MODEL: Lockheed F-35A Lightning II
MERK: Revell
SCHAAL: 1/72
DOOSNUMMER: 03799
AANTAL ONDERDELEN: 143
NIEUW MODEL: ja, maart 2025
PRIJS: circa 25,- Euro
Een "tweede" EERSTE INDRUK
HET GROTE VOORBEELD
Nu alle F-16 Fighting Falcon’s van onze Koninklijke Luchtmacht uit dienst zijn gesteld, is de F-35A Lightning II het enige operationele jachtvliegtuig van die Klu. Deze F-35A, in de volksmond en populaire media ook wel “Joint Strike Fighter” (JSF) genoemd, is een jachtvliegtuig van de zogenaamde 5e generatie. Op de IPMS NedMil F-35A webpagina’s op onze IPMS website hier…. is er een heleboel informatie te vinden over deze kist.
Zoals met alle nieuwe vliegtuig-modellen, is er ook van deze F-35 Lightning II al een heel scala aan schaalmodellen uitgebracht in de bekende groottes.
Dit model van Revell is een van de nieuwste in dit scala.
EERSTE INDRUK
Het betreft hier een nieuw model van Revell in de welbekende “side-opening” doos. Op deze doos staat een mooie afbeelding van het lijdend voorwerp van deze kit, vormgegeven door ene Egbert K.L. Friedl.
Na het openen van de doos, tref je hierin twee plastic zakken met een geel(!) transparant en 5 lichtgrijze gietramen aan, het vel met de decals, een velletje met wat veiligheidinstructies en uiteraard de kleurige handleiding.
• In een van de zakken bevinden zich 3 lichtgrijze gietramen (A, B & E) waar onder andere de cockpit, het fraai weergegeven wapenruim, de nabootsing van de turbinemotor, allerlei kleppen en de luchtinlaten aan zitten. Een van deze 3 gietramen (E) bevat het complete wapenarsenaal en dat is ruim bemeten! Hier kun je de kist volledig mee “opbommen” en in “Beast-mode” mee weergeven.
De meeste onderdelen zien er netjes en strak uit, maar er zijn ook wat minpuntjes zoals bijvoorbeeld de overvloed aan uitwerp-markeringen op de binnenzijde van de wapenruim- en andere deuren. Mocht je deze geopend willen weergeven, dan is er heel wat te plamuren!
De cockpit lijkt in eerste instantie wat summier weergegeven, maar hierbij moet je ook bedenken dat de echte cockpit van de F-35 wordt gedomineerd door beeldschermen.
De bediener van deze beeldschermen, de piloot dus, is in deze Revell-kit echt een duidelijk minpunt en voldoet niet aan wat je in een nieuwe kit uit 2025 mag verwachten. Hier heeft Revell een duidelijke steek laten vallen.
Een absoluut positief punt is de weergave van het wapenruim (A1). Dit is fijn gedetailleerd weergegeven en vraagt er eigenlijk om, om geopend gebouwd te worden.
• In de andere plastic zak zitten de 2 resterende lichtgrijze gietramen (C & D) met daarin hoofdzakelijk de beide romphelften met vleugels en de horizontale en verticale (of diagonale?) staartdelen. Daarnaast nog wat onderdelen voor het landingsgestel en ander klein spul. Ook deze onderdelen zijn over het algemeen weer mooi en netjes weergegeven.
Toch ook hier weer een klein minpuntje. Met name de 2 onderdelen met nummer D87 (voor het landingsgestel), hebben nogal wat last van “flash”-vorming. Het lijkt erop dat hier de gietmal niet helemaal in orde is geweest. De andere onderdelen hebben hier minder last van.
Opvallend zijn ook de mooi weergegeven paneellijnen op de romp die naar mijn mening misschien net iets te dik en te diep zijn. De vraag is of dit nog opvalt nadat er een aantal verf- en laklagen overheen zitten.
Ook in deze plastic zak bevindt zich een apart zakje met daarin het gele transparante gietraam (F). In dit gietraam zit uiteraard de canopy en daarnaast het kapje van de EOTS (Electro Optical Targeting System) die onder de neus van de F-35 komt.
De keuze van Revell om deze geel te kleuren vind ik onbegrijpelijk. Dit lijkt in de verste verte niet op de coating die op de echte F-35 gebruikt wordt. Misschien is hier met een aanvullende transparante coating nog iets van te maken (bijvoorbeeld Tamiya X-19). De kwaliteit van beide onderdelen is wel in orde.
• Natuurlijk zit er ook een velletje met decals bij. Deze zijn mooi en scherp gedrukt in de juiste kleuren en allemaal netjes in register. Ik heb niet kunnen achterhalen waar de decals vandaan komen, maar dat zou zomaar bij Cartograf kunnen zijn.
Als eerste zijn er de nodige algemene decals aanwezig die voor alle varianten van deze kit bruikbaar zijn. Het gaat hierbij dan onder andere om opschriften, cockpit panelen en formation lights. Daarnaast zijn er decals om de verschillende panelen op de F-35 aan te duiden. Deze hebben vaak een iets andere kleur dan de overall RAM verf.
