a380-04230 

Model: Airbus A380 
Merk: Revell
Schaal: 1/144

Revell Kitnr: 04230

Algemeen
In deze review hoef ik me niet druk te maken over verschillen met het origineel.  De eerste echte A380 rolt naar verwachting namelijk pas eind 2004 uit de fabriek. Revell komt nu echter al met een model uit. Daar is niet elke modelbouwer blij mee omdat het productiemodel van de A380 mogelijk afwijkt van de tekentafelplannen waar het Revell model op is gebaseerd. Als ik de verhalen in de wandelgangen echter mag geloven zal Revell het model aanpassen aan de productie versie die in 2006 zijn eerste vlucht met passagiers moet gaan maken.  Dat dit een zeer groot vliegtuig is merk je al direct aan de doos. Die is 1,5 keer
dikker dan de doos van de Revell Boeing 747, ook niet echt een klein model. Het overigens wel een doos met een deksel, veel beter dan die 'uit één stuk' dozen die Revell normaal gebruikt. Nu kun je er immers wat in aanbouw zijnde delen in bewaren.
Ten opzichte van de Boeing 747 is de A380 maar een paar meter langer. Verschil is dat het bovendek over de gehele lengte van de romp doorloopt. Tevens is er een groot verschil in vleugeloppervlak. Het oppervlak is 60% (!) groter dan bij de Boeing 747.

Romp
Bij het in elkaar zetten van de romp gelden een paar aandachtspunten:
* Zoals gebruikelijk begint de bouwbeschrijving van Revell met het in elkaar zetten van de landingsgestellen. Daar worden de wielbakken omheen gemonteerd, waarna het geheel in de romphelften moet worden gemonteerd voordat deze op elkaar worden gelijmd. Een betere manier om tijdens het bouwen al met afgebroken landingsgestellen te zitten is er niet! Bewaar het monteren van de landingsgestellen dus
gewoon tot het laatst. Door met plasticcard steunen in de wielbakken te maken en de bevestigingspunten van de landingsgestellen wat in te korten is achteraf monteren goed mogelijk.
* Zoals gezegd zijn de vleugeloppervlakken van dit model bijzonder groot. De vleugels en de motoren zijn samen zo zwaar dat er veel spanning op de bovenste naad van de romp komt te staan. Extra versteviging met bijvoorbeeld plasticcard is geen overbodige luxe. Omdat de bodem van de romp een apart onderdeel is kan dit eenvoudig worden gedaan na het tegen elkaar lijmen van de romphelften.
* Wie kiest voor open raampjes zal zich moeten bedenken dat het niet erg realistisch overkomt als je door de bovenste rij ramen de onderste rij ramen aan de andere kant
kunt zien. Van plasticcard of gewoon karton een vloer tussen de verdiepingen maken dus!
* Wie kiest voor open ramen zal ook de raampjes in de cabinedeuren nog moeten open boren.
* Breng genoeg gewicht in de neus aan om te voorkomen dat het model op zijn staart zakt. Revell geeft in zijn beschrijving 40 gram aan. Neem gerust wat meer, ervaring leert mij dat de opgave van Revell vaak aan de krappe kant is.
* De onderzijde van de romp is een apart onderdeel. Om het steviger te kunnen monteren en naden goed te kunnen opvullen is het aan te bevelen langs de randen aan de binnenzijde van de romp plasticcard aan te brengen.

Vleugels
De twee vleugelhelften passen goed op elkaar. De vier luchtgeleiders moeten apart worden gemonteerd, iets wat het afwerken van de achterzijde van de vleugel veel eenvoudiger maakt. De navigatielichten op de vleugeltips kunnen achteraf worden gemonteerd. De schijnwerpers aan de binnenzijde van de vleugel moeten worden aangebracht voor de twee vleugelhelften op elkaar worden gelijmd.  De aansluiting tussen vleugel en romp is prima, de vleugels vallen iets in de romp en er zijn geen naden die met vulmiddel weggewerkt moeten worden. Gezien de forse afmetingen van het model is het erg aanlokkelijk de vleugels pas na het schilderen te monteren. Ik heb er echter toch voor gekozen om de vleugels voor het schilderen aan te brengen en te monteren conform de instructie van Revell. Gezien de zwaarte van de
vleugels is een stevige verbinding met de romp noodzakelijk. De vleugels monteren als de onderzijde van de romp nog open is maakt het makkelijker romp en vleugel na het aanbrengen van de lijm goed op elkaar aan te drukken

Motoren
Er is de keuze tussen Rolls-Royce Trent 900 motoren of GP 7200 motoren geproduceerd door de joint-venture General Electric/Pratt & Whitney. Het verschil zit maar in twee onderdelen, de fanbladen (143 of 145) en de uitlaat (144 of 146).  De luchtinlaat is een apart onderdeel (137) uit één stuk waardoor er geen naden hoeven te worden weggewerkt. De luchtinlaat past goed op de motor, er is maar
weinig schuren nodig om de aansluiting perfect te maken. Ik heb dit schuren gedaan zonder dit onderdeel vast te lijmen. Ik heb het eerst geschilderd en pas gemonteerd nadat ook de motor was geschilderd. Ook de uitlaat (144 of 146) kan beter pas na het schilderen worden aangebracht. Onderdeel 141 uit bouwfase 35 is dan makkelijker aan te brengen.  De motoren passen uitstekend op de vleugel wat het mogelijk maakt ze pas te monteren na al het schilderwerk.

Detaillering
De detaillering van dit model is prima. De paneellijnen en andere details op de romp zijn mooi ingegraveerd. De diverse antennes zijn aparte onderdelen die achteraf kunnen worden aangebracht. Het landingsgestel heeft een detail dat je zelden ziet in de airliner modelbouw.  Ook de decals geven de nodige extra details.

Decals
De bijgeleverde decals zijn voor de Airbus huisstijl kleuren en van perfecte kwaliteit. Op de airliner decals van Revell valt overigens sinds het ontwerp wordt gedaan door Danny Coremans van Daco Products nauwelijks nog iets aan te merken.

Conclusie
Kwalitatief uitstekend model. Heel leuk voor een 'just out of the box' project. Nu maar afwachten of het prototype er op lijkt als dat eind volgend jaar uit de fabriek rolt.

Dank aan Revell voor het review exemplaar.

Reviewer: Johan Eijkenaar

2003