1 an 2 hobbyboss 48 doos

Model:    Antonov An-2W "Colt" 
Merk:      Hobby Boss
Doosnr.:   81706
Schaal:   1/48
Onderdelen:  250
Prijs: ca. 40,00 euro

  

Eerste indruk

Op het IPMS forum de aankondiging gezien van de mogelijkheid om een recensie te schrijven van dit model (heruitgave) uit 2012. Daar ik voor mezelf de beslissing heb genomen om in 1/48 te gaan bouwen (al wat ouder, dikke vingers en wat mindere ogen) vond ik dit wel een aardig begin van een 1/48 serie. Mijn verzoek werd gehonoreerd en na een paar dagen werd het model keurig afgeleverd door DHL (dank je wel IPMS).

 

Introductie

De Antonov An-2 (Russisch: Ан-2) (NAVO-codenaam: Colt) is een toestel dat door hoofdontwerper Oleg Antonov is ontworpen. Hij schetste het ontwerp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zette Oleg het Antonov Aviation Scientific-Technical Complex op om de Antonov-tweedekker te fabriceren.
De Antonov An-2 werd in vele varianten gebouwd; er werden toestellen gebruikt voor parachutespringers, passagiers, vracht, exploratie, ambulancedienst en landbouw. Het toestel kon uitgerust worden met wielen, ski's of drijvers. Het toestel bleek uiterst geschikt te zijn voor het harde leven in de Sovjet-Unie. Bovendien bleek het zo'n succes dat het ook in andere landen zoals Polen en China in licentie gebouwd werd. Er zijn in totaal zo'n 18.000 stuks gebouwd die veelal gebruikt werden in de voormalige Oostbloklanden.


Na de val van het communisme in Europa zijn veel toestellen opgekocht door westerlingen. Ze worden gebruikt door parachutespringers en in Canada en Amerika worden ze als transportvliegtuigen gebruikt in de wildernissen van Alaska en het hoge noorden van Canada. Ook in Nederland bevinden zich twee vliegwaardige exemplaren van dit toestel. De Hongaars geregistreerde HA-ANI heeft haar thuisbasis op Texel Airport. Sinds 2003 is er een tweede Antonov 2 in Nederland te zien met registratie D-FONL, dat vanuit Teuge opereert. De firma Classic Wings, in het bezit van een vervoersvergunning vliegt met deze An-2 door heel Nederland en aangrenzende landen.


De Antonov An-2 HA-ANI die op Texel airport stond is inmiddels terug naar Hongarije, echter op Breda International Airport (EHSE) staat een andere luchtwaardige An-2 (D-FAIR) in bezit van CNE-Air. Het toestel wordt tegenwoordig weer gemaakt door een Russische firma, die het toestel uitrust met een turbopropmotor en een nieuwe digitale cockpit. Dit toestel wordt de An-3T genoemd.Deze informatie is afkomstig van Wikipedia, in hoeverre de Nederlandse info nog actueel is heb ik niet gecontroleerd. Feit is dat er in de wereld nog heel wat originele AN-2 rondvliegen en worden gebruikt voor allerlei doeleinden.

 

Het model

Het Hobby Boss model bestaat uit meer dan 250 onderdelen, verdeeld over 10 gietramen en een gietraam met “glazen” onderdelen, overigens keurig beschermd met een speciale schuimfolie en in een apart vakje in de doos. Best wel een berg plastic. Het geheel is verpakt in een stevige doos, die bij verzending niet gauw zal beschadiging. Prima!

Bij het nalopen van de spuitgietramen ben ik geen flash tegen gekomen, wel heel veel detaillering op de onderdelen. Echt indrukwekkend. Ook nergens deuken in de onderdelen en ook geen mal fixatie punten aan de buitenkant. In alle opzichten een kwalitatief hoogwaardig model.
De uitvoering zoals op de doos weergegeven is de drijver versie, echter de wiel optie is ook aanwezig dus die kan ook gemaakt worden. Decals zullen dan niet gebruikt kunnen worden omdat die uitgaan van een Poolse drijver versie.

De decalset voor 2 Poolse luchtmacht uitvoeringen ziet er ook keurig verzorgt uit en zal met behulp van de diverse decal producten uitstekend aan te brengen zijn.

De bouwbeschrijving ziet er als eerste indruk goed en verzorgd uit. Een kleurenbijlage geeft de twee beschilderingen weer, die eigenlijk gelijk zijn behalve de registratie. Er worden kleurenvoorbeelden gegeven voor Mr. Hobby, Vallejo, Model Master, Tamiya en Humbrol, waar mogelijk.

Ik ben op het internet wat gaan zoeken en heb wat interieurfoto’s gevonden die bruikbaar zijn echter geen enkele afbeelding van een drijver versie van de Poolse luchtmacht, sterker nog geen enkele drijver versie. Nu was het wel een snelle zoekactie, maar toch wel apart. Ik heb ook in de bouwbeschrijving nergens enige informatie kunnen vinden over de Poolse eenheden die met de decals kunnen worden weer gegeven.
Het internet biedt uitkomst, althans wat is een “onafhankelijk verkenningsluchtvaart squadron” 1965 - 1970, voor beide registraties. Wel wordt duidelijk dat het gaat om een Poolse licentie versie. Het lijkt erop dat de decals gebaseerd zijn op een publicatie in Scale Modelling Magazine vol 20 nr. 9, tekeningen van Artur Jutezak. (Bron: Wings Palette)

Als eerste indruk kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat dit model van hele goede kwaliteit is met uitstekende detaillering. Precies goed. De ‘glas’ onderdelen, keurig apart verpakt, zien er ook helder uit. Het cockpit gedeelte bestaat uit twee gelijke delen, daar moet wel aandacht aan besteed worden om die goed aan elkaar te lijmen. Leuk vind ik ook dat de deur in de linkerzijde van de romp (gezien vanaf de staart) als apart onderdeel wordt geleverd.
Dat maakt het makkelijk om die in een open positie te monteren en het interieur gedeeltelijk te tonen. Over het interieur gesproken: Ook dat is op zich prima verzorgd en kan zonder meer gebruikt worden. Ruimte tot meer detaillering is er zeker. Er zijn, hoewel beperkt leverbaar, after-market producten beschikbaar.

Ik ga dit model met veel plezier bouwen en verwacht een uitstekende pasvorm. We gaan het zien. Een model dat ik zeker kan aanbevelen aan de hand van de eerste indruk en wat ondanks het grote aantal onderdelen geen probleem zal zijn om te bouwen, voor elke modelbouwer. De beginner gewoon simpel uit de doos en de gevorderde met extra detaillering en/of after-market producten. Ik ga het model voorbereiden voor een diorama….

Met dank aan  de IPMS voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.

Reviewer:  Fred Bachofner
 

  • 1-an-2-hobbyboss-48-doos
  • an-2-_1
  • an-2-_10
  • an-2-_11
  • an-2-_12
  • an-2-_13
  • an-2-_14
  • an-2-_15
  • an-2-_16
  • an-2-_17
  • an-2-_19
  • an-2-_2
  • an-2-_3
  • an-2-_4
  • an-2-_5
  • an-2-_6
  • an-2-_7
  • an-2-_8
  • an-2-_9

 

Tip: kijk ook bij onze IPMS.NL  An-2 walk around.....

deze eerste indruk werd gepubliceerd 25 februari 2020 op deze IPMS.NL website