Vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht
Taal: Nederlands
Prijs: € 39,50
ISBN 9789081231909
170 pagina's A4 met 380 kleurenfoto's
Uitgever: Grafisch bedrijf Hontelé- van Deursen, Roosendaal
Een kleurrijk boekwerk geschreven door IPMS-lid Hans van den Broek. Zelf noemt hij het een boekwerk met wetenswaardigheden en anekdotes vanaf 1945 tot heden in miniatuur. Hans van den Broek is 37 jaar werkzaam geweest bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu).
Het boek geeft een overzicht van alle vliegtuigtypen welke sinds 1945 tot op heden bij de KLu in gebruik waren of nu nog zijn. Het betreft een verzameling van 51 vliegtuigtypen. Van ieder type wordt een korte beschrijving gegeven, samenvattende technische informatie over afmetingen, snelheid, aantallen, registraties, etc. Verder worden aanvullende bekende of minder bekende wetenswaardigheden gegeven en veel kleurenfoto's. Het bijzondere van de foto's is dat ze allemaal zelf zijn gemaakt in de achtertuin van de schrijver en tonen zijn gebouwde 1/72 schaalmodellen in de verschillende kleuren. Van de bouw geeft hij een heel korte beschrijving dan wel een anekdote. Daarnaast is bij alle typen een tekening of silhouet met voor-, zij- en boven/onderaanzicht. Bij sommige typen gaat hij wat uitgebreider in op de geschiedenis al dan niet voorzien van zelfgemaakte pentekeningen. Verder vertelt hij zo hier en daar over zijn eigen ervaringen. Bijvoorbeeld over zijn luchtdoop in een Lockheed T-33. Bij dit type staat hij dan ook wat uitgebreider stil evenals bij de Fokker S-11, die altijd zijn aandacht heeft getrokken.
Heel uitgebreid gaat Hans in op het demonstratieteam Whisky-Four dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw vloog met de T-33. Daarbij wordt ook stil gestaan bij zijn ervaringen met het vliegongeval van het team in juni 1965. Naast foto's van de echte vliegtuigen heeft hij ook foto's toegevoegd van zijn 1/72 demoteam. Verder beschrijft hij een tweetal in zijn ogen bijzondere typen die geen deel uitmaakten van de KLu, namelijk de Fouga Magister en de Lockheed Neptune. De eerste omdat dit type belangrijk onderdeel was van de gezamenlijke Nederlands/Belgische vliegeropleiding en de tweede omdat hij dat een mooi vliegtuig vind wat ondermeer vaak op Woensdrecht was te zien.
Achter in het boek wordt een overzicht gegeven met foto's van alle typen in groepen bijeen.
Tenslotte wordt een overzicht gegeven van verklaringen en termen in gebruik bij de KLu, een overzicht van fabrikanten van de modelkits en een overzicht met squadronemblemen. Merkwaardig genoeg zit daar plotsklaps ook een stukje bij over de bouw van papieren vliegtuigen. Je kunt je afvragen wat de relevantie daarvan is met betrekking tot het onderwerp van dit boek. Het boek telt in totaal 164 pagina's.
Al met al een aardig en kleurrijk boek met veel kleurenfoto's van zelfgebouwde modellen en zoals de schrijver zelf aangeeft met wetenswaardigheden en anekdotes. Het geeft een alleraardigst overzicht van de vliegtuigen van de KLu. Het is in die zin wel bijzonder, de informatie hoewel oppervlakkig is goed voor een eerste impressie. Het is een prachtig bladerboek maar het is de vraag of het voor gevorderde modelbouwers (en luchtvaartenthousiasten) voldoende interessant is. Het is wel een aanrader voor jeugdige bouwers en vliegtuigliefhebbers.
Reviewer: Wim Nijenhuis
2014
Bestelinfo:
Het boek is opgemaakt in A4, bevat 170 bladzijden, 380 kleurenfoto's en kost € 39,50 incl. verzend- en verpakkingskosten.
Het is te bestellen op www.hontele.nl via de button 'Webwinkel' of direct via deze BESTELINFO LINK