bf109 g10 04888

MERK:  Revell

SCHAAL:   1/32

VERSIE:    Messerschmitt Bf.109 G10  "ERLA"

Doosnummer: 04888

Aantal onderdelen:  157

Circa € 25,-

Revell heeft er weer een "nieuwe" 109 bij in de schaal 1/32 en wel de G-10 uitvoering.
Dit was de snelste G uitvoering. Dat was mede te danken aan het "schone" ontwerp, dus weinig zaken aan boord waarmee de luchtweerstand werd vergroot. Min of meer terug naar de basis zoals de eerste 109's waren ontworpen door Willy Messerschmitt. De bewapening bestond uit slechts twee zware machinegeweren en een door de schroefas vurend 20 mm kanon. Dit alles geconcentreerd op en achter de motor, waardoor je een zeer wendbaar vliegtuig krijgt. Een onderscheppingsjager pur sang, met als verdere verbetering een zeer krachtige motor en een verbeterde cockpitkap waardoor het zicht rondom een stuk beter werd.

Wat heeft Revell ervan gemaakt? Een zeer mooi model, met prima detaillering en helaas met een hoop overbodige onderdelen. Leuk voor het naderhand vullen van je sparesbox, maar niet echt handig. Na het openen van de envelopdoos kom je een aantal goedgevulde plastic zakken tegen met verschillende groottes aan gietramen. Het glaswerk is ook extra in plastic verpakt en een bouwbeschrijving en decalvel maken de inhoud compleet.
Je kunt kiezen uit twee versies, een G-10 gevlogen door "Bubi" Hartmann, of een onbekende G-10 uit mei 1945 te Praag. Ik heb gekozen voor die laatste, vanwege de aluminium onderzijde van de vleugels.


De bouw is vrij rechttoe-rechtaan. Cockpit, romp, vleugels, landingsgestel, het valt allemaal bijna probleemloos in elkaar. De stappen zijn vrij duidelijk, toch zit hier wel een pijnpuntje want het blijft onduidelijk welke banden je kunt gebruiken. Er worden er zes meegeleverd, maar je hebt er twee nodig en je houd er dus vier over voor je sparesbox.....
Een ander "probleem" is het plaatsen van de machinegeweren en de uitlaten. Dat moet vrij vroeg en daarna moet je het hele model in de verf zetten. Beetje onhandig. Maar, als je onderdeel 51 doorzaagt langs de motorkapnaad en daarvan het kortste deel voor de cockpit vastlijmt, zit de rest van de motorkap prima los-vast om na het schilderen los te kunnen. Dan krijg je de kans om de uitlaten en machinegeweren ook netjes te plaatsen, geschilderd in hun eigen kleur. De naad die je overhoudt valt niet echt op. Je kunt de uitlaten en de lopen van het geschut nog uitboren voor wat extra detail.
Bij het lijmen van de romphelften merk je dat de rechterromphelft, onderdeel 49, een paspen teveel heeft. Weghalen dus, en het gat uitboren. Anders past het rechter rolroer er later niet meer in, de overbodige pen had namelijk een gat moeten zijn.

In de constructie zit nog een letterlijk zwak punt. De wielpoten bestaan uit zes onderdelen, de wielbakken zijn opgebouwd uit vier losse delen. De aansluiting van de wielpoten zit in de romp. Het gat is wat ondiep en de pen aan de landingspoot is wat kort. Vastlijmen kan het beste met lijm zonder weekmakers, dus de superlijm komt hier goed van pas.
Dat de wielpoten scheef staan is normaal, ze horen alleen wel met elkaar in lijn te staan. Ook de wielen zelf staan scheef, net als bij het echte vliegtuig. Helaas staat bij mijn model de ene wielpoot net wat te scheef, met dank aan de weekmakers in de lijm. Onbegrijpelijk dat Revell dit niet sterker heeft gemaakt, bijvoorbeeld door de pennetjes wat verder in de romp te laten schuiven. De detaillering van de poten is prima, de wielbakken zijn perfect, maar dit gammele geheel verpest toch een beetje een goed resultaat.
De passing van het model en de onderdelen is goed. Weinig plamuur voor de naadjes, een paar gietdeukjes en dan heb je het wel gehad. Daarnaast zijn er losse vleugelkleppen, landingskleppen, rolroeren en richtingsroer. Mooi gedetailleerd en bij voorzichtige montage deels beweegbaar te maken. Net als vroeger, al is het speelgoedgehalte nu een flink stuk minder.


De cockpitkap kan open of dicht gezet worden. Het enige lastige punt is als je de kap wilt meespuiten met het model en later open wilt zetten. De scharnieren zorgen ervoor dat de kap in gesloten toestand niet naadloos wil aansluiten op de cockpitranden. Daar moet wat tussen, anders loop je de kans op verf aan de binnenkant van de kap.
Na het schilderwerk kunnen de decals erop. Ze zijn van goede kwaliteit, lekker dun, maar ze moeten wel op een gladde ondergrond komen. De Vallejo verf voor de bovenkant van het model was wat dat betreft net niet glad genoeg, met als gevolg de bekende silvering. Decal setting helpt wel wat, maar niet voldoende.
Het wit en blauw van de door mij gebruikte decals bleek toch nog wat doorschijnend te zijn. Dit is vooral te merken bij de decal die als band rondom de romp komt, vlak voor de staart. Dat zit net niet lekker, met wat kreukjes. De maat klopt net niet, de ronding van de romp loopt net niet mee met de decal. Daar heeft de bouwer dus een mooie uitdaging. Zelf met verf spuiten, of de decal.....

Conclusie:
Revell heeft met dit model weer een strakke bouwdoos weten neer te zetten. Prima te bouwen, weinig echte problemen, mooie detaillering. Voor een redelijke prijs heb je veel bouwplezier. Het wachten is nu op een fraai gedetailleerde motor met motorkappen met binnenwerk. Daarmee kun je het model echt afmaken, helemaal als er ook nog wat stoelriempjes bij komen.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van het model.

REVIEWER:    Peter Neinhuis

Gepubliceerd op de website februari 2016

  • BF109G10-1
  • BF109G10-11
  • BF109G10-12
  • BF109G10-13
  • BF109G10-14
  • BF109G10-15
  • BF109G10-16
  • BF109G10-2
  • BF109G10-3
  • BF109G10-4
  • BF109G10-5
  • BF109G10-6
  • BF109G10-7
  • BF109G10-9
  • bf109-g10-04888