be 200 1 

Beriev  Be-200 ES

merk:     Zvezda
doosnr.  7034
schaal:   1/144
prijs: circa euro 19,00

 

Begin jaren negentig bezocht ik met een paar vrienden de Paris Air Show. Omdat de Muur net gevallen was waren de Russen goed vertegenwoordigd. Veel indruk maakte een enorme vliegboot van Beriev, de A-40 Albatross. Hij was ondermeer ontworpen als brandblusser. Beriev was op zoek naar klanten in het westen, maar die vonden de Albatross veel te groot, zodat Beriev een kleinere variant ontwikkelde. En dat werd de Be-200. Hij werd ontwikkeld om meerdere taken uit te voeren: brandblussen, reddingsoperaties (search and rescue), maritieme patrouille en vervoer van vracht en passagiers. Er kan tot 12000 l bluswater worden meegenomen of maximaal 72 passagiers.
In 1998 werd de eerste vlucht vanaf land gemaakt en een jaar later vanaf water. Inmiddels is de Be-200ES in gebruik bij het Russische Ministerie van Noodsituaties (EMERCOM). De eerste Be-200ES voor de Russische Marine werd in juli 2020 afgeleverd.

Dit 1/144 model van Zvezda is hagelnieuw. Zvezda verpakt hun modellen altijd goed. Ook deze zit in een stevige kartonnen doos met deksel, omhuld door een dunne zij-opener met voorop een schilderij van een water scheppende Be-200ES en achterop foto’s van het gebouwde model. In een plastic zak zitten zestig onderdelen, verdeeld over 3 grijze gietramen en 1 doorzichtig gietraam, die samen met de decals in een eigen zakje zitten. Er zit ook een stevige standaard in de doos.

Het gietwerk is, zoals we inmiddels van Zvezda gewend zijn, loeistrak. Er zijn geen krimpdeuken of flash op de onderdelen te vinden. De oppervlaktedetails bestaan uit fijne ingegraveerde paneellijnen. Verder is de detaillering ook erg goed voor deze schaal. Er is een eenvoudig cockpit interieur, er zijn wielbakken, de achterlijsten van vleugels en staartvlakken zijn scherp en de inlaten van de turbofan motoren hebben geen naad. Met enig beleid laten de onderdelen zich goed loshalen, het plastic laat zich plezierig doorsnijden. Wel kwetsbaar zijn de vleugeltips bij het aanhechtingspunt, daar voorzichtig snijden of zagen. De passing van de onderdelen is uitstekend.

De bouwbeschrijving is in zwart-wit en leidt in 10 bouwstappen tot het eindresultaat. Die moet wel even goed bestudeerd worden. Er staan meerdere keuzemogelijkheden in die mogelijk tot verwarring kunnen leiden.
Er is keuze tussen “Version 1”, de Be-200ES staand op zijn onderstel, en “Version 2”, de Be-200ES in de vlucht op een standaard met de waterluiken onder in de romp open. Dat laatste is een rotklus, want je moet 8 luiken uit het betreffende onderdeel uitsnijden. Het was fijner geweest als Zvezda hiervoor een apart onderdeel met open luiken had bijgeleverd. Op de buik, om de standaard, komt dan nog een doorzichtig onderdeel dat waarschijnlijk vallend water moet voorstellen. Gelukkig kun je je die moeite ook besparen en alleen het gat voor de standaard openmaken. Maar die variant staat niet in de bouwbeschrijving.
De tweede keuze die moet worden gemaakt is die voor een van de twee kleurenschema’s: “Painting version 1” is een Be-200ES van het Russische Ministerie van Noodsituaties en “Painting Version 2” is de eerste Be-200ES van de Russische Marine. Goed opletten, ze hebben hier en daar verschillende onderdelen.

De verfaanwijzingen in de bouwbeschrijving zijn voor Zvezda verf gegeven, een overzicht van de benodigde kleuren met daarnaast de equivalente Tamiya kleuren zijn gegeven op de het losse vel met de kleurenschema’s. Die bestaan uit vier-aanzichten tekeningen in kleur en gedrukt op glanzend papier. De tekening voor de plaatsing van de dienstopschriften is te vinden in de bouwbeschrijving, onder het schema van de gietramen.

De decals zijn prima gedrukt en bevatten naast de kentekens ook de strepen voor de civiele versie en de dunne waterlijnen op de zijkant van de romp.

Conclusie: een prachtig model van Zvezda, van harte aanbevolen. De bouw is inmiddels begonnen. Daarover meer in een toekomstige MIP, het IPMS Nederland magazine.

Reviewer:   Peter Booij

 
  • be-200-1
  • be-200-10
  • be-200-11
  • be-200-12
  • be-200-13
  • be-200-14
  • be-200-15
  • be-200-16
  • be-200-17
  • be-200-2
  • be-200-3
  • be-200-4
  • be-200-5
  • be-200-6
  • be-200-7
  • be-200-8
  • be-200-9

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 30 december 2020