Fokker G-1A “Mercury”
doosnr. 72-017
schaal: 1/72
prijs: circa euro 30,-
Wat is het toch fijn dat er na jaren van armoede en belachelijk overprijsde MPM bouwdoosjes op marktplaats, er eindelijk weer een spuitgiet model in 1/72 beschikbaar is van naar mijn bescheiden mening een van de mooiste Nederlandse toestellen aller tijden.
In 1936 was de LVA op zoek naar een zware jachtkruiser, om aan deze vraag te voldoen werd de Fokker G1 ontwikkeld. Het eerste prototype; de X-1 vloog in 1937 met Hispano Suiza motoren. Kort hierop volgde een bestelling voor 36 toestellen, die uitgevoerd dienden te worden met Bristol Mercury motoren. Dit omdat deze reeds toegepast werden in de T.V bommenwerpers en de D.XXI jagers, en het zo gemakkelijker was om de reserveonderdelen te beheren. Ten tijde van de inval van de Duitsers in mei 1940 waren er van deze bestelling slechts 23 stuks operationeel inzetbaar. Het eerste prototype van de G1 trok veel bekijks op de luchtvaarttentoonstelling in Parijs van 1936, en dit resulteerde ook in een bestelling uit Spanje. Deze toestellen werden uitgevoerd met Pratt & Whitney Twin Wasp motoren, maar omdat de productie van deze toestellen nog niet gereed was ten tijde van de inval zijn deze kisten allemaal na de inval afgebouwd en geconfisqueerd door de Duitsers.
De bouwdoos zelf is verpakt in een slap doosje met een afneembare deksel die is voorzien van een prachtige tekening van een G1 boven een van de (naar ik aanneem) Waddeneilanden. In de doos treft men in een plastic zak met 5 gietramen grijze delen en daarbij verpakt een apart zakje met de transparante delen. Hiernaast is er ook een zakje met daarin een velletje decals, 2 velletjes met PE delen, een afplaksetje voor de canopy (geen overbodige luxe bij de G1) en een soort van 3D achtige decals met de instrumentenpanelen en gordels. Vanzelfsprekend is er ook een handleiding, deze bestaat uit 4 kleurenafdruk gevouwen A4-tjes.
De gietramen zien er op het eerste gezicht mooi gedetailleerd uit en zijn voorzien van een aantal lichte paneellijnen. Ook zit er weinig flash aan de delen wat de gehele bouwervaring vast en zeker ten goede zal komen. Op de transparante delen zitten helaas wel een aantal kleine oneffenheden en krasjes, maar over het algemeen zien ook deze delen er netjes uit. De maatvoering ziet er op het eerste gezicht correct uit en komt ook redelijk overeen met de afmetingen van het “good old” MPM model.
Wanneer ik de handleiding bestudeer valt het op dat er heel veel aandacht is besteed aan het interieur en de wielkasten qua details, en dat er dus veel te fröbelen valt. Jammer is dan wel dat er nauwelijks kleurinstructies zijn voor het interieur. Bij de transparante rompdelen is het fijn dat de luiken los zitten, wat ondanks dat het niet in de handleiding beschreven staat, het wel een stuk makkelijker maakt om (wanneer daar behoefte aan is) de luiken open te zetten, en de noeste arbeid aan het interieur beter zichtbaar te houden. Qua exterieur valt het wel meteen op dat de pitotbuis alsmede de buitenste mitrailleurs (die behoren uit te steken) niet worden meegeleverd, dit vind ik persoonlijk bij zo’n compleet model dan wel een gemiste kans. Verder valt ook op dat de verf instructies in kleurendruk worden meegeleverd voor de vroege en de late nummering, alleen komen deze instructies niet overeen met de schema’s zoals die beschreven staan in onze “bijbel” voor de Nederlandse Militaire Luchtvaart; Camouflage en Kentekens van J.H.N. de Greuter. Daar ik dit boek toch een iets betrouwbaardere bron vindt zal ik de schema’s uit dit boek volgen bij de bouw van dit model.
Last but not least de decals. Op het eerste gezicht zien ze er netjes uit en is het fijn dat er kentekens voor 3 opties zijn; te weten voor de 307; de 312 en de 319. Wel valt het meteen op dat de zwarte randen om met name de kleine driehoeken wat te dun lijken. Tevens mis ik dan ook bij zo’n compleet model dan een decal voor het looppad, decals voor de propellertips en de rode stippen die de benzinetanks op de vleugels markeren.
Al met al een veelbelovende bouwdoos, die door al het detailwerk in het interieur zeker een aantal uitdagingen gaat bieden voor de ervaren modelbouwer. Het is natuurlijk even afwachten of alles past en mooi in elkaar valt, maar mijn eerste indruk is dat met een paar kleine toevoegingen uit de reservedoos hier een mooi gelijkende G1 van te bouwen is.
Reviewer: Ronald van Dortmond
dit 2e artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd december 2022; lees de eerste recensie hier....