acad p-51b-oc

Model : P-51B Mustang
Merk : Academy 
Schaal : 1/72

Eind 2001 werd bij de regioavond van regio Midden het 1/72 Mustang project aangekondigd. Enkele weken later liep ik in het Militair Luchtvaart museum in Soesterberg de museumwinkel binnen. Daar trof ik de Academy kit aan voor ong. fl 9,95 (=ong. EUR 4,52). Omdat ik eerder al de 1/72 Me 163 van Academy had gekocht en erg onder de indruk was van de prijs/kwaliteit verhouding besloot ik om met de Academy Mustang mee te doen aan het project. Helaas was mijn Mustang niet op tijd af.

Ook deze kit van Academy was van goede kwaliteit: de 49 lichtgrijze en 3 doorzichtige onderdelen zijn volledig gegraveerd en vrij van flash. De meegeleverde 6 kantjes tellende bouwbeschrijving bevat: een kort verhaaltje over de geschiedenis van de Mustang, samen met de technische gegevens. Een duidelijk leesbare bouwbeschrijving in 9 stappen. Drie aanzichten waar het kleurenschema en de decals (1 mogelijkheid) op zijn aangege-ven. Drie tekeningen om te controleren of alle onderdelen aanwezig zijn. Het enige nadeel van de bouwbeschrijving is dat Academy alleen de namen van de benodigde kleuren geeft en geen nummers. Een federal standard nummer of ten minste een iets duidelijkere beschrijving dan 'red' zou wel handig zijn. Het eerste onderdeel waar ik mee ben begonnen is de cockpit, die ik heb geschilderd met Model Master zinc chromate, de radio en de zijpanelen heb ik eerst mat zwart geschilderd en daarna met zilver (Humbrol 191) gedrybrusht wat een heel mooi effect geeft. De stoelriemen heb ik licht bruin geschilderd met zilveren gespen. Voor het instrumentenpaneel heb ik niet de decal gebruikt, ik heb het gewoon zwart geschilderd en daarna weer met zilver gedrybrusht wat er volgens mij veel mooier uitziet. De cockpit en de 2 romphelften gingen zonder veel moeite aan elkaar alhoewel de passing niet perfect was, een beetje plamuur en wat schuurwerk was nodig. De wielkasten heb ik met zilver en met zinc chromate geverfd waarna ik er met Tamiya smoke grey (doorzichtige verf) overheen ben gegaan om een olie effect te geven. De vleugelhelften gingen makkelijk aan elkaar en daarna aan de romp, maar ook hier was wat plamuur- en schuurwerk nodig. Toen de romp en de vleugels aan elkaar zaten heb ik de cockpit en de wielkasten afgeplakt en het model met Humbrol 191 gespoten, vervolgens heb ik (na weer afgeplakt te hebben) het neuspaneel met Xtracolor donkergroen en het richtingsroer met Revell 36 rood gespoten. Vervolgens heb ik de afplaktape weggehaald waarbij ik jammer genoeg ook wat zilver meenam. Ik raad dus aan om het zilver als laatst te spuiten. De plaatsen waar het zilver los was gekomen hebben ik met een kwast met Humbrol 11 overgeschilderd, wat voor een klein tintverschil zorgt. Nu het spuiten klaar was kon de rest van het model in elkaar wat makkelijk ging. Er resteerden nu nog maar 3 onderdelen: 1 decals plakken, 2 cockpitglas en antennetjes vastplakken, 3 weatheren. De decals reageerden goed op Micro Set en Micro Sol en verzilverden niet maar ze waren vrij moeilijk op hun plaats te krijgen en scheurden vrij snel, vooral de rode lijnen op de neus.

Toen de decals klaar waren heb ik nog wat resterende (kleine) onderdelen vastgeplakt, dat had ook voor het decal plakken kunnen gebeuren, maar ik plak antennetjes altijd zo laat mogelijk vast om beschadigingen te voorkomen. Onderdeel A15 moet echter altijd pas na het decals plakken worden vastgelijmd want het gaatje voor dit onderdeel komt onder decal 12 te liggen. Ik heb dus eerst de decal geplakt, daarna er een gaatje in geprikt en heb toen pas onderdeel A15 vastge-lijmd. Het cockpitglas heb ik met Humbrol Clearfix vastgeplakt, onderdeel A10 heb ik echter weggelaten omdat ik het op geen enkele van mijn Mustang foto's terug kon vinden en het niet goed paste. Onderdelen A5 en A6 passen ook niet goed en kunnen denk ik het beste met superlijm worden vastgeplakt.

Het weatheren heb ik gedaan door het vliegtuig een wash te geven met zwarte acrylverf sterk verdund met water en gemengd met een druppeltje afwasmiddel. Hierna was het model klaar.

Conclusie: een erg mooie, leuke en goedkope kit en ik kan hem dan ook aan iedereen aanbevelen,

Reviewer: John Alan Pascoe

2001

 


Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!