiel aangekocht als de PH-HAA door de Stichting Hefschroefvliegtuigen in 1947. De Stichting had o.a. KLM, Fokker, een aantal Ministeries en het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling als deelnemers en had als bedoeling te onderzoeken of een helicopter voor diverse doeleinden geschikt was. De Marine stelde vliegers beschikbaar en de vlieger Idzerda werd omgeschoold als heli vlieger. Het was wennen om een helikopter te vliegen, zo was de besturing totaal anders dan bij vliegtuigen en met kabels erg zwaar en deze had (nog) rotorbladen van hout met linnen.

Er werden vele proeven gedaan en verder werden ook postvluchten gemaakt. De kist raakte beschadigd na motorstoring bij een landing in Nootdorp juni 1948 en later nog eens een flinke kraak bij een landing in september 1950. Pas december 1951 was het gerepareerd en wilde de Stichting stoppen. De MLD Vlieger Idzerda adviseerde de Schout bij Nacht van de Marine de heli te kopen. Het toestel werd aangekocht en gemodificeerd met metalen rotorbladen en een hydraulisch systeem wat de besturing aanzienlijk verlichtte.

Januari 1952 werd een eerste landing gedaan op het vliegdekschip Hr.Ms Karel Doorman en werd het ingescheept voor een vaartrip naar de West/ Antillen. Zo werd ook een bezoek aan bijvoorbeeld het eilandje Saba uitgevoerd dat nog geen vliegveld had.

Bij de watersnoodramp in Zeeland in de eerste week van februari 1953 werden veel reddingsvluchten gemaakt ook met de vlieger Schwartz. Alhoewel de kist maar een beperkt heffingsvermogen had, werden veel mensen gered. (Op verzoek werden ook Amerikaanse S-55 heli's ingezet in Zeeland). Vanwege een populair liedje kreeg de heli later de naam "Jezebel". De kist werd daarna gestationeerd voor allerhande taken en de OSRD vanaf Valkenburg maar het onderhoud was nogal lastig en veel werd er niet mee gevlogen. In 1959 ging het uit dienst en naar Fokker voor verdere testen. Bij de MLD heeft de kist zo'n 1100 uur gevlogen met dezelfde motor.


sikorsky-s51-jg-archive

Sikorsky S-51 Foto: Collectie Joop Gelauf (used with permission)


 

Registratiegegevens:
Registratie Tweede Registratie Constructie-nummer Datum in MLD dienst Datum uit MLD dienst Opmerkingen
8-1
076 51.33 18-12-1951 23-05-1959

S-51; ex-PH-HAA en is aangekocht van de Stichting voor Hefschroefvliegtuigen 1949. Aangekocht 1951 door MLD en gemodificeerd. Naam: Jezebel.

Afgevoerd naar Fokker voor testen rotorblad balanceren. Vanaf 1965 blikvanger bij autobedrijf Nijmegen. Waarschijnlijk in 1969 gesloopt in Ede.

 Bronnen o.a. [B16] MLD.70 , [B5] Luchtv.encycl mei 1978

Opmerking: de Jezebel in het Aviodrome is niet de originele Nederlandse kist maar een in 1991 vanuit Engeland Imperial War Museum aangekocht HR.5 toestel (WG752)  en vervolgens gespoten in MLD kleuren. [walk around]

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)