sword cougar 0

Sword Grumman F9F-8T / TF-9J Twogar

merk:    Sword
schaal:  1/72
doosnummer:  SW72101
aantal onderdelen:   63 met afplaksetje
prijs:  circa 16,- euro

 

Eerste indruk 

De Grumman F9F-8T Twogar was de tweezitsversie ven de Grumman F9F Cougar. De naam ‘Twogar’ was natuurlijk onofficieel maar voor de hand liggend. De Cougar was een doorontwikkeling met pijlvleugel van de Grumman Panther, de eerste succesvolle Grumman straaljager, die nog een rechte vleugel had. Van de Cougar werd een tweezitsversie ontwikkeld, om te dienen als trainer. Deze versie heeft meer als 20 jaar bij de US Navy en de US Marines dienst gedaan. Er zijn er 399 gebouwd. Bij de Marines werd de Twogar tussen 1966 en 1968 ingezet als Forward Air controller, dus om laag over de jungle te vliegen om verborgen vijandelijke doelen op te sporen en met raketten aan te geven waar luchtaanvallen precies gedaan moesten worden. Na 1962 werd de Twogar in het nieuwe systeem aangeduid als TF-9J.

De bouwdoos

De Sword bouwdoos van de F9F-8T stamt uit 2016 als een gewijzigde heruitgave van de F9F-8P fotoverkenningsversie uit 2015. Deze versie, ‘Vietnam & Blue Angels’ kwam uit in 2017 maar is nog wel verkrijgbaar. De onderdelen zitten in de kenmerkende blauwe doos van het enveloppe type, met een zijaanzicht van de te bouwen versies op de achterkant. De onderdelen zitten in een hersluitbare plastic zak. Hierin drie gietbomen, twee giethars schietstoelen, een gietboompje met de heldere onderdelen, een afplakvelletje en een vel met decals voor twee versies. Het afplaksetje is blijkbaar een nieuwe toevoeging want er zit een apart velletje met instructies voor bij. Het plastic zit, kenmerkend voor Sword, niet in een gietraam, dus met een rand van plastic om de onderdelen heen, maar de onderdelen zitten aan een centrale gietboom. Dit maakt uitsteeksels zoals scherpe vleugeltippen extra kwetsbaar. De heldere onderdelen, ook aan een gietboom, zitten in hun eigen kleine plastic zakje, maar de schietstoelen, afplakset, decal- en instructievel zwerven door de grote zak. Dat heeft wel eens tot gevolg gehad dat er decals door scherpe plastic randjes of uitsteeksels beschadigd raakten.

Het instructievel bestaat uit twee in elkaar gevouwen blaadjes A4, met 8 pagina’s A5. Van de plastic onderdelen, die niet aan de gietboom genummerd zijn, zijn tekeningen te zien. De bouw wordt geïllustreerd op 4 pagina’s, de te bouwen versies op nog twee. De kleuraanwijzigingen worden alleen met algemene namen opgegeven, behalve de grijze kleuren die een FS nummer hebben. De ene versie is voor de tweepersoonskist van de Blue Angels uit 1965, de andere van een kist van H&MS-13 van de US Marines, uit 1967 in Vietnam.
Het plastic is donkergrijs uitgevoerd, en aan de harde kant. Er is maar weinig flash aanwezig, maar wel gietnaden, en de uitdrukpunten zijn deels verzonken en steken deels uit en moeten dan weggesneden worden. De achterlijsten zijn helaas, zoals vaker bij de vleugels van Sword, aan de dikke kant. Dat wordt dus afschuren. De vloeistukken tussen vleugel en romp, die bij de Cougar nogal fors zijn, zitten aan de romphelften meegegoten waardoor de voorste puntjes al wat beschadigd zijn. De rompheften zijn uit één stuk, geen losse neus voor de tweezitter, dus voor dit model heeft Sword een aparte gietboom moeten maken. Scheelt bij de bouw wel weer een naad. Er is een extra gietboom toegevoegd met de onderdelen van de raketwerpers die de versie van de Marines gebruikt.

Bij de heldere delen, overigens mooi helder en dun, zitten ook kapjes voor de navigatielichten in de vleugeltips, een leuk detail. Ook zit het interne windscherm voor de achterste piloot erbij, dat wordt soms bij tweezitters achterwege gelaten. De giethars schietstoelen zien er goed uit maar hebben geen meegegoten stoelriemen.

De decals zien er droog goed uit, netjes en ruim gedrukt zonder problemen. En bij eerdere Sword modellen die ik gebouwd heb wisten de decals zich ook goed te gedragen. Er zitten echter geen decals bij voor het instrumentenpaneel of zijconsoles in de cockpit, noch stoelriemen. Dat vindt ik een gemis. Het instrumentenpaneel en de zijconsoles zijn weliswaar gedetailleerd met instrumenten en knoppen, maar dat zal een zeer zorgvuldig en pietepeuterig schilderwerkje moeten worden om er iets moois van te maken.

Conclusie: een mooi 1/72 model van de Twogar! En die was er nog niet. Van typische short-run kwaliteit, waardoor de bouw lastiger is en meer tijd in beslag zal nemen. Maar afgaande op de bouw van eerdere Sword modellen zal het eindresultaat de moeite waard zijn.

Reviewer:  Henk de Jong

 

  • sword-cougar-_0
  • sword-cougar-_1
  • sword-cougar-_2
  • sword-cougar-_3
  • sword-cougar-_4
  • sword-cougar-_5
  • sword-cougar-_7
  • sword-cougar-_8
  • sword-cougar-_9

 

dit artikel werd gepubliceerd 18 december 2023 door de IPMS.NL webmaster M. de Vreeze