heller-richelieu
MODEL: Richelieu
MERK: Heller 81086
SCHAAL: 1/400
NIEUW MODEL: nee, heruitgave 1999

PRIJS: fl. 77,95
AANTAL DELEN: 472, met een stuk echte ankerketting en een velletje met papieren vlaggen.
DECALS: naam op de romp in wit (?), en een paar spreuken in zwart voor op de opbouw, de laatsten zijn te vet gedrukt.
GESCHIKT VOOR: gevorderden
BOUWBESCHRIJVING: goed. De nummering der onderdelen is volkomen willekeurig over de gietramen verdeeld. Daardoor ben je heel wat tijd kwijt aan zoeken naar kleine onderdeeltjes die vaak moeilijk herkenbaar zijn in de gietramen.
SCHILDERINSTRUCTIES: de Humbrolnummers zijn aangegeven, beter dan het Heller systeem. Ik heb er geen idee van of het hoofd kleurenschema juist is: de boorden zijn in 2 kleuren grijs, de lichtste daarvan vinden we ook voor de voorste torenopbouw en wat lage dekopbouwen, terwijl voor de gecombineerde schoorsteen/achterste opbouw, alsmede de geschutstorens dezelfde donkergrijze kleur is aangegeven als van de metalen dekken. Dit schema doet mij vreemd aan, maar het is best mogelijk dat dit eens zo is toegepast. Bekend is dat de camouflageschema's van oorlogsschepen nogal vaak werden veranderd. Ik heb een foto uit eind WO II, waarop het schip is te zien in een soort splintercamouflage. Het verdoezelend effect van camouflages vind ik altijd wat jammer bij een scheepsmodel. Op mooie scherpe foto's van de Richelieu is te zien dat het hele schip in eenzelfde lichtgrijze kleur is geschilderd (zoals op de fraaie doosschildering). De dekken in donkergrijs/respectievelijk houtkleur met wat details in de geëigende kleuren maakt het geheel mooi. Voor wie het helemaal precies wil doen: in het boek "Richelieu" van R. Sarnet/E. le Vaillant staan alle schema's die ooit bij het schip zijn toegepast (PM. het franse boek is vrij duur, voor de prijs ervan kan je een paar Richelieu dozen kopen!).
GELIJKENIS: goed.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: de breedte is goed, maar de lengte? mijn ene bron zegt ca 242 m, mijn andere ca 248 m, de doos van Heller zegt 244 m, dus hun model 1/400 zou dan 61 cm moeten zijn en dat klopt aardig, maar op de doos staat dat het model 64 cm lang is. U ziet maar, mij interesseert het niet erg, zolang de afwijking niet al te dol is.
DETAILLERING: goed tot zeer goed, alles binnen de beperkingen die het spuitgietsysteem bij een model op deze schaal nu eenmaal stelt. Dus iets te dikke mastdelen e.d.. Maar de complexiteit van de mast is aardig weergegeven (overigens behoorlijk lastig in elkaar te zetten). Verder mooi dunne strakke borstweringen en zeer fijne dekdetails. De patrijspoorten in de romp zijn netjes als gaatjes uitgevoerd (te beglazen met Kristal Kleer). Jammer (en onbegrijpelijk) vind ik dat de ramen in de opbouwen ontbreken   zelfs de brug is helemaal blind! De relingen die Heller bijlevert zijn vreselijk grof en alleen geschikt om het model te verknoeien.
PASSING: in 't algemeen prima. Alleen bij de hoofdgeschuttorens moeten wat lastige naden worden weggewerkt, evenals bij de hoge opbouw. Plamuur is alleen daar nodig, en voor het vullen van een krimpdeukje in enkele dikke onderdeeltjes. Een goed idee is de dwarsverstijving in de romp d.m.v. goed passende plaatjes   vooral als je een waterlijnmodel maakt.
OPMERKINGEN: De kiel van de Richelieu is gelegd in 1935, en het schip was vrijwel gereed toen Frankrijk viel in 1940. Het heeft in dienst van Vichy wat schermutselingen met de geallieerden overleefd. In Amerika is het schip in 1943 voltooid en maakte daarna deel uit van de Britse vloot, eerst in de thuiswateren en later in de Stille Oceaan. In 1965 is het uit dienst gesteld en 3 jaar later gesloopt. We kunnen blij zijn met deze heruitgaaf van Heller, want dit is  ondanks de leeftijd ervan  zonder meer een van de betere scheepsbouwkits in grotere schalen. Dus aanbevolen dit model van een van de mooiste en meest indrukwekkende exemplaren uit de nadagen van het verschijnsel slagschip, dat door de opkomst van het vliegtuig en de carriers al in de tweede wereldoorlog sterk aan betekenis inboette,

Reviewer: Rob van Basten

2000-2

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree