airf-queenm

MODEL: Queen Mary 2
MODEL: Airfix 12250 (= Heller 52902)
SCHAAL:     1/600

PRIJS: circa EUR 50,  . Zowel de Airfix als de Heller doos worden compleet met lijm en verf geleverd. Er is ook een "gift" set verschenen.
NIEUW: Ja , 2004


GESCHIKT VOOR: gemiddelde bouwers
AANTAL ONDERDELEN: 239 (waarvan één groot glas frame)
SCHAALNAUWKEURIGHEID: redelijk/goed, maar in de lengte wel 5 mm te kort ten opzichte van de door de rederij opgegeven lengte. Niet duidelijk is over welke lengte wordt gesproken.
GELIJKENIS: In vergelijking met de foto's op internet zeer goed.
BOUWBESCHRIJVING: Dat is een verschil met de oude Airfix handleiding, zeer duidelijk net zoals bij Revell in een boekje.
SCHILDERINSTRUCTIES: duidelijk, alles in Humbrol nummers. Zeer goed dat de witte delen al wit zijn, dat scheelt een hoop schilderen.
DECALS: ja een zeer groot vel met ramen, zwembaden, de naam en de waterlijn.Ze hebben namelijk alle detaillering van de zijkant op de decal gedaan. Hiermee krijg je een zeer strakke en vlakke detaillering die anders niet te verkrijgen is. Daarnaast maak je het model zo zeer geschikt voor het grotere publiek.

DE BOUW: Wat als eerste opvalt is dat er weinig flash op de delen zit. Gelukkig maar want anders was het een hoop vijl werk geworden met al die openingen. De romp is uit één stuk,  je moet alleen de boegsectie onder water aan de romp bevestigen. Leuk detail is, dat je hier kan kiezen of je de boegschroeven open of dicht wilt plaatsen. De scheidingsrand tussen boven en onder water is iets te grof, deze iets weg schuren. Ook op de bodem moet een naad worden weggeschuurd.
Wat wel opvalt is het feit dat stabilisatoren ontbreken.

De romp zelf is vrij dik. Hier kan je iets wegschuren maar pas wel continue de glas delen, anders steken die straks uit. Wat ook kan is het wel helemaal mooi wegschuren en dan gebruikmaken van de meegeleverde clearfix. De vorm van de pod aandrijving komt goed overeen met de foto's op internet. Wat verder opvalt, is dat deze naar voren staan. Hiervan zijn ook wat foto's terug te vinden op internet dus ben ik er vanuit gegaan dat dit klopt. De eerste twee staan vast naar voren en met de andere twee kan worden gestuurd.

De plaatsing van de opbouw gebeurd in delen. Bij het review exemplaar had ik wel problemen met de passing van het achterschip. Dat is met putty op te lossen. Dankzij het systeem met de twee dwarsschotten staat de hele opbouw stevig in elkaar.
Op de zijkanten voor was ook iets putty nodig maar voor de rest past alles goed in elkaar.

De rijen met reddingsboten en tenders maken de zijkant verder af. Ook hier waren niet veel pas problemen. Voor de rest is het schip vrij kaal, maar ja, dat is de echte boot ook.
De schilder instructies zijn duidelijk en zoals eerder genoemd is de scheiding van de kleuren plastic goed gekozen. Valt er verder nog iets over de decals te zeggen? Als ik de foto's op internet bekijk, heb ik het gevoel dat de witte lijn iets te dik is. Dit is helaas slecht te verhelpen omdat op deze decal gelijk alle uitwaterings  en waarschuwings merktekens staan.
CONCLUSIE: ik ben zeer positief over de kit, er zitten een aantal leuke dingen in (decal detaiLlering en veel glas), die er voor zorgen dat het een leuke kit is om te bouwen. De schaal vind ik goed gekozen er ontstaat nu een aardige vloot liners die begint bij de Titanic (Academy) en de Mauretania (Airfix). Deze loopt door in de Queen Mary (Revell, deze is 1/592) en de Queen Elizabeth (Airfix). Waarna de Canberra, France en de Queen Elizabeth II (Airfix) de rij afsloten. Nu is deze lijn mooi doorgetrokken met de Queen Mary 2. Nu maar hopen dat Airfix/Heller deze lijn verder in gaat vullen.
Ook is er door WEM al een ets set aangekondigd om te zorgen voor de verdere detaillering en de railings.

DOCUMENTATIE: de volgende site is zeer interessant: www.worldshipny.com

Met dank aan de firma Edor voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar,

Reviewer:  Michiel Woort

Verschenen in IPMS / PIM 6-2004

airfix-queenm

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree