rev-seavixen

Model : Sea Vixen FAW Mk 2

Merk : Revell (cat.nr. 04132)

Schaal : 1/72

Prijs: fl 24,95

Soort: spuitgiet

Gelijkenis: redelijk.

Geschikt voor: Gevorderden.

Aantal delen: 53.

Voor de liefhebbers van het oudere werk iets bijzonders. Zelf slaagde ik er jaren geleden in, via het Oosteuropese ruilcircuit enkele exemplaren te bemachtigen, zelfs slaagde ik erin de benodigde Modeldecal nr.32 te vinden. Het is zeer te prijzen dat Revell de moeite neemt om dit soort antiquiteit weer uit te brengen. Revell noemt als fabrikant overigens Hawker Siddeley, volgens mij is die er niet aan te pas gekomen en moet het De Havilland zijn. Op de doos wordt keurig vermeld, dat het om de oude Frog-kit gaat. Geen onnodige illusies dus. Uiteraard komt dan de vraag: wat is Frog en waar begint Revell?

De bouwbeschrijving heeft een aantal bladzijden nodig om in alle Europese talen basisinstructie te geven. De beschrijving van het vliegtuig is kort, maar wat er staat is correct. Niet vermeld, maar actueel, is dat de Sea Vixen werd ingezet tegen Irak vanwege plannen om van daaruit Kuwait te bezetten (anno 1961).

De decals zijn nieuw en uitgebreider dan Frog plus Modeldecal samen. Prima dus, jammer alleen dat de squadronnummers niet bij de emblemen vermeld zijn, evenmin wordt vermeld uit welk jaar de afgebeelde toestellen stammen. (899 met de bekende vuist en 890 met de heks op de bezem). De tekeningen zijn overgenomen van de Frog-kit en de instructie is duidelijk genoeg. Voorzover ik kan nagaan is XJ607 een FAW Mk 1, die later is opgewaardeerd tot FAW Mk 2, XS 577 is een echte FAW Mk 2.

Merkwaardig is, dat Modeldecal de rode belijning voor de luiken op de romp als rechte strips leverde, omdat complete decals op de dubbel gekromde oppervlakken niet mooi zitten. Revell levert wel complete decals en heeft dus meer vertrouwen in de chemische hulpmiddelen om decals op hun plek te krijgen. Blijft nog het gevaar van luchtinsluiting. Alles bijeen heb ik zelf een lichte voorkeur voor de oplossing van Modeldecal. In elk geval dienen de opliggende lijnene van de luiken verwijderd te worden, anders wordt het echt moeilijk.

Bij de decals voor 899 sq worden een haaiebek en twee bloemen geleverd. De bloemen komen onder het staartvlak. Mij is hierover geen enkele informatie bekend, wie weet er meer van?

Tenslotte naar de kit zelf. Het spuitgietwerk is gaaf , de paar doorzichtige delen zijn helder. De mallen hebben kennelijk niet veel geleden, of ze zijn goed opgeknapt. Vergeleken met mijn Russische kloon zie ik eigenlijk geen verschillen. De optie om het verhoogde luik voor de navigatorruimte weg te laten, wordt niet meer gegeven. Beslist nodig is het dunner maken van de vleugels, ze zijn dikker dan dan de vleugelwortels. Hetzelfde geldt voor de staartbomen. Voor het monteren van opgeklapte vleugels worden hulpstukjes geleverd, die elke opklapliefhebber gelijk weggooit. Wieldeuren moeten dunner gemaakt worden evenals de geleideschotjes op de vleugels en onder de rompneus.Het landingsgestel kan gedetailleerder. Het model staat ver achterover. De duidelijkste foto die ik heb, toont een iets een iets achterover leunende aanblik, veel minder dan het model. Nu zijn wielpoten verend en is er dus marge, maar ik zou de hoofdwielpoten 4 mm verlengen. Zoals gebruikelijk bij modellen uit die tijd, is de cockpit vrijwel leeg. Werk aan de winkel dus. Wie de canopy open wil hebben, moet niet alleen dat onderdeel open zagen, maar ook het onderliggende onderdeel nr. 35. Voor de echte liefhebber is er dan nog de optie om de 'coal hole' open te zetten en aan te kleden. Zelf heb ik daar nog oude foto's van. Frog vond het niet nodig de vanghaak apart te leveren. Wie dat detail wil aanbrengen heeft een redelijk karwei, maar voor een marinejager is dit toch wel een essentieel onderdeel. De luchtinlaten zijn dicht en de tussenschotten zijn erg dik. Openmaken dus en de schotten vervangen of dunner maken.

Conclusie: een aanwinst voor de liefhebber van het oudere spul. Naar hedendaagse normen gemeten een verouderde kit, maar met enige toewijding en een tube plamuur kan er toch iets leuks van gemaakt worden. Wat zou het echter mooi zijn geweest als Revell er een apart boompje met wat nieuwe onderdelen bij had gemaakt. Interieurs en een vanghaak, wellicht nog wat alternatieve underwing stores zoals refuelling pack, Firestreak raketten en bommen. Wellicht dat een of andere cottage industry in het gat springt, maar dan vrees ik dat de accessoires duurder worden dan de kit zelf, maar dat is een onderwerp voor een ander artikel. Samenvattend, leuk dat deze kit er weer is.

Deze kit is door Revell ter beschikking gesteld,

Reviewer: Dick Boogaard.

1998