super puma heller 1

 Super Puma AS 332 M1 

merk:      Heller
schaal:   1/72
doosnr.:  80367
aantal onderdelen:  78
prijs:        ca. 17,- Euro  

 

"Eerste indruk"

De aanduiding AS 332 Super Puma werd door Eurocopter, nu Airbus Helicopters, tot medio jaren negentig gebruikt voor zowel de civiele als de militaire variant van deze middelzware transporthelikopter. Daarna werd de militaire variant omgedoopt tot AS 532 Cougar. En met die naam is de helikopter in de tweede helft van de jaren negentig in dienst gekomen bij onze luchtmacht. Wij vliegen met de lange versie, de AS 532 U2. Dit Heller model is de korte versie van de Super Puma/Cougar. Dat geldt trouwens ook voor z’n concurrent, het 1/72 Italeri model. Dat is ook een korte Super Puma/Cougar. Ofwel, van geen van beide modellen is een correcte Nederlandse Cougar te bouwen zonder de romp te verlengen, hoewel beide merken in het verleden hun bouwdoos wel met Nederlandse decals en uitrusting hebben verkocht... foei!. Voor zover ik weet zijn er geen ombouwsetjes in de omloop, laat staan modellen met de lange romp al in de doos.


Nu dit uit de weg is kan ik me richten op de eerte indruk van dit Heller model. In ieder geval is het plastic correct voor de decalvarianten die in de doos zitten. De Super Puma van Heller kwam in 1986 voor het eerst uit als een Bobcat model. Dat was de vereenvoudigde bouwdozenlijn van Heller, bedoeld voor beginners. In 1991 werd het het model uitgebreid met nieuwe, gedetailleerdere onderdelen en opgenomen in de reguliere reeks. Het model is nu heruitgegeven in de opvallende gele doos van het huidige door Glow2B opnieuw tot leven gewekte Heller. Die doos is een paar zinnen waard. Het is een praktische openklappende doos, waarin de onderdelen goed bewaard kunnen worden. Op de zijkanten van het binnenste deel staan bouwtips in meerdere talen en op de onderkant staan naast een afbeelding van de decalsheet de benodigde verfkleuren aangegeven in Heller, Humbrol en Revell nummers.


Gelukkig is de doos verzegeld met een aantal stickers, zodat er geen gevaar is dat losse onderdelen voor aankoop kwijt raken. De vijf lichtgrijze sprues zitten namenlijk niet in een plastic zak. Dat geldt ook voor de doorzichtige onderdelen. Hoewel ik er geen krassen op heb kunen zien was het wellicht verstandiger geweest ze in een apart plastic zakje te verpakken.
De bouwbeschrijving op A4 formaat is in kleur, wat enorm helpt bij de kleuraanwijzingen. In 18 duidelijke stappen wordt de bouw beschreven. Voor beide varianten is voorzien in een mooi vieraanzichten kleurenschema, in kleur. Er is keuze uit een een exemplaar van de Fransec Armée de Terre, 4e RHCM, Phalsbourg, uit 1990 of een exemplaar van het Zwitserse Fliegerregiment LtSt5, ook uit 1990. De decals zien er erg mooi uit. Bovendien is het vel ruim opgezet zodat de decals zich makkelijk laten uitknippen.
Het plan is om de Zwitser te bouwen (ik heb daar familie wonen), dus heb ik even uitgezocht wat de kleuren moeten zijn. Welnu, de Zwitserse Super Puma’s zijn gespoten in RAL kleuren. Dat betekent dat je het beste Revell verf kan gebruiken, dat zijn equivalenten van RAL kleuren. Voor de bovenkant RAL 7010 Tarpaulin Grey = Revell 66, RAL 7013 Brown Grey = Revell 46 en voor de onderkant RAL 7035 Light Grey = nagenoeg Revell 371 (want eigenlijk is dat RAL 7025). Na foto’s bekeken te hebben betekent dat voor het kleurenschema: Heller/Humbrol (H)86 wordt Revell (R)46, H66 wordt R66 en H M1 wordt R371.


