Model | : Supermarine Walrus Mk. I |
Merk | : Revell (cat.nr. 04391-0389) |
Schaal | : 1/72 |
Prijs: ca EUR 4,95
Soort: Spuitgiet
Nieuw model: Nee, dit is een heruitgave van een Matchbox-kit uit de jaren zeventig-tachtig. Aan deze kit is niets veranderd, behalve dat deze nu in één kleur plastic gespoten is en niet in twee opvallende kleuren, zoals bij Matchbox indertijd de gewoonte was. De egale kleur komt in het algemeen het schilderen ten goede, dus dit is een verbetering.
Geschikt voor: beginners en gevorderden.
Aantal delen: 57 delen in lichtgrijs plastic plus 1 transparant voor de cockpit. Eigenlijk is dat meteen het eerste foutje: in de cabine achter de cockpit zitten twee rechthoekige vensters. Deze zijn als zwarte decals bijgevoegd, maar dit hadden op deze schaal eigenlijk transparante delen moeten zijn.
Aantal versies: 1. Van de Walrus Mk. I heeft ook maar één versie bestaan. In feite was deze vrijwel identiek aan de voorloper, de Seagull V (die had oorspronkelijk slots in de bovenvleugel).
Later is ook nog een Walrus Mk.II gemaakt, die een romp uit triplex kreeg. Dit laatste om het strategisch materiaal aluminium uit te sparen. Alleen bij zeer goed kijken naar close-up foto’s is het verschil te zien: de aluminiumversie heeft klinknagels (op deze schaal nauwelijks waarneembaar). De triplexversie heeft een hoekige bovenrand aan de romp achter de vleugel, bij de metalen romp loopt die afgerond. Om een Mk. II te bouwen zijn dus een paar kleine aanpassingen nodig. Een goede referentie hierbij is het boekje Supermarine Walrus & Stranraer van Kightly/Wallsgrove. Hierin zitten ook zeer accurate 1/72-tekeningen van de verschillende Walrus-types.
Schaalnauwkeurigheid: Heel goed, weinig op aan te merken.
Gelijkenis: Goed.
Detaillering: Fijne opliggende detaillijnen, typisch jaren 80. Voldoet voor een dergelijk vliegtuig prima. De klinknagels in de romp zijn weggelaten, maar op deze schaal zijn die toch nauwelijks zichtbaar. Als je ze wilt simuleren kan je langs een liniaaltje rijen kleine puntjes prikken, bijvoorbeeld met een scherpe passerpunt. De linnenbespanning van de vleugels is mooi weergegeven. Misschien net een beetje teveel ‘zakking’ tussen de ribben, maar het stoort nauwelijks. Het cockpitinterieur is echt te summier: alleen een stoeltje met een vlieger, en idem een schutter voorin op een stoeltje dat nauwelijks op de echte zitplaats lijkt. Hier kan je wel wat verbetering aanbrengen.
Passing: Gewoon goed. Alles past netjes, ook nauwelijks krimpdeuken.
Bouwbeschrijving: Acht bladzijden A4 met duidelijke tekeningen. Deze is aanzienlijk uitgebreider dan de oorspronkelijke bouwbeschrijving van Matchbox. Het geeft wat meer aanwijzingen iets goed te laten drogen alvorens verder te gaan. Verder is er een tekening die aangeeft waar de spandraden van de vleugels moeten worden geplaatst. Ook de schilderaanwijzingen zijn iets uitgebreider.
Schilderinstructies: Eén bladzijde A4, twee duidelijke schema’s. De ene is van een Brits boordvliegtuig van HMS Victorious in de British Pacific Fleet 1945 in de standaard camouflage van de Royal Navy Fleet Air Arm. Wat verwarrend hieraan is, is dat de onderzijde ‘Hemelsblauw’ of Sky Blue wordt genoemd. Zoals bekend is dit een meer naar lichtgroen neigende tint. Wat heel goed is weergegeven, is dat de camouflage van de ondervleugel een tint lichter moet worden geschilderd dan de bovenvlakken. Dit werd gedaan om de schaduw enigszins te neutraliseren.
De andere versie betreft een geheel in aluminiumverf geschilderde Walrus van de Franse Aéronavale, gestationeerd op Hourtin in 1948.
Decals: De nieuwe decals zijn heel goed, deze zijn duidelijk de grootste verbetering van de oorspronkelijk kit. De kleuren zijn goed en wat heel aardig is, zijn de voetstapsymbolen die over zowel de boven- als ondervleugel lopen.
Conclusie en opmerking:
Van de Walrus bestaan maar twee modellen in 1/72. Airfix had er al een in de jaren zestig uitgebracht. Die kit had wel klinknagels in de romp, maar deze waren veel te zwaar weergegeven. Bovendien klopten allerlei details niet zo goed. De Matchbox-kit was toen dus een hele verbetering. Omdat de Matchbox-kit natuurlijk al een tijd niet meer verkrijgbaar was, is deze heruitgave vast heel welkom. Het is geen super-geavanceerde bouwdoos, maar met weinig moeite is een heel overtuigend model van een Walrus te bouwen.
Omdat ik me tegenwoordig meer met schepen bezighoud, zit ik er over te denken om deze Walrus eens te bouwen, neergezet op een typische scratch-built katapult zoals die op de Britse slagschepen en kruisers werd gebruikt. Het maken van deze katapult zal vast veel meer tijd vergen dan het bouwen van het vliegtuig zelf!
Hartelijk dank aan de firma Revell voor het beschikbaar stellen van het reviewmodel.
Reviewer: Maarten Schönfeld
Verschenen in IPMS / MIP-2007-2