cutty sark 0 

 
Merk:   Revell 
Onderwerp:  Cutty Sark
Kitno.:  05422
Schaal:  1/96
Aantal onderdelen:  698
Prijs:  circa  75,- Euro

Eerste indruk.

Voor mij ligt een grote doos 75cm x 45cm van het model de Cutty Sark Het gaat om een zeilschip van een thee-klipper, merk Revell. Dit wordt een groot model zoals op de doos staat omschreven van 91,4 cm lang en 55,8 cm hoog met een aanzienlijke aantal onderdelen verspreid over 8 spreus en los de 2 romphelften en 3 dekplaten met een houtnerf. een kleine controle van alle spreus laat zien dat het goed gegoten onderdelen zijn met wel wat flash maar bijna geen gietdeuken dus dat ziet er goed uit, een 4-tal klosjes met verschillende soorten en diktes touw. Verder in de doos een setje met decals, 3 vellen met voorgedrukte zeilen en natuurlijk een uitgebreide handleiding die in 78 stappen de bouw van het schip begeleiden en nog eens 27 pagina’s met de beschrijving van het touwwerk cq optuigen van het schip. Toch is dit geen nieuw model maar een heruitgave, het origineel komt uit jaar 1959 wat toen omschreven was als Master Modeling Series op You-tube is daar een filmpje van met het afronden van het model.

Een stukje geschiedenis

De Cutty Sark werd gebouwd op de Yard Scott and Linton in Dumbarton Schotland en te watergelaten in november 1869. De naam Cutty Sark is de Nickname van de heks Nannie Dee die de boer Tam o Shanter achtervolgde en zo de staart van zijn paard aftrok voordat hij ontsnapte bij het oversteken van een rivier. Zo doende houdt het boegbeeld een stuk van een paardenstaart vast (zie de foto's).

Maximale Snelheid van het schip was 17,5 knopen wat neerkomt op +/- 32 km per uur in een beroemd geworden wedstrijdrace van australie naar Engeland versloeg de Cutty Sark in 1885 met 73 reisdagen de Thermopylae die 7 dagen meer nodig had om de finish te bereiken. Het schip ligt nu als museum in Greenwich na een grote restoratie. In mei 2007 is er nog een grote brand geweest en is het schip beschadigd, gelukkig was de inboedel en de masten al verwijderd vanwege de grote restoratie de oorzaak hiervan was een oververhitte stofzuiger.

Conclusie

Een mooi model om te maken wat veel tijd zal kosten en daar heb ik nu wat meer van vanwege dat ik wat eerder heb kunnen stoppen met werken, wordt dus een meerjarenplan. Als het zover is kan het schip mee naar de Euro scale Modelling

Met dank aan Erik Olijnsma voor het beschikbaar stellen van het model.

 
Reviewer:   Ruud Visser

 

  • cutty-sark-0
  • cutty-sark-11
  • cutty-sark-2
  • cutty-sark-4
  • cutty-sark-6
  • cutty-sark-7
  • cutty-sark-9

 

 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 2 oktober 2019