bandeirante 1 box

 english  English readers can read the review here....

 

MODEL:    EMBRAER EMB-110 P-1 Bandeirante
MERK:      Amodel
SCHAAL:  1/72
AANTAL ONDERDELEN: 148
PRIJS: circa 32 - 35 Euro
NIEUW MODEL: ja, uitgebracht april 2024
GELIJKENIS MET HET ORIGINEEL: prima en op schaal

“eerste indruk”

INLEIDING
In de zestiger jaren begon Brazilië de luchtvaartindustrie te ontwikkelen. De EMBRAER fabriek kwam met een licht transportvliegtuig dat werd ontworpen door de Fransman Max Holste. Het prototype vloog voor het eerst in oktober 1968. Daarna werd besloten een iets grotere cabine toe te passen en nog wat verfijningen door de Braziliaanse hoofdconstructeur Ozires Silva. Dit werd de EMB-110 Bandeirante wat pionier betekent. De productie kwam goed op gang vanaf 1973. Er kwamen wat subversies voor militair gebruik. Het was een eenvoudig robuust vliegtuig en er werden er meer dan 500 gebouwd.

DE BOUWDOOS
Op schaal 1/72 was er geen bouwdoos van de Bandeirante behalve een zeldzaam giethars model van Liberty uit Brazilië. Gelukkig heeft Amodel een 1/72 bouwdoos uitgebracht die van een prima short-run kwaliteit is. Er zijn 7 gietramen in lichtgrijs plastic en 1 transparant gietraampje, het totaal is zo’n 148 onderdelen. Een aantal onderdeeltjes worden niet gebruikt wat suggereert dat er nog een bouwdoosje van een andere versie aankomt. Er zijn nette inliggende paneellijntjes maar je zou de spleten van de stuurvlakken en dergelijke wat dieper kunnen inkrassen, deze kist was eenvoudig van constructie. De opbouw van het model is logisch. Daarbij is de ondervleugel één stuk zodat je een sterke rechte vleugelmontage krijgt. De motorgondels zijn ook netjes met net onderstel waarbij de grote wieldeuren dichtzitten.

Er zitten details in de cockpit maar er zit geen cabineinterieur bij waarbij de cabinedeuren zijn dicht gegoten en de P-1 versie een grote vrachtdeur heeft. Het aanbrengen van de raampjes wordt wel een uitdaging want ze moeten precies in de sponningen worden gelijmd. Het is wellicht beter dat te doen voordat de twee romphelften samengevoegd worden voor het geval dat je een raampje per ongeluk doordrukt. Wat ook handig is gedaan is dat het cockpitglas 1 onderdeel is en dat je het heel netjes kunt plamuren, vloeiend kunt schuren en daarna afplakken. Onder de romp zitten de correcte antennes. De propellers zijn ook netjes, de spinner heeft een chroom kleur.

Bij deze Amodel bouwdoos #72395 zitten decals voor maar één civiele kist maar wel een leuke: van Insel Air PJ-VIP zoals deze rondvloog vanaf Curaçao vanaf augustus 2006. Het heeft de naam Elis Juliana naar een bekende Antilliaanse dichter en historicus. De kist is geheel wit met een blauwe staart. (het heeft in twee schema’s rondgevlogen). De decals bij de bouwdoos voor 1 schema zien er netjes uit en je krijgt ook de kleinere opschriften.

CONCLUSIE
Je hebt aan dit short-run model even wat meer werk, zo moet je even de gietbraampjes en aanhechtingspuntjes nalopen en zorgvuldig de cabineraampjes aanbrengen. Maar je bouwt zo een hartstikke leuk model van deze Bandeirante.

VERDER
Er zijn aftermarket 1/72 decalsets te koop voor andere civiele Bandeirantes van bijvoorbeeld OldModels decals en er zullen er ongetwijfeld meer volgen.


Er schijnt van Amodel onder hun naam Sova-M een bouwdoos te komen voor een Braziliaans EMB-111/ P-95B maritiem patrouille vliegtuig. Het zal waarschijnlijk deze kit zijn met een extra gietraampje en andere decals.

 

Met dank aan de eigen portemonnee.

REVIEWER: Meindert de Vreeze

 

 

 • bandeirante-1-box
 • bandeirante-2
 • bandeirante-20
 • bandeirante-21
 • bandeirante-22
 • bandeirante-23
 • bandeirante-3
 • bandeirante-4
 • bandeirante-6
 • bandeirante-7
 • bandeirante-8
 • bandeirante-9

 

dit artikel werd gepubliceerd 21 april 2024 door de IPMS.NL webmaster