airfix50years

TITEL: AIRFIX celebrating 50 years of the world's greatest plastic kits.


SCHRIJVER: Arthur Ward.
UITVOERING:  gebonden, circa A4 formaat


PRIJS: 19,99 engelse ponden, via BOL.com 17,99 engelse ponden.
Zoals waarschijnlijke de meeste IPMS'ers ben ik ook begonnen met de modeldozen van Airfix, en om deze reden heb ik ook nog steeds een zwak voor Airfix ondanks het bij mij bekende feit dat andere merken, voornamelijk japanse, beter passende modeldozen maken. Toen ik dan ook in een engels blad las dat er een boek over Airfix geschreven was, heb ik snel dit boek besteld. 

De schrijver van dit boek, Arthur Ward, is ook in zijn jeugdjaren begonnen met Airfix modeldozen. Na enige jaren van niet bouwen las hij dat in de begin jaren tachtig Airfix in de financiele problemen zat, niet veroorzaakt door modeldozen maar door de grootheid van het concern (Mecano was hier ook onderdeel van). Arthur Ward is toen begonnen met het verzamelen van oude Airfix modeldozen en andere door Airfix verkocht speelgoed. uit deze interesse heeft hij dus ook dit boek geschreven (na het lezen bleek dit zijn tweede boek over Airfix te zijn).
Het boek behandelt de geschiedenis en de ontwikkeling van het Airfix concern. Hieruit komen heel leuke weetjes over Airfix tevoorschijn. De naam Airfix heeft niks te maken met vliegtuigen maar met het feit dat de eerste producten opblaasbaar speelgoed was en dat de toenmalige eigenaar een voorkeur had voor woorden beginnend met A en eindigend op IX.
De eerste modeldoos, in 1949 van Airfix was een model van een Ferguson tractor, deze werd eerst verkocht als promotie model door Ferguson. Later werd dit model als modeldoos uitgebracht, tot grote vreugde van Ferguson. De eigenaar zag nog steeds niks in dit item, pas na aandringen van het winkelconcern Woolworths en werden er pas andere modeldozen uitgebracht waarvan de eerste een model van de Golden Hind was. Dit was een van de eerste polystrene modeldozen op de markt. Het eerste vliegtuig van Airfix was de Spitfire BTK.
In aparte hoofdstukken worden ook de ontwikkeling en het maken van de modeldozen beschreven inclusief de contacten met de fabrikanten van de 1:1 voorwerpen. Hierin bevinden zich ook interviews met oud medewerkers van Airfix waarin ook de besproken waarom voor bepaalde typen zij gekozen.
Er is ook een hoofdstuk gewijdt aan de box-art, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de uitvoeringen van de jaren zeventig. Tevens een heel hoofdstuk over het Airfix magazine. Als appendixes alle uitgebrachte modeldozen van Airfix, de meest populaire en de meest zeldzame modeldozen.
Het is een prima boek met gevoel voor humor geschreven en voorzien van vele kleurenfoto's van modelen, box-art, enz.... De schrijver heeft wel een duidelijk voorkeur voor Airfix en dus niet geheel objectief over het produkt. Voor degenen die ook geintereseerd zijn in meer dan het bouwen van modeldozen is dit ook boek een aanrader om meer te weten te komen over een van de firma's die modeldozen maakt.
Bij het lezen van dit boek wordt de oude tijden van Airfix tot leven gebracht en brengen de gevoelens van de jeugd weer terug,

Reviewer: Gerlof Dijkstra

2000-5

 


Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree