aantal onderdelen: circa 125
prijs: circa 38,- euro
Eerste indruk
Deze Airfix Supermaine Seafire F. XVII is niet een nieuwe uitgave, het origineel stamt uit 2011 en was één van de eerste “nieuwe” Airfix modellen in de rode doos met boven en onder deksel. [zie recensie hier.... ].
Deze uitgave is niet exact dezelfde, maar heeft een andere decal-optie in vergelijking met de vroegere uitgave.
De Seafire is de zeegaande versie van de Spitfire. De Fleet Air Arm was in september 1939 niet echt voorzien van moderne zeegaande jagers met dezelfde kwaliteit als de jagers die vanaf het vasteland opereerden. De Blackburn Roc en de Fairey Fulmar kwamen nog een beetje in de buurt. De eerste afgekeken van de Boulton Paul Defiant, de tweede een jagerversie van de Battle. Toen de Spitfire en Hurricane in grote getale uit de fabrieken rolden, konden daarvan ook zeegaande versies van ontworpen worden. De Seafire I kwam al snel in beeld, een Spitfire met versterkt landingsgestel en een vanghaak, daarna met opvouwbare vleugels (met handbediening). Deze werd al snel opgevolgd door een verbeterde versie, net als zijn vasteland broertje, al liep de Seafire toch altijd wel een beetje achter.
In de loop der tijd werd de Seafire steeds beter en steeds meer een Fleet Air Arm kist, die in details steeds minder op de landversie ging lijken. Er werd ook geëxperimenteerd met het opvouwbare vleugel systeem, deze F.XVII heeft bijvoorbeeld opvouwbare vleugels met ook nog opvouwbare vleugeltips. De latere Fairey Gannet heeft als ruimtebesparende oplossing ook zoiets meegekregen.
De Seafire komt in de bekende nieuwe Airfix doos, de inhoud van twee donkergrijze gietramen verpakt in een stevige plastic zak, en daarin een apart zakje met de doorzichtige delen. Een kleurige bouwbeschrijving en een decalvel maken het geheel compleet.
Er zijn 3 uitvoeringen mogelijk met deze decals, allen naoorlogse kisten. 767 NAS, Yeovilton, 1950, 807 NAS, HMS Vengeance, 1947 en 1831 RNVR, Stretton/ HMS Blackcap, 1947-1951. De uitgave uit 2011 heeft 3 andere decal-opties, met wat meer kleur.
De gietramen hebben bijna alle onderdelen er nog aan, de kleine flapjes van de ondervleugels willen wel eens loskomen, zoals in deze doos. De grote ramen zijn ook een beetje gebogen. De onderdelen zijn van moderne Airfix kwaliteit. Het oppervlak is een beetje ruw, de inliggende paneellijnen zijn behoorlijk diep in vergelijking met modellen uit het verre Oosten. In ieder geval ogen ze vrij accuraat, en wie graag wil verweren heeft met deze diepe inliggende paneellijnen wel een voordeel.
De onderdelen zien er mooi gedetailleerd uit, de bouwtekening ziet er goed verzorgd uit, al kunnen de details die aangeven hoe de cockpit geschilderd moet wel een tikje beter.
Zo op het eerste gezicht een goed bouwbaar model, met weinig moeilijkheden. Tijd om aan de slag te gaan.
Reviewer: Peter Neinhuis
dit artikel werd gepubliceerd 12 december 2023 door de IPMS.NL webmaster M. de Vreeze