Eerste indruk.
De DC-6 komt voort uit de Douglas Commercial serie passagiersvliegtuigen, en is een doorontwikkeling van de DC-4. Door het toepassen van grotere motoren en een drukcabine was het toestel geschikt voor intercontinentale vluchten, en kon het concurreren met de Constellation van Lockheed.
Voor de Amerikaanse luchtmacht werd een transportversie ontwikkeld, die langer was dan de DC-6, en werd uitgerust met weerradar in de neus en sterkere motoren. Deze variant werd DC-6A genoemd, en hiervan werd een passagiersvariant ontwikkeld zonder vrachtdeuren, de DC-6B.
Het model
In 1984 bracht Heller voor het eerst het 1/72 model van de DC-6B uit, met decals voor een SAS en UTA versie. Direct daarna kwam een versie uit met extra decals voor een KLM versie, en een uitgave met decals voor Swissair. Vervolgens kwam er een Securité Civile versie met een watertank onder de romp en een C-118 met vrachtdeuren en decals voor de Amerikaanse luchtmacht.
Het model is in deze versies een aantal keer uitgebracht, maar nooit meer in andere kleuren. Het model is dus niet nieuw, en ook de opties qua decals zijn niet veranderd. Je zou kunnen zeggen dat Heller zich het nogal gemakkelijk heeft gemaakt, maar het is fijn dat het model weer beschikbaar is, want het is het enige in deze schaal.
In de doos zitten 4 witte, 2 grijze en 1 transparante gietbomen met in totaal 103 onderdelen. De paneellijnen op de romp en vleugels zijn verzonken. De oppervlakten doen wat ruw aan, dus schuren van romp en vleugels vóór het bouwen lijkt me raadzaam om een gladde oppervlakte te krijgen, zeker omdat de vleugels en de onderzijde van de romp voor deze (en vele andere) versies onbehandeld aluminium zijn. Omdat uit de mal van dit model eveneens een DC-6A/C-118 is gemaakt, zijn op 4 plekken op de romp opvallende lijnen te zien waar de mal gesplitst is om de vrachtdeuren tot te voegen en de plaatsing van de ramen te veranderen. Het lijkt erop dat met de hierboven genoemde schuur- en polijstklus deze lijnen netjes weg te werken zijn, maar als je dit niet doet gaan deze lijnen waarschijnlijk wel opvallen. Verder zitten er op een aantal plekken in de romp en andere delen voelbare en zichtbare krimpdeuken.
De detaillering is nogal magertjes. De cockpit bestaat uit een vloer die eveneens dienst doet als gedeeltelijke neuswielruimte, een achterwand met opening in de vorm van een deur, 2 redelijk goede stoelen, 2 stuurkolommen en een instrumentenpaneel waarop een decal moet worden aangebracht, die bestaat uit een raster met stippen. De wielruimtes hebben geen enkel detail, de motoren bestaan uit 2 kappen met opliggende panneellijnen, gesloten koelkleppen en dichte carburateur- en oliekoeler inlaten, en een niet te veel voorstellend vooraanzicht van de motor. De wielpoten zijn opgebouwd uit een poot en een torsie link. De wielen zien er dan wel weer aardig uit met iets wat lijkt op remmen en gedetailleerde velgen. De meeste DC-6B’s hadden over de velg op het neuswiel dichte platen zitten, dus als je deze uitvoering wilt bouwen (in dit geval de SAS versie) zul je dat zelf moeten maken met plamuur of een dun plaatje over de velg. Er is geen cabine interieur aanwezig. Genoeg ruimte om te detailleren dus.
De decals zijn een exacte kopie van de allereerste uitgave. Heller heeft helaas niet de moeite genomen om het ontwerp strakker en scherper te maken. Dat betekent dat de belettering rommelig aandoet, de belijning er niet heel strak uitziet. Ik heb eerder de heruitgave van de Nederlandse Constellation van Heller gebouwd, en daarvan waren de decals eigenlijk niet te gebruiken doordat de draagfilm bij het drogen aan de randen opkrulde en niet aan het model bleef zitten. Ik hoop dat dat bij dit model beter is. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn zo veel decals voor de DC-6B te koop, wie gaat er een SAS of UTA uitvoering van dit model bouwen…
Dit klinkt allemaal wat negatief, maar ik denk dat er zelfs direct uit de doos toch wel een imposant model te bouwen valt. Het feit dat de paneellijnen verzonken zijn maakt dat alles al een stuk eenvoudiger wordt dan bij andere Heller modellen zoals de Constellation.
Conclusie
Verwacht bij dit model geen detaillering zoals bij de Revell DC-4. Het is een model van bijna 40 jaar oud, en dat is te merken. Maar als je er wat tijd in steekt lijkt er zeker een schitterend model van te maken.
Met dank aan de IPMS voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.
Reviewer: Martijn de Wit
deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd december 2022