english readers can see a review in english here...
Kleurrijke KLu , 50 jaar speciale beschilderingen (inclusief de MLD)
Boektitel: Kleurrijke KLu
Auteur: Cor van Gent
Uitgever: Lanasta Violaero
ISBN: 978-90-8616-178-2
Uitgave 2021 (1e druk)
172 pagina's
Adviesprijs: 34,95 Euro
Voor 1970 vlogen er al demonstratieteams bij de Koninklijke Luchtmacht, maar die bleven vrijwel onbekend en kleurloos. Dit veranderde pas na de oprichting van het demonstratieteam "Whisky Four", dat met vier in een aantrekkelijk kleurenschema gespoten T-33’s vloog, die later werden ingewisseld voor de F-84F Thunderstreak. Na een tweetal fatale ongelukken werd het team opgeheven en bleef aanvankelijk alles bij het oude. Het jaar 1970 kunnen we een keerpunt noemen. Toen werd de laatste F-84F Thunderstreak uit dienst genomen en was voor het afscheid geheel wit gespoten en inherent aan de Flower-Power tijd met bloemetjes en andere frutseltjes gedecoreerd. In 1973 vierde de KLu haar 60-jarig jubileum op vliegbasis Deelen en trad het helikopterteam de "Grasshoppers" voor het eerst op. De Alouette’s voerden gele vlakken. Een ander "demo" team dat zich hier manifesteerde was "Popsey Black”, vliegend met vier eveneens van gele strepen voorziene Piper Super Cub’s. Daarna werden beschilderingen steeds algemener en uitbundiger toegepast. "Demonstratie" teams, squadron jubileums en tal van andere redenen werden aangegrepen om de meest fantastische beschilderingen aan te brengen. In dit boek geeft de auteur een overzicht van 50 jaar beschilderingen bij de Koninklijke Luchtmacht.
Cor van Gent is zeker geen onbekende in de luchtvaartwereld en heeft al een respectabel aantal boeken op zijn naam staan. Zijn voorlaatste boek (2020) was een tweede boek over de Northrop/Canadair NF-5 Freedom Fighter. Dit keer een uitgave over alles wat in de laatste 50 jaar maar kleurig bij de Luchtmacht en de Marine Luchtvaartdienst gevlogen heeft.
Hierbij moet u zeker niet alleen denken aan demoteams of specifieke demotoestellen maar ook aan speciale beschilderingen zoals de UN/NATO missies, de Lynx neusjes (niet allemaal) en uiteraard de staarten en de 1 april F-16 politie uitvoering!
Het boek is slim verdeeld in een aantal jaarblokken waar binnen dan weer een fotoselectie wordt gepresenteerd van de verschillende toestellen of demo teams met korte beschrijving en/of geschiedenis. Leuk de foto’s te zien van het Zebra schema van de Grashoppers tijdens de open dag op Brasschaat wat voor mij mijn eerste buitenlandse open dag bezoek was.
Het is een indrukwekkende parade van kleurige foto’s geworden waarbij het eigen archief van Cor van Gent ongetwijfeld een voorname rol heeft gespeeld, maar zijn oproep via sociale media om extra materiaal heeft zeker resultaat gehad getuige de lange lijst van “medewerkers” en bijgedragen. Of daarmee alle kleurige toestellen gevangen zijn kan ik niet beoordelen, vermoedelijk niet. Ongetwijfeld ligt er ergens bij iemand in zijn archief nog materiaal van een squadron of grappenmaker die iets heeft geknutseld wat snel weer verdwenen is. Ik mis de “Ruiten Vier” met haar Meteors, maar dan had de titel wellicht 70 jaar……. moeten zijn. Het niet opnemen is in dit geval gerechtvaardigd, maar eigenlijk ook de Orion met de Nederlandse driekleurenband die valt wel binnen de 50 jaar en ook de Wasp neusjes, maar je kunt niet alles hebben. Voer voor een tweede druk.
Conclusie
Voor de echte Nederlandse luchtvaartfreak en must om te hebben, voor de modelbouwer een welkome aanvulling met ideeën en met de huidige mogelijkheden geboden door collega modelbouwers op het gebied van decals is eigenlijk elk model te bouwen. Daarnaast is het een geweldig plaatjesboek met interessante informatie. Alleen dat rechtvaardigt al de aanschaf of om cadeau te geven. Al bladerend en lezend ben ik hele leuke en interessante zaken tegengekomen waar ik nog geen weet van had. Handig is het register aan het einde waar je snel type, registratie, bladzijde van een bepaald type/kleurenschema kunt vinden. Buiten dat alles is het een naslagwerk voor wat betreft de geschiedenis. Ik kan niet wachten op deel 2.
Met dank aan Lanasta/Violaero en Edwin Hoogschagen voor het beschikbaar stellen van dit mooie boek voor een recensie
Reviewer: Fred Bachofner
NB. Het loont zeker de moeite om eens bij Lanasta op de website https://www.lanasta.eu/ te gaan kijken. Ze hebben echt een hele uitgebreide en voor ons modelbouwers interessante selectie boeken, zeker niet door de minsten geschreven.
TIP: kijk ook eens bij onze IPMS Aerobatic en Display Teams SIG pagina's
deze recensie werd gepubliceerd 28 juni 2022