revell pt 109 05147

Patrol motortorpedoboot PT109

Merk:  Revell 

Doosno. 05147

Schaal: 1/72 

Onderdelen: 146

Prijs rond de €24,50

Degenen onder ons die denken dit model al te kennen uit het verleden hebben enigszins gelijk. Revell heeft in het verleden een kit van dit type Amerikaanse motortorpedoboot (MTB) op de markt gehad in diverse uitvoeringen. Maar met dat oude model heeft deze bouwdoos niets meer te maken, behalve dan dat het onderwerp hetzelfde is! Het betreft hier een volkomen nieuwe kit uit een nieuwe, moderne mal, met de hoge kwaliteit die we van Revell tegenwoordig gewend zijn.

 

Kennelijk bestaat er voor een model van dit type motortorpedoboot nog steeds voldoende belangstelling. Zelf bouw ik slechts af en toe een scheepsmodel. Snelle MTB’s in schaal 1/72 hebben dan mijn voorkeur. Die belangstelling gaat al terug naar mijn jeugd toen ik de oorlogsboeken van K. Norel verslond. Met name het boek “Varen en vechten” over de dienst op Engelse  MTB’s heeft veel indruk op mij gemaakt. Dat is dan ook de reden dat er ergens in mijn voorraad nog het oude Revell model van de PT167 lag. Komt nu mooi van pas bij het vergelijken van de oude en nieuwe kit. Deze motortorpedoboten waren voor de U.S. Navy door ELCO gebouwd, naar het voorbeeld van Engelse boten geheel van hout.

pt 109 b

Maar nu naar de inhoud van deze doos: op de voorkant een mooie tekening van de PT109 tijdens een nachtelijke actie. Netjes verpakt in diverse zakjes vind ik 11 gietramen in grijs plastic, twee romphelften en het dek van de boot. Daarnaast een doorzichtig gietraam met raampjes voor de opbouw en een klein decalvel. Deze laatste bevat hoofdzakelijk decals voor de bijgeleverde standaard waar de boot op kan staan, een paar instrumenten voor het stuurhuis en een Amerikaanse vlag voor de achtermast. De bouwbeschrijving is van het bekende nieuwe Revell type, in kleur met duidelijke bouwstappen. De kleuren zijn aangegeven in Revell kleurnummers waaronder een aantal mengrecepten.

pt 109 c

Er was een probleempje met de doos die ik ontving: het complete dek van de boot, onderdeel 29, ontbrak. Toch geen klein, onbelangrijk deel van het schip! Dit was voor mij de eerste keer dat er een belangrijk onderdeel ontbrak in een Revell doos. Ik ga ervan uit dat het een uitzondering is….. Ik heb de afdeling X van Revell gemaild met de vraag om een vervangend onderdeel. In het verleden kreeg ik dan binnen twee weken het gevraagde onderdeel toegestuurd. Nu echter kreeg ik de vraag om een kopie van de bouwbeschrijving en van de aankoopbon op te sturen. Toen ik aangaf dat het een door henzelf geleverd recensiemodel betrof, had ik het onderdeel zonder verdere vragen binnen drie dagen in mijn brievenbus liggen. Revell bedankt!

De uitvoering van de onderdelen is netjes. Strak gespoten met nauwelijks flash. Uitdrukpendeukjes zijn er hier en daar wel maar meestal op onzichtbare plaatsen. Wil je ze wegwerken dan wordt dat schuren en friemelen. De romp bestaat uit vier delen. Twee grote romphelften, een rompachterdeel waaraan de schroefassen en de uitlaten worden bevestigd en een kleine vulstuk aan de voorzijde van de romp waarvan ik mij afvraag waarom het niet gelijk met de romphelften is meegegoten. Misschien heeft dat met de vorm van de romp te maken en kom ik er tijdens de bouw nog achter?

pt 109 d

Voor de rest is de bouwbeschrijving logisch en overzichtelijk opgebouwd. Wel is het zaak om de bouwbeschrijving vooraf goed te bestuderen. Er kunnen namelijk twee versies van de PT-109 gebouwd worden. In het dek en delen van de opbouw moeten gaatjes worden geboord. Deze zijn duidelijk aangegeven in de beschrijving en op de onderkant van de onderdelen en ze zijn verschillend voor de te bouwen versies. Beide schepen zijn van het tweede MTB squadron. De eerste is een grijze uitvoering zoals deze voer vanaf het eiland Tulagi, in de periode augustus 1942 tot februari 1943. De tweede uitvoering is een heel bekende versie, namelijk de PT-109 die ten onder ging tijdens zijn laatste actie op 2 augustus 1943. Commandant van het schip was op dat moment Lieutenant, junior grade, John F. Kennedy, de later beroemde president van de Verenigde Staten. Deze versie van het schip is volgens Revell donkergroen. Over de exacte kleurstelling bestaat op de diverse forums op het internet echter nogal wat discussie…

Deze schepen waren namelijk grijs (Gunship Gray) volgens de geldende marinespecificaties. Dat is dan ook de kleur die ik ga gebruiken. Kennedy had op het voordek van zijn schip een 37mm antitankkanon vast laten sjorren. Dit kanon is ook aanwezig in de doos, op een apart gietraam. Er is dun garen nodig voor het vastzetten van het kanon, maar dit is niet bijgeleverd in de doos. Verder is er een summier interieur aanwezig, maar daar ga je door de kleine raampjes weinig van zien. Verder is de opbouw en dekuitrusting compleet en mooi gedetailleerd. De geschutstorens hebben meegegoten railings die qua dikte acceptabel zijn. Misschien iets dunner vijlen of, voor puristen, vervangen door dun gebogen messingdraad.

Mijn enige punten van kritiek betreffen de meegegoten en niet doorbroken dekrails op de voorzijde van de boeg en het erg gladde oppervlak van het dek. Het laatste is met fijn schuurpapier snel op te lossen. Gewoon licht opschuren. Gelukkig heeft Revell nu wel een dek geleverd zonder plankenstructuur, dat hadden de echte schepen namelijk ook. Het oude model van Revell had namelijk wel dekplanken, maar dat was dus fout. De dekrails is een groter probleem. Aan de andere kant valt dit op deze schaal nu ook weer niet zó erg op.

Binnenkort begin ik met de bouw en daar komt natuurlijk een bouwverslag van. Al met al een goed en mooi gemaakt model waaraan veel bouwplezier valt te beleven. En een groot verschil met het oude model. Dat had maar 56 onderdelen en een niet correct planken dek. Bovendien klopten de afmetingen niet. Wel zaten er bemanningsleden bij waarvan de kwaliteit* niet geweldig was, iets wat we moeten missen bij dit model. Misschien een tip voor Revell: lever bij een schip op deze schaal weer paar bemanningsleden mee. Dat maakt een model gelijk veel levendiger en laat de schaal goed uitkomen!

Dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de kit en de snelle nalevering van het ontbrekende dek!

Reviewer:  Henk Radstaake

*  Noot redactie: afgezien van commandant Kennedy natuurlijk!

 

pt 109 a

Dit artikel werd gepubliceerd op de website 18 juni 2018