rev-04649
MODEL: RMS Titanic
MERK:  Revell nr. 6819
SCHAAL:  1/1200

NIEUW MODEL : ja
AANTAL ONDERDELEN: 33 en een decalvel

SCHAALNAUWKEURIGHEID: In lengte en breedte goed in de hoogte is hij iets te laag.
VERGELIJKING ORIGINEEL: goed
BOUWBESCHRIJVING: op achterzijde van de doos
ALGEMEEN: Voor het eerst sinds lange tijd weer een nieuw model van Revell in 1:1200 (waarschijnlijk mede door de Titanic gekte). De detaillering van de zijkanten van de romp is vrij grof terwijl de bodem is glad. De opbouw en de dekken zijn redelijk voorzien van detaillering.
De geschiedenis van de Titanic is algemeen bekend dus die sla ik maar over.
BOUW:
De bouw is vrij simpel; alle onderdelen klikken vrij makkelijk in elkaar. De enigste probleem onderdelen waren het front van de brug (nr. 7) en het bovendek (nr. 6). Hier moest iets worden bijgewerkt.
De sloepen rijen en kranen zijn ook grof, waardoor het idee ontstaat dat dit model meer gemaakt is voor de jeugd (wat ik een goed streven vind), maar waardoor er weinig kleine fijne onderdelen bijzitten.
De serieuze modelbouwer kan dan beter kijken naar de grotere schalen van Revell (1:400 en 1:570) of die van Minicraft (1:350).
Een plus punt (zeker voor de jeugd) is de bijgeleverde sierstrip op het decalvel in goud voor op de romp. Misschien gaat Revell meer passagiersschepen in deze schaal uitbrengen zodat er een leuk overzicht van de ontwikkeling van deze schepen komt? Met dank aan de firma Revell voor het beschikbaar stellen van het model,

Reviewer: Jaap Woort

1999-6

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree