Merk: Revell
Model: Antonov An-225 Mrija
Doosnr: 04958
Schaal: 1/144
Prijs: ca. € 100,-
1e indruk....
Dit zesmotorige monster werd tijdens de ESM 2018 al op de Revell stand uitgestald, klaar om nog vlak voor december op de markt te komen. Op diezelfde ESM dag viel mij de eer te beurt om een testshot van dit vliegtuig ontvangen, met de bijbehorende voorwaarde om er meteen een leuke recensie over te schrijven. Zo gezegd zo gedaan, met een enorme zak onderdelen, een handleiding in gekleurd A4 formaat en een groot vel decals ging ik huiswaarts. En dan natuurlijk ook nog met 2 busjes Tamiya witte grondlak en 3 flesjes witte Vallejo verf, die zou ik vast wel nodig gaan hebben om alles dekkend wit te krijgen.
Hoewel deze kist in 1/144 is uitgevoerd, is dit meteen het duurste en op een na grootste vliegtuig dat ik in mijn 35 jarige modelbouwcarriere zou gaan bouwen (alleen mijn Monogram B-52 in 1:72 is groter). En dat is niet voor niets, de AN-225 is het grootste vliegtuig ter wereld. Wikipedia zegt er het volgende over:
“De Antonov An-225 "Mrija", ontworpen in de voormalige Sovjet-Unie door het ontwerpbureau Antonov, is het grootste vliegtuig ooit gebouwd, gemeten naar maximumgewicht bij het opstijgen. Het vliegtuig, ontworpen om de Boeran, de Russische tegenhanger van de Spaceshuttle te transporteren, is een vergrote versie van de succesvolle Antonov An-124. Mrija (Мрія) betekent "Droom" in het Oekraïens (die ongeveer 12 jaar geleden door Revell al is uitgebracht). Met een maximumgewicht van 640 ton is de An-225 's werelds zwaarste en grootste vliegtuig. Het Hughes H-4 ”Hercules” watervliegtuig had een grotere spanwijdte en was hoger, maar was duidelijk korter en dankzij het gebruik van andere materialen ook stukken lichter. Verder heeft de H-4 maar één vlucht gemaakt en kwam hij niet hoger dan 21,3 m, wat de An-225 tot het grootste vliegtuig met meerdere vluchten maakt. De An-225 is ook veel groter dan de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig. De vliegtuigen die het dichtst bij komen zijn de An-124, de Boeing Dreamlifter en de Lockheed C-5 Galaxy, maar deze zijn allemaal stukken kleiner. In september 2001 vloog de An-225 met een recordlading van 253.820 kilogram van Kiev naar Odessa en terug. In november 2004 plaatste de FAI de An-225 in het Guinness Book of Records met zijn 240 records.
De An-225 is commercieel beschikbaar voor het vervoer van elk "oversized" object, dankzij het unieke formaat van z'n vrachtruim. Momenteel is er maar één vliegtuig in actieve dienst, een tweede toestel bevindt zich (september 2018) in onvoltooide staat op het fabrieksterrein in Kiev.”
Thuis heb ik de stapel gietramen maar eens in me opgenomen. De eerste indruk: Wat een enorme berg plastic! In dit geval, omdat het om een testshot gaat, is het gemaakt van bruin en rood-bruin plastic dat redelijk bros is.
Ook de tweede indruk is goed, het model bevat de volgende extra’s:
• Complete laadruimte met kranen en 2 ladders. Redelijk interieur met stoelen, ook al zie je daar in 1/144 door de kleine ramen later niets meer van. Deze lijkt 1 op 1 hetzelfde uitgevoerd als Revell’s AN-124 model.
• 4 opties om landingsgestel en laadneus open of dicht te zetten. Omdat het Revellmodel op de ESM zijn neus dicht had, ben ik van plan om deze open te bouwen waarbij het toestel met zijn neus een beetje voorover helt.
• Het valt op dat de paneellijnen op de vleugels een stuk minder diep zijn dan de paneellijnen op de staartvlakken. Omdat ik het donkere plastic wit moet schilderen, weet ik nog niet hoeveel van dit detail nog overblijft na een laag of 4, we zullen zien.
• Motoren zijn heel mooi uitgevoerd, door een slim ontwerp hebben de motorinlaten geen gietnaden.
Bij het Revell model viel het me al op dat de hele romp en vleugels heel stijf aan elkaar zitten. Dit heeft Revell bereikt door de laadruimte met een aantal verstijvingsribben vast te lijmen aan de romp. Bovendien moeten voor de vleugels en staartvlakken een grote dwarsligger ingelijmd worden, waartegen daarna weer de vleugelhelften gelijmd worden.
Het handleiding is duidelijk en mooi in kleur. Niet overal is de handigste bouwvolgorde aangehouden. Zo moeten de wielpoten al heel vroeg aan de romp gelijmd wordem, ik denk dat ik ze er zo lang mogelijk van af houd. De wanden van de laadruimte moeten gedeeltelijk groen (onderste 30%) en lichtgrijs (bovenste 70%) geschilderd worden, maar door de vele ribben lijkt me dit een heel lastige afplakklus om het later strak te krijgen. Inmiddels heb ik op foto’s van het internet gezien dat het lichtgrijs isolatiemateriaal is. Ik ga dit proberen mooier te krijgen door op de ribben keukenpapier te lijmen, hopend dat dit een mooier resultaat zal geven.
De romp is opgedeeld in 2 helften met nog een paar inzetstukken aan de romp boven- en onderzijde. Zo blijven mooie rompdetails behouden. De naden sloten op het Revell model redelijk netjes aan, ook al zie je nog steeds eenvoudig waar de vleugeldelen aan de bovenzijde op elkaar aansluiten. Ook de scharnierende neus past netjes op te romp (neus is in het model niet scharnierend te maken).
Helaas heeft mijn testshot een beetje plastic tekort, net onder het cockpitraam en aan de achterzijde van een motorgondel. Dit zal ik zelf moeten fiksen met een beetje plamuur. Ik neem even aan dat dit in de uiteindelijke versie verholpen zal zijn. Het landinggestel is mooi gedetailleerd en stevig genoeg om het zware toestel te dragen.
Kortom, een prachtig model voor liefhebbers van civiele luchtvaart die voldoende ruimte in hun hobbykamer of aan het plafond hebben.
Laatste opmerking: Sla voldoende modelbouwverf in voor dit enorme model! Inmiddels is deze kist in de winkel verkrijgbaar en blijkt het plastic wit te zijn, dat gaat een slok op een borrel schelen.
Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model.
Reviewer: Hugo Petiers
websites:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antonov_An-225
https://www.militaryfactory.com/aircraft/detail.asp?aircraft_id=58
Deze eerste indruk werd gepubliceerd 29 december 2018