De onderdelen zijn netjes gegoten, er is geen flash. Helaas zijn er wel verzonken rondjes van uitdrukpennen op onhandige plaatsen, zoals aan de onderkant van de rotorbladen en op de achterkant van de banden. Die moeten wel even gevuld worden. Die rotorbladen zijn trouwens recht gegoten. Voor een kist op de grond moeten ze wat naar beneden doorbuigen. Met wat heet water is dat een simpel klusje.


Er zijn ook een paar krimpdeuken, bovenop de stroomlijnkap van de rotormast. Die laten zich ook makkelijk vullen. De detaillering is netjes maar hier en daar wat eenvoudig. Zo is de cabine leeg dus kan je de schuifdeuren het beste dicht monteren. Die deuren zijn doorzichtige onderdelen en mooi dun. De oppervlaktedetails op de romp zijn een mengsel van verzonken en opliggende paneellijnen. Ook wat eenvoudig, maar het ziet er netjes uit. Het plafond van de cabine is meegegoten met de romphelften. De rotormast moet tussen de romphelften worden geplaatst voordat die worden samengevoegd. Dat blijft kwetsbaar, ook al kan je de rotorbladen pas aan het eind monteren, zoals in de bouwbeschrijving staat. Door het onderste randje van de mast weg te halen kun je deze later met rotorkop en al van bovenaf in het model steken. Wel zo handig en minder kwetsbaar.


De neuswielbak kan zelf nog worden afgesloten met verticale wandjes. Beide uitvoeringen zijn voorzien van de kleine sponsons rond het hoofdonderstel. Op de gietramen zitten nog wel delen van de grote sponsons voor de drijveruitrusting maar die zijn niet compleet en worden ook niet gebruikt. Aan de lay-out van de gietramen kan je zien dat er met inzetstukken wordt gewerkt en dat er duidelijk een inzetstuk ontbreekt, want niet nodig voor dit model.

De belangrijkste onderdelen zijn even gepast en dat is bemoedigend. De romphelften klikken nagenoeg vast met dikke paspennen, een erfenis van z’n Bobcat oorsprong.
Ik heb nog even een snelle vergelijking met het Italeri model gemaakt, die ik ook op de stapel heb, de uitgave met Nederlandse decals. Het Italeri model is wat verfijnder en gedetailleerder, echter de cabine is net zo leeg. Over de rompvorm zijn beide merken het roerend eens, dus die zijn ongetwijfeld goed. Over de rotorbladen zijn ze het minder eens. Die van Italeri zijn al iets doorgebogen gegoten voor een heli op grond en ze zijn smaller dan die bladen van Heller. De bladkoorde is 600 mm, in 1/72 is dat 8.3mm en dat is de breedte van de Heller bladen. Die missen dan weer de kleine driehoekjes aan de voorkant bij de bladwortels, waaraan de stroomvoorziening van het anti-ijs systeem wordt gekoppeld. Ze zitten wel op de Italeri bladen, maar lijken wat te groot.

De Italeri bouwdoos is nu niet in productie.Gelukkig is de Super Puma van Heller wel in productie, dus ze hebben nu het rijk alleen. Het is een alleraardigste bouwdoos voor een prima prijs en dus een aanrader.

 

Met dank aan Glow2B voor het recensie-exemplaar.

 

Reviewer:  Peter Booij 

  • super-puma-heller_1
  • super-puma-heller_10
  • super-puma-heller_11
  • super-puma-heller_12
  • super-puma-heller_13
  • super-puma-heller_14
  • super-puma-heller_15
  • super-puma-heller_16
  • super-puma-heller_2
  • super-puma-heller_3
  • super-puma-heller_4
  • super-puma-heller_5
  • super-puma-heller_6
  • super-puma-heller_7
  • super-puma-heller_8
  • super-puma-heller_9

 

 

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 20 maart 2022