MERK: Airfix
SCHAAL: 1/48
UITVOERING: Supermarine Seafire F.XVII
Doosnummer 06102 • Spuitgiet • 134 onderdelen • circa € 25,-
Als ik denk aan Airfix, dan is het eerste dat mij te binnen schiet, het aanbod van modellen waarmee de firma in de jaren ’60 en ’70 groot is geworden. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Hudson of de Anson die in mijn kast staan. Voor die tijd waren het hele goede kits, maar als herintreder ben ik al verpest door de kwaliteit van modernere kits en de naam Airfix gaf mij dan ook lange tijd kriebels. Toen ik dit model dan ook aangeboden kreeg voor een recensie, riep dat bij mij gemengde gevoelens op. Immers, de Seafire is een prachtig vliegtuig, hoe kan het ook anders met Spitfires als papa en mama. Maar zou dit model van Airfix mij van mijn kriebels af kunnen helpen? Laat ik echter met het begin beginnen, de Seafire. De Seafire is een marinevariant van de Spitfire, met als doel gebruik vanaf vliegkampschepen.
De F.XVII was de eerste Seafire met een verkorte romp en een “bubbletop canopy”. Tevens had de F.XVII een versterkt onderstel, dat langer was en minder veerde bij de landing. Dit hielp iets bij het landen en dat was nodig want bij eerdere types gebeurden hierdoor vaak ongelukken. In totaal zijn er 232 toestellen gebouwd en het type werd als fronttoestel gebruikt tot het begin van de jaren ’50, daarna werden de toestellen nog veel gebruikt als trainingstoestellen tot ze afgeschreven werden. Zo dat was het stukje geschiedenis, nu op naar het model.
Het is altijd spannend, het pakketje komt binnen en net als met Sinterklaas mag je het uitpakken. De verpakking is kenmerkend voor Airfix: een nette en verzorgde doos, maar het gaat natuurlijk om de inhoud. In de doos vinden we twee rekjes met het welbekende plastic en één rekje met de doorzichtige onderdelen. Tevens vinden wij een gedetailleerde bouwomschrijving en een decalsheet voor drie uitvoeringen. De schilder- en decalinstructies zijn in kleur, geniaal!! Het plastic ziet er goed uit, de details zijn uitmuntend en hoe ik ook zoek, ik vind geen flash op de onderdelen. Dus doos open, onderdelen gecheckt, tijd om te gaan bouwen. En dan begint de lol, in positieve zin, Airfix geeft de keuze uit vier uitvoeringen voor dit toestel, vliegend, staand, final approach en met de vleugels opgevouwen. Tja en dan moet je kiezen. Ik twijfelde over de final approach, met alle flaps en gear uit, en de opgevouwen vleugels. Deze laatste werd het, simpelweg omdat ik voor de final approach een aparte standaard bij moest kopen, jammer dat stukje plastic had er in mijn ogen best wel bij gekund. Maar goed het wordt dus het toestel met opgevouwen vleugels, dan kun je gelijk goed zien dat het om een Seafire gaat en niet om een Spitfire, waar hij om de een of andere reden heel veel op lijkt.
Het bouwen begint met de cockpit, tot dus ver niets nieuws onder de zon. Dus vrolijk zit ik klaar, met lijm, mesjes, schuurpapier en een grote tube plasto, het is tenslotte een Airfix. De cockpit is enorm gedetailleerd en met wat schilderwerk komt hij echt tot leven. Nu weet ik dat er mede-modelbouwers zijn, die het fijn vinden om extra detail toe te voegen, maar in dit geval zou ik alleen gaan voor een paar gordels in de stoel, dat is als je geen gebruik gaat maken van de piloot die Airfix bij het model geeft. Zelf kies ik niet voor de piloot, ik geloof namelijk niet dat die samen met het toestel in de opslag gingen, maar omdat het een recensiemodel is breng ik ook geen riempjes aan om het model te laten zien zoals het rechtstreeks uit de doos gebouwd kan worden. De cockpit is echt een genot om te bouwen: alles past perfect in elkaar en van flash is op de onderdelen geen sprake. En voor ik het dan ook weet ben ik al weer bezig met het in elkaar plakken van de romp. En dan sta ik weer voor een aangename verrassing. Alles past perfect in elkaar, een klein naadje achter de vleugel is met wat houtlijm al weggewerkt en verder kan ik geen naadje vinden op het hele toestel.
Gevolg, even licht schuren en laat het schilderen maar beginnen. Ja, u leest het goed, schilderen, niet spuiten, ik ben nog van het oude slag en gebruik mijn penselen om kleur te geven aan mijn modellen in plaats van de airbrush. Dus een kloddertje grijze hier en een kloddertje interior green daar en het toestel gaat er al heel mooi uit zien, al zeg ik het zelf. Dan is het tijd voor de decals, ook dit heeft Airfix goed voor elkaar, de decals zijn perfect qua uiterlijk en laten zich makkelijk aanbrengen op het toestel, wel even wat decalsoft gebruikt om ze in de naden te laten verzinken er nog één te kopen om toch nog de final approach versie te maken. In de winkel kost dit model zo rond de 25 euro, maar het is elke eurocent meer dan waard. E
n alsof de kwaliteit al niet genoeg was om mij blij te maken, deze prutser vernielde een decal tijdens het aanbrengen, maar na een mailtje kreeg ik van Airfix al een nieuwe decal opgestuurd en kon ik mijn model afmaken. Nee, dames en heren, de tijden van de kromme Hudson of de gammele Anson zijn zo goed als voorbij, al zal ik ze zo af en toe toch nog wel eens bouwen, al was het maar uit sentimentele overwegingen.
Heren van Airfix, dank voor het ter beschikking stellen van dit prachtige model, ik kan niet wachten op jullie volgende aanwinst.
REVIEWER: Ronny Verhagen
juni 2012
zie ook de recensie van de latere Airfix Seafire kit....
Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!