revell-u2540a

Model : Deutsches U-boot Type XXI U 2540

Merk : Revell

Schaal : 1/144

Doosnummer  06004. 
Nieuw model?  Nee, heruitgave uit 1992. 

Geschikt voor : Niveau 3.
Aantal onderdelen: Vijftig in 3 frames, plus een decalvel en een vlaggenset.
Schaalnauwkeurigheid: Goed; je komt iets meer dan één millimeter te kort in lengte.
Gelijkenis :Zeer goed.
Detaillering : Prima, geen gladde romp maar bijna alle details zijn er op aangebracht.
Bouwbeschrijving : Van het ondertussen bekende Revell formaat, wel lijkt de trend dat deze steeds kleiner moet worden: een bovenaanzicht ontbreekt zelfs.
Schilderinstructies : Duidelijk, maar alles staat helaas in Revellnummers. Voor de liefhebbers van de
juiste verf hier de drie WEM kleuren: KM 01 Hellgrau 50 voor bovenzijde romp en toren, KM 03 Dunkelblaugrau voor de onderzijde van de romp en KM 11 Schlickgrau voor het dek.

Decals :
Voor verschillende U-boten, inclusief emblemen, dieptemerken en speciale markeringen.
Geschiedenis : “Van duikboot naar onderzeeër”, daarmee wordt kort samengevat waarom dit type U-boot zo belangrijk is geweest. Tegen het einde van de oorlog waren al een aantal van dit type operationeel. Toch is er geen geallieerd schip tot zinken gebracht. De voornaamste reden hiervoor zal toch het verloop van de oorlog zijn geweest. Had deze nog enige weken langer geduurd, dan waren er  aarschijnlijk wel vrij veel schepen het slachtoffer geworden van deze indertijd superieure boot. Na de oorlog zijn een aantal boten in dienstgesteld en getest door de Amerikaanse, Britse, Franse en Russische marine. Zeker is dat dit ontwerp invloed heeft gehad op de ontwerpen van onderzeeboten in de bovenstaande marines in de jaren vijftig en zestig.

De bouw : Dat gaat eigenlijk vanzelf: de meeste onderdelen passen prima. Ik heb slechts bij de boeg een klein beetje plamuur bij de boeg gebruikt. Wat verder opvalt, is de detaillering aan de binnenzijde. De reden is dat Revell indertijd drie versies van de kit had. Naast deze was er nog een opengewerkte en een Wilhelm Bauer uitvoering te koop. Misschien zien we deze binnenkort ook weer in de winkel. Mede  vanwege de opengewerkte versie moet je de opbouw aan een zijde nog dicht maken met een opvulstuk en dat is misschien ook gelijk het enige minpuntje van de doos.
Nog een tip voor het maken van de scepters (railing stuts). Teken de juiste plaats uit, boor een gaatje, neem een blokje balsahout van 7 mm hoog en knip en vijl ze voorzichtig op maat.

Conclusie : Vanwege het uitbrengen van de verschillende duikboten en onderzeeërs in deze schaal is het goed dat Revell deze ook weer uitbrengt. Mede omdat de kwaliteit toch beter is dan de kopie exemplaren van Minihobbies. Wat betreft aftermarket spullen : Omdat WEM nu voor de 1/144 Gato van Trumpeter ets gaat uitbrengen zullen deze
ook wel voor de Duitse onderzeeboten (Type VII, XXI en XXIII) gaan komen maar wanneer en door wie is even de vraag.

Aan te bevelen boeken :
The Type XXI, Fritz Köhl & Eberhard Rössler (Anatomy of the ship)
Vom Original zum Modell: U boottyp XXI, Fritz Köhl.

Reviewer: Michiel Woort

Verschenen in IPMS / PIM 2007-4

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree