dutchprofile-d21

Fokker D.XXI  (D-21)

Uitgever: Dutch Profile

De laatste titel in de “Dutch Profile”-serie behandelt de geschiedenis, camouflage en kentekens van Fokkers beroemde D.XXI. Een uiterst interessant boek van 56 pagina’s binnen de kaften. De helft van de tekst is in het Nederlands, de andere in het Engels. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik uitermate weinig wist van de geschiedenis en de inzet van dit roemruchte vliegtuig. Ik kan je zeggen dat daar met dit boek verandering in is gekomen. Na het openslaan van het boek word je op de binnenpagina van de kaft meteen verrast door een mooi kleurenprofiel van de “213” zoals hij in 1938 rondvloog met de normale Nederlandse rozetten en de roodwit- blauwe staart. Ook blijkt al meteen dat de D.XXI-replica in het Militaire Luchtvaart Museum niet beschikt over de geheel juiste tinten van de camouflagekleuren zoals die op de D.XXI’s zijn toegepast. Het boek begint met de operationele geschiedenis van de D.XXI in de “Luchtvaartafdeling” en na 1 november 1938 “het Wapen der Militaire Luchtvaart”. Allereerst wordt de organisatie van de LVA/ML kort uit de doeken gedaan waarna de ingebruikname en het operationele gebruik volgt. Met interessante en voor mij onbekende foto’s, wordt per eenheid de spannende periode vol internationale incidenten voorgaande aan de Meidagen van 1940 beschreven.

Daarna volgt een uitgebreide verslaglegging van de oorlogsvluchten met overwinningen en verliezen in de Meidagen. Het geheel wordt afgesloten met een korte paragraaf van de D.XXI in het voormalige Nederlands- Indië. Vanaf bladzijde 25 volgt dan hetzelfde relaas in het Engels met in het midden van het boek vier bladzijden met kleurprofielen van D. XXI’s met oranje driehoeken en een tweetal ideeën uit 1938 om tot wat meer “Low- Viz”-kentekens te komen. En wij maar denken dat de USAF en US Navy in de jaren “70 en ’80 hiermee baanbrekend werk hadden verricht! Na de verhandeling in het Engels over de operationele inzet wordt er - wederom tweetalig - in het kort het ontwerp, de ontwikkeling en de bestellingen behandeld. Best wel een bijzondere volgorde van hoofdstukken eigenlijk. Misschien hadden de schrijvers zoiets van: “Men is waarschijnlijk toch het meest  geïnteresseerd in het gedeelte waar de kogels in het rond vliegen. Laten we daar maar mee beginnen!” Nou ja, de leesbaarheid lijdt er niet onder, zullen we maar zeggen.

Het boek vervolgt met een hoofdstuk wat voor ons plakboys erg belangrijk is: de camouflagepatronen en kentekens en de Federal Standaard kleurnummers die het dichtstbij de oorspronkelijke kleuren komen. Overigens hoef je voor de juiste verfjes niet verder te kijken dan White Ensign Models-verf:
- LVA Camouflagegroen, FS 24077, WEM ACD01
- LVA Camouflagebruin, FS 20059, WEM ACD02
- LVA Camouflagebeige, FS 26360 (ja, ja, een grijstint!), WEM ACD03
dutchprof-d21-2
Na een opsomming van Luftwaffe-claims op neergeschoten D.XXI’s gaat het boek via summiere technische en modelbouwgegevens naar een opsomming van de geschiedenis van elke afzonderlijke D.XXI op de manier die we al kennen van de “Vliegend in Nederland”-boekjes die destijds door Flash Aviation werden uitgegeven. Afsluiter is nog wat kleurprofielen in het achterblad en de achterkaft van D.XXI’s in transitionele kleuren toen men van de rozet overging op de oranje driehoek en de Luftwaffe-kleuren van de door de Duitsers gepikte D.XXI’s. Ze begonnen met onze vliegtuigen en eindigden met onze fietsen... Al met al een uitermate interessant boek met mooie profielen en interessante foto’s dat ik van harte kan aanbevelen! Naast dit boek heeft Luuk ook apart nog een bijbehorende decalvel uitgegeven. Maar goed, niet iedereen is geïnteresseerd in het bouwen van een model. Er zijn ook nog mensen die het boek puur en alleen voor de geschiedschrijving zullen kopen. Die hebben dan niet de kosten van een decalvelletje wat ze op zijn best als onderleggertje voor de koffie (wel in het zakje anders wordt het een smeerboel!) zullen kunnen gebruiken.

Dit vel bevat decals in schaal 1/72 en 1/48. Je hebt mogelijkheden voor een kist met rozetten (operationeel of FD-322, het prototype), een kist met de oranje driehoeken of een gestolen Duitse D.XXI. Luuk geeft ook aan hoe je de 227 in overgangskentekens kan bouwen met nog onafgewerkte oranje driehoeken over de romprozetten. Als bonus zijn de kentekens van “Schwarze 1, Der Alte” van 4./JG186 er ook bijgedaan. Die kist werd op 10 mei 1940 aangeschoten door elt. Van Overvest waarop deze “Emil” een noodlanding maakte op De Kooy. De vlieger, Hauptmann Dietrich Robitzsch, Staffelkapitän van het 4e Staffel van JG 186, werd daarbij krijgsgevangen gemaakt. Ik heb alleen een beetje mijn twijfels bij de donkerrode kleur van de rozetten; in het boek worden ze afgebeeld met de ons gebruikelijke felrode kleur. De decals zijn echt een stuk donkerder. Wie het weet mag het zeggen... Al met al een erg interessant vel met voldoende gebruiksmogelijkheden.

Nu nog maar wachten op de “new-tool” D.XXI van Classic Airframes! Voor de zekerheid ga ik toch maar voor een kist met de oranje driehoeken. Witte Muizen en Schoenen met Punten!

Met dank aan Luuk Boerman / Dutch Profile voor het beschikbaar stellen van de Profile en de decals.

Reviewer:  Erik Bosch

2007-3

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree