MODEL: RMS Titanic
MERK: Revell nr. 05210
SCHAAL: 1/700
AANTAL ONDERDELEN: 132 onderdelen
PRIJS: €19,95
Honderd jaar geleden vond de scheepsramp plaats die nog steeds het meest tot de verbeelding spreekt: op een doodkalme en windstille oceaan voer het Royal Mail Ship Titanic op haar eerste commerciële vaart tegen een ijsberg aan en zonk binnen enkele uren, met een enorm verlies aan mensenlevens. Dit gegeven heeft al tientallen jaren de fabrikanten van modelbouwdozen geïnspireerd om steeds nieuwe kits op de markt te brengen, op alle denkbare schalen, en de honderdjarige verjaardag heeft dat nog een zetje gegeven.
Revell brengt nu een 1/700 model uit, een populaire schaal op dit ogenblik. Revell heeft niet de primeur: jaren geleden heeft Academy een kit van de Titanic op dezelfde schaal uitgegeven en door Airfix is daarvan een kopie uitgebracht. Wat zijn nu de goede dingen van dit nieuwe model? Om te beginnen heeft Revell het model zodanig gemaakt dat de romp vrij eenvoudig op de waterlijn doorgezaagd kan worden, zodat een waterlijnmodel binnen handbereik ligt. In de romp zitten versterkingsschotten die voor voldoende stevigheid zorgen. Omdat de buitenhuid van allerlei detaillering is voorzien wordt zo ook voorkomen dat je een onder- en een bovenhelft tegen elkaar moet lijmen waarbij de detaillering natuurlijk nooit fraai doorloopt. Diezelfde detaillering is ook een minpunt: Revell heeft z'n best gedaan om alle huidplaten juist weer te geven, maar in hun enthousiasme zijn de diktes van die platen fors boven de maat uitgevallen zodat veel realisme verloren gaat. "Less is more" hadden ze in dit verband beter kunnen toepassen...
Voor het overige is het een netjes opgebouwd model, grote fouten heb ik niet kunnen ontdekken. Negentig onderdelen in wit plastic en een keurig setje decals leveren uiteindelijk een mooi model van de Titanic op en als je alle schilderstappen hebt gevolgd kloppen de kleuren ook. Een aardig detail is de okerkleurige band waarmee de zwarte romp wordt afgebiesd: deze is als decal in stukjes geleverd en dat werkt wel zo gemakkelijk. Een klein minpuntje vind ik het bijgevoegde klosje garen dat dient om stagen voor de schoorstenen en de masten van te maken. Dit garen is echt veel en veel te grof voor deze schaal, je kunt het beter weglaten of vervangen door een fijner soort lycra garen.
Conclusie
Revell heeft een aardig model van dit schip gemaakt, zeker geschikt voor beginnende modelbouwers, maar anders dan bij andere kits is het hier wel nodig dat je een beetje kunt schilderen. Ook de optie van waterlijnmodel zal welkom zijn bij veel bouwers. Jammer is dat de huid nogal grof is gedetailleerd, maar met behulp van wat foto-ets en een beetje handig schilderwerk is er vast een juweel van te maken.
Reviewer: Maarten Schönfeld
2013-1
Model |
: Leopard 1A5 |
Merk |
: Revell (cat.nr. 03115) |
Schaal |
: 1/72 |
Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:
- Stap 5:
- Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
- Stap 7 tot 10:
- De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
- Stap 12:
- keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
- Stap 20:
- loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
- Stap 23 en 25:
- Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
- Stap 24 en 26:
- De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
- Stap 27 en 28:
- Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
- Stap 32:
- Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie,
Gerard van Oosbree