kf 21 1

 english  English readers can read the review here....

 

Korea Aerospace Industries (KAI) KF-21 Boramae

Model: KF-21 indigeous fighter
Merk: Academy #12585
Schaal: 1/72
Aantal onderdelen: circa 100
Nieuw model: ja, nog niet in Nederland verkrijgbaar (maart 2024)
Prijs: verwacht wordt circa 20,- Euro in NL

Historie
De Zuid-Koreaanse luchtmacht heeft een grote vloot van F-4 Phantoms en F-5E jachtvliegtuigen en deze zijn al jaren aan vervanging toe. Daarom heeft de Zuid-Koreaanse regering als in 2001 het Koreaanse luchtvaartconsortium (KAI) in opdracht gegeven om een nieuw KF-X vliegtuig te ontwikkelen. Deze wordt nu aangeduid als de KF-21 met als naam Boramae. Het moet sneller dan MACH 2 vliegen en een veelheid aan taken kunnen vervullen. Het lijkt een beetje op een Amerikaanse F-22. Daarbij heeft ook Indonesïe belangstelling getoond en werkt men samen bij de ontwikkeling. De eerste vlucht van de KF-21 was juli 2022 en ontwikkeling loopt van dit complexe vliegtuig nog steeds. Ondertussen vliegen er een aantal prototypes. Het is onduidelijk of dit toestel een succes gaat worden maar het is ook bedoeld om de Koreaanse luchtvaartindustrie verder te ontwikkelen.

Het model
Academy uit Zuid-Korea heeft eind 2023 op schaal 1/72 een snap-tite model uitgebracht. Het kan in elkaar geklikt worden al lijkt ook hier en daar wat plasticlijm nodig. Het model lijkt ook uitgebracht te zijn als promotie. De bouwdoos bestaat uit zo’n 100 onderdelen in grijs plastic in 2 grote spuitgietramen alsook een een klein spuitgietraam met brandstoftanks. Verder een transparante cockpit kap uit één stuk. Verder krijg je zowaar een standaard op het model in zwart plastic op te plaatsen. Er worden echter ook onderdelen voor het onderstel geleverd. De detaillering valt helemaal niet tegen al zijn de ingegraveerde paneellijnen ietwat te diep. De onderstelwielbakken zijn nogal kaal, hier kan men wat leidingen suggereren. Ook kan de cockpit alsook de schietstoel wat detail gebruiken.

De echte KF-21 heeft geen intern bommenruim, de raketbewapening wordt onder de romp meegenomen. Zo ook bij dit model waarbij men ook enige eenvoudige raketten, een soort FLIR pod en brandstoftanks in de kit meelevert. In de romp zitten luchtkanalen en diepe uitlaatpijpen. De uitlaten zelf zijn wat simpel gemodelleerd. Er zitten losse vleugelslats en flaps bij maar deze moeten neutraal horizontaal gemonteerd worden. Boor ook het kanonsgat open en laat wat wash in de grills lopen.

Bij dit model zitten geen decals maar een soort van stickervel voor 4 prototype-schemas. Dit is iets wat we wel vaker bij Academy zien. Voor de modelbouwer is dit jammer zijn de stickers eigenlijk te dik (zie verderop). De instructies zijn duidelijk maar geheel in Koreans met wat beperkte Engelse toelichting maar de kleuren worden niet aangegeven. Het lijkt erop dat de KF-21 basiskleur FS36320 is met een neus in FS36270 maar dat is niet duidelijk.

Conclusie
Al met al een leuk model al is natuurlijk niet duidelijk in hoeverre de latere productiekisten van de KF-21 eruit zullen zien. De prototypes kunnen gebouwd worden, voor het eerste prototype kan nog wel een speciale test pitotbuis worden toegevoegd. De schaalnauwkeurigheid is niet te beoordelen maar het lijkt erop dat Academy gegevens over de afmetingen heeft gebruikt. Als men zelf nog wat detail toevoegd is er zeker wat leuks van deze kit te maken. Daarbij is het wellicht goed bij het bouwen de aandrukpennen maar beperkt te gebruiken, lijm zal een beter resultaat geven.

Met dank aan de eigen portemonnee.

Reviewer: Meindert de Vreeze

Def.Model heeft wat 3D geprintte aftermarket setjes uitgebracht voor het onderstel en uitlaten. Tori Factory heeft wat decal sets.

En... zelf heb ik voor deze kit zelf KF-21 decals getekend als alternatief voor het nogal dikke stickervel in de kit. Als je hier interesse in hebt, kijk op mijn prive decal pagina hier…

 

 

  • kf-21-1
  • kf-21-2
  • kf-21-3
  • kf-21-4
  • kf-21-5
  • kf-21-6
  • kf-21-7

 

dit artikel werd gepubliceerd 14 maart 2024 door de IPMS.NL webmaster