rev-iwojima

MERK: Revell

SCHAAL: 1/350

UITVOERING: USS Iwo Jima (LHD-7)

Doosnummer 05109 • Spuitgiet en foto-ets • 1484 onderdelen • € 139,-

Revell heeft net een kit uitgebracht van de Multipurpose Amphibious Assault Ship USS Iwo Jima, een zusterschip van de USS Wasp die al besproken werd in MIP 2010 nr. 5. Betreft het hier dan een nieuw model? Ja en nee: er wordt al snel gezegd: “alleen een ander nummer erop en we hebben een nieuwe kit“, maar dat is in dit geval niet zo. Ten opzichte van de USS Wasp zijn er drie frames verdwenen die betrekking hadden op de catwalks en de brugopbouw. Daarvoor in de plaats zijn er vier nieuwe frames gekomen met de nodige onderdelen om de catwalks en brugopbouw van de Iwo Jima te bouwen. Bovendien is er één frame aangepast: in deze kit hebben ze namelijk de verkeerde SH-60K Sea Hawk helikopter uit de Wasp-kit vervangen voor de correcte SH-60F Sea Hawk. Verder is de kit voorzien van nieuwe etsplaten.

De kit bevat 1338 spuitgietonderdelen waarvan er 208 in transparant plastic en daarnaast een etsplaat met 96 onderdelen. De kit is eigenlijk alleen geschikt voor ervaren bouwers, vanwege het grote aantal en de soms kleine onderdelen. Over de schaalnauwkeurigheid hoeft niet veel te worden gezegd, die was bij de Wasp ook al in orde. Passing en detaillering zijn van dezelfde kwaliteit als die van de Wasp, dus daar is weinig op aan te merken. Het model De romp is dezelfde als die van de USS Wasp. Het bezwaar was en is dat de waterlijn niet is aangegeven, wat dus nog steeds voor een uitdaging zorgt om deze zo strak mogelijk op de romp te zetten. Verder moeten op de romp wat details worden aangepast en moeten er wat sleuven worden gedicht. Het bouwen van dit schip begint hetzelfde als bij de Wasp: eerst het landingsdek in elkaar zetten, gevolgd door het hangaardek. De verschillen tussen de zusterschepen zitten voor de modelbouwer alleen aan de buitenkant. De catwalks en de elektronica zijn aangepast en er zijn andere mitrailleuropstellingen gemaakt. Er is alleen vergeten aan de stuurboordrailing achter de radardome twee reddingsvlotten te monteren. Nu is dat niet zo’n groot probleem omdat de onderdelen wel in de kit zitten. Je moet wel even het internet raadplegen om de juiste positie voor deze vlotten te vinden. De brugopbouw is compleet nieuw, inclusief alle radarmasten en elektronica. Ook deze moeten weer worden voorzien van het nodige etswerk, radars en de railingen, zoals op de Wasp ook al te zien was. De helikopters en vliegtuigen bestaan ook nu weer uit transparant spuitgietplastic zoals we dat uit de Trumpeterkits kennen. Het enige minpuntje van de brug is dat het ‘deflectorshield’ achter op de opbouw (nummer N10) geen verhoogde glooiing heeft. Als men een USS Iwo Jima wil bouwen van na 2008, dan moet de radarantenne (A86, A87) op de achtermast vervangen worden door een iets afgeschuind vierkant balkje. Even op internet zoeken voor foto’s hiervan.

De bouwbeschrijving is weer een dik A4-boekwerk in de gebruikelijke Revellstijl. 187 Stappen om het model met bijbehorende landingsvaartuigen, voertuigen, helikopters en vliegtuigen in elkaar te zetten en te schilderen. De kleuren worden door middel van de bekende vlaggetjes aangegeven. Er is ook een vel A3 in kleur van het schip zelf op de ene zijde en alle ingescheepte vaar-, vlieg- en voertuigen op de andere zijde. De drie decalsheets zijn apart verpakt om beschadigingen te voorkomen.

In totaal krijg je twee vellen A4 aan decals geleverd. Alle decals zijn aangepast voor de landingsschepen en vliegtuigen die ook de nummers en registraties dragen van de USS Iwo Jima. Helaas ook nu weer géén decals voor de voertuigen. Met de geleverde decals kan je de Iwo Jima bouwen zoals deze gevaren heeft tussen 2004 en heden. De decal op het vliegdek (nummer 31) is in stap 188 verkeerd weergegeven. Deze moet aan de andere zijde van decal 1 geplaatst worden. Het enige wat mist qua decals is de tekst onder de ramen van de flight deck crew, met de herinnering aan het aantal gestorven Amerikanen vanaf 1983 tot heden ergens ter wereld. Deze tekst verdween weer in 2008. In de bouwbeschrijving is men vergeten aan te geven dat de glijbanen (om bommen over de rand van het vliegdek in zee te gooien) bij de Iwo Jima geel moeten zijn in plaats van grijs. Dit is trouwens een zichtbaar verschil tussen de Pacific fleet en de Atlantic fleet: de Pacific fleet heeft namelijk grijze en de Atlantic fleet gele glijbanen.

Conclusie

Dit is een mooi gedetailleerd model waar de nodige zorg aan besteed is om alle wijzigingen aan te brengen die tussen de zusterschepen aanwezig zijn. Als men één van de andere schepen wil bouwen (USS Kearsarge LHD-3 of USS Boxer LHD-4) dan is het toch gemakkelijker om de Wasp als basiskit te gebruiken en de ontbrekende elektronica van de Iwo Jima kit. Wil men een ander schip bouwen (USS Bataan LHD-5 of USS Bon Homme Richard LHD-6) dan is het weer gemakkelijker om de Iwo Jima kit als basis te gebruiken en wat aanpassingen te maken om het juiste schip te verkrijgen. Alleen om de USS Makin Island LHD-8 te maken moet er aardig wat verbouwd worden, waaronder een gedeelte van de romp en een nieuwe brugopbouw. Het uitbreiden van de detaillering is mogelijk door middel van de sets van WEM. Er zijn er al drie in omloop om het model, de landingsvaartuigen en de vliegtuigen nog verder te detailleren.

Referenties Tarawa / Wasp Class Assault Ships in Action en het internet.

Met dank aan Revell voor de recensiekit.

REVIEWER: Seraya Prudon  

juni 2012


Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!