Vought F4U-4 Corsair
Schaal: 1/72
Merk: Revell kit no 03955
Prijs: rond 7 euro
Aantal onderdelen: 65
Historie
De F4U-4 versie van de Vought Corsair met z’n karakteristieke knikvleugel ontstond door een nieuwe versie van de Pratt&Whitney R2800 stermotor met een vierbladige propeller in te bouwen. Gelijk werd een aantal verfijningen in het ontwerp doorgevoerd. Zo werden de motoruitlaten verplaatst, verdween de carburateurinlaat uit de vleugelwortels, werden de oliekoelers op een andere plek in de vleugelwortels geplaatst en werd een koelklep onder in de romp ingebouwd. Verder kreeg de cockpit een opknapbeurt: er kwam een vloer in, het voetenstuur werd nu vanaf de bovenzijde opgehangen, er werd een middenconsole onder het instrumentenpaneel toegevoegd en de layout van de zijconsoles werd gewijzigd. Er is tijdelijk ook een vereenvoudigde stoel ingebouwd. Maar dat was niet populair bij de vliegers, dus die ging er snel weer uit. Tijdens de productie van de F4U-4 werd een aantal zaken gewijzigd. De cockpit werd voorzien van een windscherm met een vlakke gepantserde voorruit en een schuifkap met een dunner frame aan de achterkant. De bewapening in de vleugels werd gewijzigd van 6 mitrailleurs in 4 kanonnen. De vleugel werd ook voorzien van ophangpunten voor raketten. De layout hiervan werd gewijzigd bij de overgang naar kanonnen. Na de Tweede Wereldoorlog is de F4U-4 variant nog jaren bij een aantal luchtmachten in gebruik geweest.
De bouwdoos:
De eerste uitgave van de nieuwe 1/72 Vought Corsair van Revell als F4U-1A werd besproken in Modelbouw In Plastic no. 2 van 2016. De F4U-4 is de tweede versie van deze nieuwe mal. Hij zit nu in de doos met de nieuwe Revell huisstijl. In de doos zit de nieuwe mooie full colour handleiding op mooi glad papier. Bouwbeschrijving, schilderinstructies en het enige kleurenschema zijn duidelijk weergegeven. Uiteraard zijn de kleursuggesties voor Revell verf. Lufthansa Blau is geen Gloss Sea Blue (waarin de hele kist voor de US NAVY werd gespoten), maar het enige Revell equivalent dat een beetje in de buurt komt. Het decalsetje is netjes gedrukt en voorziet in de instrumentenpanelen, de Amerikaanse kentekens en de oranje vlakken op de romp.
De onderdelen zijn nu lichtgrijs in plaats van wit. Er is een extra gietraampje bijgekomen die voorziet in een nieuwe motorkap, schutbord, krukkast voor de motor, vierbladige propeller en kanonnen voor in de vleugel en verbrede ”heelboards” om een cockpitvloer te suggereren. Het rekje voor de brandstoftanks werd uitgebreid met twee bommen, die niet in de handleiding staan. Bij de eerste serie doosjes was per abuis het glaswerk van de F4U-1A toegevoegd. Die hebben andere onderdeelnummers. Het juiste rekje kan, indien gewenst worden besteld bij Revell. Mijn doosje had ook het “verkeerde” glaswerk, waarover later meer.
De overige gietrekken lijken ongewijzigd te zijn, maar dat is schijn. De onderkant van de vleugel is onder andere voorzien van de nieuwe koelklep en de beide romphelften zijn aangepast aan de andere configuratie van de uitlaten. De onderdeelnummers zijn gelijk gebleven, dus vermoedelijk zijn die veranderingen doorgevoerd met inzetstukken in de mal. Er zitten echter nog wel 6 uitwerpgaten onder in de vleugel voor gebruikte munitie. De gaten voor de vier kanonnen zaten op een andere plek. Het volstaat dus niet om er twee donkerblauw te schilderen, zoals het kleurenschema suggereert. De bovenkanten van de vleugels zijn ook ongewijzigd. Voor de kanonnen zullen dan een paar bobbels op de toegangsluiken moeten worden gemaakt met bv. houtlijm. De vorm van de luiken was onveranderd dus er hoeft niets opnieuw ingekrast te worden. De inzetstukken voor de vleugelneus met de 6 mitrailleurs zijn nog steeds op de gietramen aanwezig. De inlaten in de vleugelwortels zijn ongewijzigd, dus zijn voor een F4U-1 in plaats van voor een F4U-4. Er zijn geen ophangpunten voor raketten in de doos aanwezig.
In de cockpit is naast het “vloertje” alles ongewijzigd gebleven. Het instrumentenpaneel met middenconsole is correct voor deze versie (voor de F4U-1 de middenconsole weghalen). De zijpanelen zijn voor de F4U-1 en niet voor de F4U-4. De verschillen zijn gelukkig niet al te groot in 1/72. Of het ”vloertje” in de cockpit werkt heb ik niet uitgeprobeerd. Wel zal er een canvas cover moeten worden gemaakt op de plek waar de stuurknuppel door de vloer heen prikt. Dit kan met een drupje houtlijm. Werkt het “vloertje” niet , dan is het raadzaam er zelf eentje te maken en de ophanging van het voetenstuur wijzigen. In de cockpit zit de kuipstoel van de eerdere versie. Als de kap dichtgelaten wordt, hoeft er niets aan de cockpit te worden veranderd. Dan ziet het er goed genoeg uit.
.
De bovenkant van de rompneus is voorzien van een groef voor het windscherm van de eerdere versie. De latere versie past daar niet in. De groef zal moeten worden opgevuld met plamuur. Dat staat niet in de handleiding.
De nieuwe krukkast van de motor is wat simpeltjes. Vergelijk hem maar eens met hetzelfde onderdeel uit het Revell 1/72 P-47M Thunderbolt doosje. Beide vliegtuigtypes hebben dezelfde motor. Sommigen vinden de propellernaaf wat aan de kleine kant, maar dat is mij niet zo opgevallen.
Samengevat is er uit de doos zonder al te veel moeite een met 6 mitrailleurs bewapende F4U-4 te bouwen, al dan niet met de nieuwe cockpitkap uitgerust. Ofwel, de “verkeerde” doorzichtige onderdelen zijn dan ook te gebruiken als die in de doos zitten. Als ik het goed begrepen heb had de versie met kanonnen altijd de latere kap, maar “check your references”! De meestal aanwezige ophangpunten voor de raketten zullen zelf moeten worden gemaakt.
Dit uitgebreide verhaal heb ik vooral opgeschreven voor de Corsair liefhebbers, zodat ze weten wat er in de doos zit en in hoeverre zelfwerkzaamheid nodig is voor een correcte F4U-4. Dat is vooral detailwerk, de belangrijkste vormen zijn in orde. De modulaire opbouw van de kit vraagt, net als de nieuwe Airfix modellen, om zorgvuldig passen en waar nodig een beetje schrapen en vijlen alvorens te lijmen. Voor degene die niet al te nauw kijkt is dit een leuke gedetailleerde kit van de Corsair voor niet al teveel geld.
Met dank aan Revell voor het ter beschikking gestelde recensie exemplaar.
REVIEWER: Peter Booij
Gepubliceerd exclusief op de IPMS Nederland website oktober 2016