Ook voor de verschillende wapens van gietraam E zitten er decals op het velletje. Een mooie aanvulling.
Als laatste zijn er voor de 3 verschillende uitvoeringen waarin deze kit gebouwd kan worden, de juiste decals aanwezig:
A) F-35A Lightning II, 19-5495, Flagship of the 495th Fighter Squadron ‘Valkyries’, 48th Fighter Wing, USAF, RAF Lakenheath, UK
► Door het weglaten of juist plaatsen van verschillende ‘crew-names’ kan de kist zelfs in de uitvoeringen van 2021, 2022 of 2023 gebouwd worden.
B) F-35A Lightning II, 35+01, Taktisches Luftwaffengeschwader 33, Luftwaffe, Büchel Air Base, Germany
► Dit is een beetje een fictief schema. De Luftwaffe van onze Oosterburen heeft ook F-35’s besteld die pas in 2027 afgeleverd gaan worden ter vervanging van de aloude Tornado in 2030.
C) F-35A Lightning II, F-026, 313 Squadron, Koninklijke Luchtmacht, Volkel Air Base
► Dit schema is vooral zeer interessant voor menig Nederlandse modelbouwer.
• Om de bouw van de kit enigszins in goed banen te leiden, heeft Revell een bouwbeschrijving bijgevoegd in de welbekende kleurige uitvoering.
Deze bouwbeschrijving is duidelijk en overzichtelijk met de nodige aanvullende informatie over de kit. In 75 stappen wordt de bouw van de kit helder uitgelegd en staan ook de in die stap te gebruiken kleuren aangegeven.
Afhankelijk van de te bouwen configuratie, zijn niet alle stappen benodigd en kun je soms stappen overslaan. Je hebt dan ook wel wat keus bij het maken deze kit:
► landingsgestel in of uit
► canopy open of dicht
► wapenruim open of dicht
► wapenruim gevuld of leeg
► bewapening onder de vleugel of niet
► soorten bewapening, handig hierbij is ook het tabelletje met de “weapons load” in de beschrijving:
• AIM-9X Sidewinder
• AIM-120C-7 AMRAAM
• GBU-12 Paveway II
• GBU-31(V)2/B JDAM
► opties voor het aanbrengen van de “drag-chute” houder en de Luneberg lenzen (voor betere radardetectie)
► opties voor aanbrengen van jet-intake en -exhaust covers
► optie voor het aanbrengen van de onboard access-ladder
Voor wat betreft de gebruikte kleuren, maakt Revell nog steeds alleen maar gebruik van hun eigen kleurenpalet. Dat is jammer en vind ik een misser. In het kleurenoverzicht in de bouwbeschrijving staan de Revell kleurnummers benoemd, eventueel met de te gebruiken mengverhoudingen. Een overzichtje met mogelijk te gebruiken kleuren van andere merken of een verwijzing naar de Federal Standard (FS) nummers, zou naar mijn mening een welkome aanvulling zijn.
Zo is volgens officiële Amerikaanse documenten een groot deel van de F-35 gehuld in een coating van FS36170 (Camouflage Gray) en dit is kant en klaar van verschillende merken leverbaar, zoals bijvoorbeeld Mr.Paint 280, Vallejo 71.280 en Hataka A/B/C058. Dit is eenvoudiger dan volgens de Revell handleiding een mengsel te moeten maken.
CONCLUSIE
Nadat Revell eerder al in 2001 en 2020 modellen van respectievelijk een X-35B en F-35A had uitgebracht op basis van mallen van Italeri, is dit het eerste echte nieuwe Revell F-35 model van nieuwe mallen.
De onderdelen zijn over het algemeen van goede kwaliteit (wapenruim, bewapening, romp- en vleugeldelen), met hier en daar een paar minpunten (uitwerp-markeringen, “flash”-voming, piloot en gele canopy) die niet onoverkomelijk zijn. Met de ruime hoeveelheid onderdelen is er ruime keuze in de te bouwen configuraties (keuze-stress!), zonder dat hiervoor extra “aftermarket” sets aangeschaft moeten worden.
De decals zijn van goede kwaliteit en bieden de mogelijkheid om te kiezen uit 3 (in feite eigenlijk 5) verschillende opties voor de te bouwen uitvoering (nog meer keuze-stress).
Op basis van mijn hierboven beschreven eerste indruk, verwacht ik dat van deze nieuwe Revell kit “OOTB” (Out of the Box) een mooi model te bouwen moet zijn. Het enige dat echt in aanmerking komt voor vervanging, is de piloot. Laat deze eenvoudig weg, of vervang hem door een vliegenier van bijvoorbeeld PJ Production of Rise144Models.
Deze bouwdoos is zeker voor de Nederlandse modelbouwer een welkome aanvulling tussen alle, soms al wat oudere, F-35 Lightning II modellen.
Met dank aan de IPMS voor het beschikbaar stellen van deze kit.
Reviewer: Remco van Haren
Leuk om ook eens te kijken bij de eerste indruk van Meindert de Vreeze (de recensenten zijn het aardig eens).
deze tweede "eerste" indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 15 mei 2025 (c) Copyright IPMS Nederland