Hobby Fan 1/350 Submarine "WAVE BASE"
prijs: ca. 60 Euro (let op: is alleen de "zee" dus zonder onderzeeboot!)
De redactie kreeg ter recensie een aardig ‘zeetje’ om een onderzeeboot in te showen, zo te zien een zware ‘Ocean Swell’ die je nooit op de Noordzee tegen zult komen, maar eerder op de Stille Oceaan. Dat ziet er natuurlijk spectaculair uit, een onderzeeboot die zijn kop door een golf in de hoogte gooit. Misschien wordt dit alleen maar overtroffen door een zogeheten ‘emergency surfacing’ waarbij een onderzeeboot van enige diepte met grote snelheid naar de oppervlakte ‘schiet’ en daarbij een moment half boven het water uitsteekt. Dit wordt soms ook geoefend en levert altijd mooie plaatjes op. Zo’n oefening is binnen een minuut afgelopen natuurlijk en alles gaat dan weer terug naar normaal.
Maar aan de oppervlakte varen in zo’n zware zeegang dat zal maar zelden voorkomen! De bemanning wordt in die stalen cilinder door elkaar geklutst, frisse lucht is er niet bij, en ook de gevoelige uitrusting (sonar, navigatie, periscopen enzovoort) krijgt zware klappen. Eten koken is er ook niet bij natuurlijk, en maar weinigen zullen er op dat moment trek in hebben, het gaat er bij de meesten harder uit dan het erin komt… Kortom, dit soort taferelen komen alleen bij uitzondering voor, als er iets technisch mis is of dat er een ontmoeting met een oppervlakteschip nodig is die écht niet uitgesteld kan worden! En meestal zijn er geen camera’s in de buurt om dit zo vast te leggen.
Als showmodel zijn de meeste onderzeebootmodellen heel erg saaaaai… Voor de bouwer is het misschien nog een beetje spannend omdat die ook de hele boot met zijn verhaal voor ogen heeft, denk maar aan de film Das Boot. Op de showtafel echter zijn het allemaal zwarte of donkergrijze sigaren met een klein huisje bovenop, voor de buitenstaander heel weinig aan te zien dus. Het wordt nog erger als het model als ‘waterlijnmodel’ wordt getoond, net als bij een ijsberg zit het grootste deel van de sub onder water en zie je dus niets van! Er zijn wel door sommige vernuftige bouwers ‘kijkkasten’ gemaakt zodat je de boot ónder water, in zijn natuurlijke habitat te zien krijgt, maar het vergt nogal wat slimmigheidjes en inspanning om dat te maken. Voor de wat gemakzuchtiger modelbouwer, waartoe ik mijzelf ook mag rekenen, is er nu dit zeetje. Het is door het Taiwanese merk Hobby Fan gemaakt en ja, Taiwan ligt natuurlijk aan de Stille Oceaan. Het bestaat uit een flinke klomp transparant blauw giethars waarin de achterkant van de onderzeeboot is uitgespaard. Het transparante blauw doet inderdaad op het eerste gezicht denken aan het diepblauwe water van de Stille Oceaan.
Taiwan is een gebruiker van voornamelijk Amerikaans legermaterieel en daar horen ook de onderzeeboten bij. Al in de jaren vijftig ontving de Taiwanese Marine verschillende Amerikaanse Guppy II boten, eigenlijk vernieuwde Gato, Balao of Tench submarines uit de Tweede Wereldoorlog. Deze boten waren flink gemodificeerd waardoor ze sneller en vooral stiller waren dan hun voorgangers.
Het zeetje waar we het hier over hebben is daarom speciaal op maat gemaakt voor het AFV Club Guppy II model SE73513. Wel heeft de maker er een flinke speling omheen gemaakt, of je die op gaat vullen is natuurlijk mogelijk maar misschien maak je het jezelf dan weer net zo moeilijk als wanneer je het zelf had gemaakt. Door het transparante blauwe materiaal valt het trouwens niet zo erg op dat die speling er is. Maar, omdat eigenlijk alle Gato/Balao/Tench en dus ook Guppy klassen feitelijk dezelfde rompvorm hebben, kun je er net zo goed een van deze klassen in leggen. Sterker, ik heb een beetje zitten proberen, maar er zou met wat aanpassingen ook een Britse Oberon klasse of een driecilinder-Tonijn van de Koninklijke Marine in geplaats kunnen worden. En onlangs heeft Hobby Boss ook een nieuwe Gato uitgebracht, en die zou er ook met gemak in passen. Misschien zelfs een Nautilus?
Voor kleinere onderzeeboten als bijvoorbeeld een Duitse Type IX wordt de speling wel echt te groot, maar ik vermoed dat een Japanse I-400 er niet in zou misstaan.
Er zitten geen instructies bij, maar de foto op de doos geeft toch wel een suggestie: met een beetje witte verf kun je de golfkammen wat accent geven en daardoor wordt het wateroppervlak nóg sprekender.
Ik heb het zeetje hierboven met Guppy S802 ‘Walrus’ van de Koninklijke Marine, een giethars model van Naval Models en ook in 1:350, uiteraard. Ook even geposeerd met een Britse Oberon klasse boot, maar die past iets minder lekker zoals hieronder...
Kortom, voor wie een Gato/Balao/Guppy onderzeeboot (of een andere die ongeveer dezelfde afmetingen heeft op een beetje spectaculaire (maar niet erg realistische) manier wil tentoonstellen is dit zeetje een aardige investering!
Tussen haakjes: Hobby Fan verkoopt ook vergelijkbare ‘zeetjes’ voor de Duitse Type VIIC (HF093), de Japanse I-58 en I-19 (HF095) en voor de Duitse Type VIIB/C/C41 (HF097). En ook een dergelijke basis voor de LST van AFV Club (HF094).
Reviewer: Maarten Schönfeld
dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 26 april 2022