Model: P-38F Lightning “Glacier Girl”
Merk: Academy no. 12208
Schaal: 1/48
Prijs: € 17,50
Nieuw: Nee, eerste heruitgave van de P-38E en F uit 1994.
Aantal onderdelen: 110, verdeeld over acht gietramen en drie vinylbanden.
Schaalnauwkeurigheid: Goed.
Passing: Goed, wel is er wat plamuur gebruikt om wat naden weg te werken.
Gelijkenis: Goed.
Detaillering: In vergelijking met een Hasegawa P-38H iets minder maar zeker niet slecht.
Bouwhandleiding: Duidelijk, met verwijzingen naar de website van The Lost Squadron. Daarnaast zit er een aparte decalbeschrijving bij voor de twee geleverde uitvoeringen.
Decals: Goed, u kunt kiezen twee uitvoeringen, Glacier Girl (degene die onder het ijs vandaan is gehaald en het toestel van Capt. Murray J. Shubin 339 FS / 347 FG.
Geschiedenis: In de zomer van 1942 hebben zes P-38’s en twee B-17’s noodlandingen moeten maken op het ijs bij Groenland. Omdat deze vliegtuigen volgens de verhalen nog tot in het midden van de jaren zestig zichtbaar waren, dacht men deze toestellen even sneeuwvrij te maken, benzine te tanken en starten maar. De praktijk pakte helaas heel anders uit. Na bijna 10 jaar waren de vliegtuigen pas
gevonden op 80 meter onder het ijs. De gevonden B-17 bleek volledig te zijn geplet. Een P-38 kon wel worden geborgen. Na een aantal jaren van restauratie is deze P-38F “Glacier Girl” genaamd in oktober 2002 voor het eerst weer gaan vliegen. Meer over deze geschiedenis is terug te lezen in “Het Verdwenen Squadron” van David Hayes.
Bouw: Academy heeft in de afgelopen jaren meerdere versies van de P-38 uitgebracht. Dit valt vooral op door het grote aantal onderdelen dat je niet nodig hebt om deze versie te bouwen. Raadpleeg dus goed de handleiding waar je iets moet monteren. Wat dit model weer als pluspunt heeft ten opzichte van een Hasegawa P-38 is dat het middenrompdeel in zowel de boven als de ondervleugel in één stuk is
gegoten. Hierdoor ziet het er van voren dus mooi strak uit. Bij stap 4 is het onduidelijk welke decal je moet gebruiken voor het instrumenten- paneel. Ik heb naar aanleiding van foto’s gekozen voor versie B. Verder heb ik een deel van de kap van F14 verwijderd omdat deze op foto’s niet vaak voorkomt. Je kunt de luchtinlaten in onderdelen D22 en D23 openboren en aan de binnenzijde voorzien van een plaatje
plastic. De passing tussen de vleugel en de staartbomen was niet helemaal lekker en had wat plamuur nodig. De rest van de bouw van het model ging prima. Op internet kwam ik nog de tip tegen om de vinylbanden eerst met een haarföhn te verwarmen zodat deze makkelijker pasten.
Conclusie: Een leuke heruitgave met een zeer gevarieerde decalkeuze, waarmee je een hedendaagse P-38F terugbrengt naar de kleuren van de zomer van 1942. Ondanks het feit dat het een heruitgave is, is het vanwege de decalkeuze een leuke doos.
Reviewer: Seraya Prudon
2007-3