dragon hampton 1010 
 

Model : USS Hampton  SSBN
Merk : Dragon   (no.1010)
Schaal : 1/350

 

PRIJS:18,62 euro
NIEUW:Nee, een heruitgave maar nu met juiste achterkant

AANTAL ONDERDELEN: ongeveer dertig
SCHAALNAUWKEURIGHEID: goed
GELIJKENIS: goed.
DETAILLERING: goed gedetailleerd.
PASSING: over het algemeen goed, er is weinig plamuur nodig.
BOUWBESCHRIJVING: duidelijke afbeeldingen waarbij alles staat aangegeven.
SCHILDERINSTRUCTIES: duidelijk. Italeri en Gunze Sangyo kleuren staan aangegeven, de scheidingslijn tussen het zwart en de antifouling ligt bij de boten die operationeel zijn halverwege op de romp gelegd. Verder heb ik het zwart gemengd met wit (8:2) om een ietwat gebroken kleur te krijgen en voor de onderkant heb ik de de nieuwe WEM kleur USN antifouling gebruikt.
DECALS: goed, nog met decals voor de Alfa sub.

HET MODEL: van deze serie onderzeeboten zijn drie uitvoeringen bekend, als eerste de gewone Los Angeles Class (type 688), als tweede de USS Providence (prototype voor de latere 688I met VLS, is er maar een van) en de "Improved" Los Angels Class (688I). De verschillen zitten vooral in de toepassing van het Vertical Launch System (VLS) bij de "Improved" Class.
Daarnaast zijn de duikroeren naar de boeg verplaatst en is de kap van het sail (toren) versterkt om door ijs heen te breken.
Met deze kit heeft Dragon de fouten uit de eerste uitvoering, deze zat in een doos met een russische Alfa, goed hersteld. Er zit een nieuwe achterkant in met juiste staart configuratie en schroef. De fout hierin maakte dit model prachtig speelgoed maar niet bruikbaar. Daarnaast hebben ze er een aangepaste bovenkant van de voorneus bijgedaan.

DE BOUW: De aanpassing van de achterkant is zó gedaan. Eerst het oude gedeelte er afzagen en daarna past het nieuwe stuk er zo op. De tips van de achterkant moeten nog even worden uitgeboord of worden vervangen door een stukje pijp. Met de nieuwe voorkant is Dragon toch de fout ingegaan, naast het feit dat het VLS er zeer simpel uitziet als je de luiken openzet, hebben ze de configuratie van de USS Providence genomen (3-3-3-3).
Nu hebben de echte 688I boten, waaronder de USS Hampton een (2-4-4-2) opstelling. Dit is vrij eenvoudig aan te passen, B3 en B12 moeten gewoon dicht worden gelijmd en vlak geplamuurd. En tussen B4 en B13 moeten er twee luiken worden toegevoegd. Verder is het handig om eerste de luiken in B22 te plaatsen voordat je de hele romp in elkaar zet. Deze luiken vallen namelijk een stuk dieper dan de romp en dit is dan makkelijk aan te passen. Plaats de duikroeren conform de tekening en plamuur de gaten op de zijkant van het sail (hier zitten bij de gewone 688-boten de duikroeren). Bij het plaatsen van de masten op de opbouw is mij gebleken dat er een ontbreekt deze heb ik vervangen door een stukje messing. Indien gewenst kunnen de rondingen op de bovenkant van de romp ook worden verwijderd, dit zijn namelijk bolders die tijdens het varen naar binnen worden getrokken.

CONCLUSIE: wat nu echt interessant is, is het feit dat je eigenlijk alle drie de uitvoering van de Los Angeles Class kan maken, alle oude onderdelen zitten er namelijk ook nog bij. Verder gewoon een goed model voor een mooie prijs. 

Reviewer:  Michiel Woort

 

oorspronkelijk gepubliceerd in de IPMS PIM februari 2003