macchi 200 1 

Model:     "Italian" MC.200  Saetta  =  Macchi C.200 Saetta 
Merk:       HobbyBoss
Doosnr.:  80291
Schaal:    1/72
Onderdelen:  15  in  "Easy Assembly" series
Prijs:        ca. 11,00 euro
 

Eerste indruk

 

Korte historie

De Macchi C.200 Saetta was eind jaren dertig één van de nieuwe eendekker jagers van de Italiaanse luchtmacht. Het toestel was ontworpen door Mario Castoldi, die ook de Schneider Cup racers had ontworpen. Vandaar de “C” in de type-aanduiding. De C.200 vloog uitstekend, maar was altijd wat gelimiteerd door het beperkte vermogen van de in Italie beschikbare motoren en de daardoor noodzakelijke lichte bewapening. Dat werd in één klap opgelost toen Italië de Duitse Daimler Benz motoren in licentie ging bouwen. Met deze motoren werd de C.200 doorontwikkeld tot de C.202 Folgore en C.205 Veltro, die tot de beste jagers uit de Tweede Wereldoorlog worden gerekend. Uiteindelijk zijn er 1153 Saetta’s gebouwd die tijdens de Tweede Wereldoorlog succesvol zijn ingezet.

 

Het model 
Heel lang was er van de C.200 maar één 1/72 model, die van Revell uit de jaren 60  [link naar IPMS recensie], die een paar jaar geleden nog is heruitgegeven. Daarnaast waren er door de jaren heen de nodige short-run modellen, maar die zijn ook niet meer te vinden.

Het enige goed verkrijgbare 1/72 model van de Saetta is deze kit van Hobby Boss, in hun “Easy Assembly” serie. Dit model is het onderwerp van deze eerste indruk. En om alvast op de conclusie vooruit te lopen: het is een van de betere uit deze serie.

Voor wie ze niet kent: De “Easy Assembly” modellen van Hobby Boss hebben door hoogwaardig spuitgietwerk en door vereenvoudigde detaillering weinig onderdelen. Door een lage prijs en een goede passing zijn ze allemaal uitstekend geschikt voor beginners. Veel van deze modellen zijn ook te koop als Hobby Master, waarbij ze door Chinese handjes reeds gebouwd en gespoten zijn. De gelijkenis met het origineel wil nog wel eens variëren, maar als die voldoende is zijn deze “Easy Assembly” modellen ook heel interessant voor de gevorderde bouwer.
De website Scalemates leert dat deze Saetta al weer sinds 2013 op de markt is. Tegenwoordig worden de onderdelen niet meer in zo’n zwart plastic traytje gelegd, maar zorgvuldig in losse zakjes verpakt. Ook al zijn het er maar 15 in totaal. Hierbij zijn kwetsbare onderdelen extra beschermd met wat schuimplastic.

Natuurlijk is ook bij dit model het nodige vereenvoudigd. Zo bestaat de cockpit slechts uit een vloertje, stoeltje en stuurknuppeltje en zal je een instrumentenpaneel zelf moeten maken. Onder de motor ontbreekt de carburateurinlaat en het onderstel mist de buitenste kleine en de binnenste grotere wieldeuren. Dat is allemaal zelf simpel te maken.

Grappig is dat de wielbakken netjes dicht zijn gegoten, terwijl de Saetta nu net één van die vliegtuigen is waarbij de wielbakken niet dicht zijn afgewerkt. Je kijkt namelijk zó tegen de motorsteunen en de motoraccessoires aan.

Het gietwerk is loeistrak en het model is slim opgedeeld. Romp en vleugel zijn maar twee onderdelen en passen goed op elkaar. De oppervlaktedetails zijn inliggend. De motor is ook een mooi stukje gietwerk. Er is aan de voorkant een nette weergave van de stermotor en de uitlaten aan de zijkant zijn hol. Wat me het meest trof was de strakke uitvoering van de stroomlijnkappen op de motorkap. Ik heb nog steeds slechte herinneringen aan het opknappen van diezelfde stroomlijnkappen van het oude Revell model!

Het HobbyBoss model heb ik met twee tekeningen vergeleken. De oudste, Italiaanse, staat in MIP 1 van 1986 bij een artikel van Mario Wens. De recenste staat in een MMP-boekje over de Saetta. Dan blijkt dit model qua schaalnauwkeurigheid en gelijkenis helemaal niet zo dwaas. Op één uitzondering na en dat is bij het Revell model ook niet goed: een typische kenmerk van de Saetta (en Folgore en Veltro) is dat de linklervleugel 20 cm langer is dan de rechtervleugel, ter compensatie van de rolneiging door het motorkoppel. Bij het model zijn de vleugels even lang dus kan gecorrigeerd worden. Afhankelijk van de tekening is de linkervleugel 2 of 2.5 mm te kort (20 cm komt in schaal 1/72 overeen met 2.8mm). Een leuk klusje voor de liefhebber: verlenging moet bij de tip naast het buitenste scharnier van de aileron gebeuren.

Het nette decalsetje voorziet in twee uitvoeringen, die beide in een oude Profile zijn te vinden: van 88 Squadriglia, 6 Gruppo C.T., 1 Stormo en van 362 Squadriglia, 22 Grupo Autonomo. Beiden hebben een twee-kleuren camouflagepatroon met bruine vlekken over een groene bovenkant. Bij de versie van 362 Squadriglia zul je zelf de gele banden en de wittte driehoeken op de vleugels moeten schilderen.

 

Conclusie
De Macchi C.200 Saetta van HobbyBoss is een prima model, één van de betere in de “Easy Assembly” serie. Het is geschikt voor zowel beginners als voor gevorderden. Die laatste kunnen nog overwegen om het model verder te detailleren en de linkervleugel te verlengen. Aanbevolen!

Met dank aan  Glow2B  voor het recensie exemplaar.

Reviewer:  Peter Booij

  • macchi-200-1
  • macchi-200-10
  • macchi-200-11
  • macchi-200-12
  • macchi-200-13
  • macchi-200-14
  • macchi-200-15
  • macchi-200-16
  • macchi-200-2
  • macchi-200-3
  • macchi-200-4
  • macchi-200-5
  • macchi-200-6
  • macchi-200-7
  • macchi-200-8
  • macchi-200-9

 

deze eerste indruk werd gepubliceerd 14 april 2020 op de IPMS.NL  website