MERK: Hasegawa
SCHAAL:1/72
VLIEGTUIG TYPE: Junkers Ju188A/E
Doosnummer E33 • Spuitgiet • 157 onderdelen • Euro 42,95
De Ju188 was een uit nood geboren ontwerp. Zijn voorganger, de Ju88, was aan het begin van de oorlog al redelijk op leeftijd maar de bedoelde opvolger, de Ju288, lag eigenlijk nog steeds op de tekentafel. Dit moest een veel zwaarder toestel worden en vooral problemen met de ontwikkeling van de motoren leidden ertoe dat de 288 nooit van de grond kwam. Toen duidelijk werd dat de Ju88 het erg moeilijk had tegenover de snel verbeterende Engelse en Russische jagers moest er ingegrepen worden. Er lag nog een project voor een verbeterde Ju88, de Ju88B. Op basis hiervan ontwierp Junkers de Ju188. De meer gestroomlijnde cockpit, het grotere vleugeloppervlak en sterkere motoren maakten de Ju188 tot een duidelijk beter toestel dan de 88. Echt grote aantallen zijn er nooit van gebouwd, opnieuw door problemen met de beschikbaarheid van motoren en later ook omdat de Duitse inspanningen zich steeds meer moesten richten op jagers.
De kit
Wie een Ju188 wil bouwen had weinig keus. Er was ooit een Matchbox kit, maar die viel niet serieus te nemen. Italeri had dertig jaar geleden een Ju188 die onlangs opnieuw is uitgebracht als ‘limited edition’. Dezelfde kit is ook uitgebracht in drie versies door Bilek. Op zich is de Italeri een redelijke kit, maar hij heeft vormfouten en zoals toen gebruikelijk opliggende paneellijnen. Dan is deze nieuwe versie van Hasegawa een hele verademing, zo direct uit de doos laat deze kit zich tot veruit de beste Ju188 in 1/72 bouwen.
De schaalnauwkeurigheid is uitstekend, de detaillering prima en de vorm is precies goed. Toch is het model niet helemaal perfect. Het beleid van Hasegawa (en andere fabrikanten) om zoveel mogelijk versies van een toestel uit te brengen op basis van één kit leidt vaak tot pasproblemen bij een aantal componenten. Bij deze kit liggen de problemen bij de overgang van de cockpit naar de romp, de overgang van de romp naar de bomdeuren/ romponderzijde, de overgang van de vleugeltip naar de rest van de vleugel ter plaatse van het rolroer en tenslotte vooral bij de overgang van de vleugelvoorrand naar het motorgondelsegment. Daar is enige aandacht nodig voor het goed passend krijgen van de verschillende onderdelen, maar ik had overigens alleen plamuur nodig bij de overgang van motorgondel naar vleugelvoorrand. De overige delen zijn met zorgvuldig passen en schrapen voor het verlijmen goed te krijgen.
Er zijn ook nog enige details aan het model te corrigeren. Ik heb de stoel van de piloot vervangen omdat die weinig gelijkenis vertoont met de zogenaamde sarcofaag die werd toegepast in het origineel. Op de linkerromp net achter de vleugelwortel wil Hasegawa 2 kleine luchtinlaten plaatsen. Deze heb ik alleen op de Ju88G, Ju188S/T en Ju38 gezien. In de rechtervleugel is een controleluik ingegraveerd voor het trimvlak van het rolroer. Dat luik hoort alleen links. Op iedere vleugel horen vijf verstevigingen net voor het rolroer en niet drie zoals Hasegawa voorstelt.
De weergave van de HD 151/2 (EDL 151?) koepel is fors vereenvoudigd, kijk bijvoorbeeld eens in de Revell Ju290 kit om te zien hoe het ook kan. Verder kan de cockpit nog wat verbeterd worden met een fotoets voetenstuurtje, stoelriempjes en patroonbanden voor de machinegeweren. Overigens zijn er voor de liefhebber PEsetjes van verschillende leveranciers op de markt om aan dit model extra detail toe te voegen. De rest van de bouw verloopt zoals we verwachten van Hasegawa: probleemloos en goed passend.
De kit biedt de keus om een Ju188A met Jumo 213- motoren of een Ju188E met BMW 801-motoren te bouwen. Hier komt overigens wel een voordeel van het eerder genoemde modulaire systeem naar voren. In de doos zitten ook bijna alle onderdelen voor een Ju188G en het is zelfs relatief eenvoudig om met alles wat in deze kit zit een 188D of -F te bouwen.
De decals voorzien in drie verschillende uitvoeringen: een 188A van I./KG6 met code 3E+PH, een 188E van I./KG66 gevlogen door Leutnant Hans Altrogge met code TN, en een 188E van KG66 uit 1945. Met de laatste is nog iets aan de hand, want bedoelt Hasegawa met deze versie Z6+DM zoals die in 1945 in Denemarken werd gevonden? Dan moet de code op de tip van het verticale staartvlak. Versie twee verdient de opmerking dat er in Aircraft Monograph 12 foto’s staan van een aantal Ju188’s van I/KG66. Bij het toestel van Leutnant Hans Altrogge is een derde deel van de spinners in een lichte kleur geverfd. Wat de eerste versie betreft zijn zowel op internet als in Aircraft Monograph 12 foto’s te vinden waarop Ju188A 3E+PH te zien is met een extra lichte kleur op de bovenzijde, een zwarte onderzijde, twee smalle witte of gele ringen om de spinner en wat lijkt op vlamdempers op de uitlaten. Is dit hetzelfde toestel dat Hasegawa verbeeld? Zolang we de serienummers van toestellen niet kennen is een en ander niet met zekerheid te zeggen.
Verder echt niets dan lof voor een prachtige kit van een mooi toestel. De conclusie moet dan ook zijn dat we dankzij Hasegawa eindelijk zonder al te veel moeite een accurate Ju188 kunnen bouwen in 1/72.
Documentatie MIP 2007 nr. 3: Review Hasegawa Ju 88 door E. Thomas. Junkers Ju88 in action Part 2. Aircraft Monograph nr. 11: Ju188 Ju388. Aircraft Monograph nr. 12: Ju188 Ju388. Kit Flugzeug Modell Journall 2/2007 en 1/2008. Cockpit Profile nr. 7: Junkers - Messerschmitt.
REVIEWER: H. J. Donker
november 2010