Sword 1/72 Vought RF-8A / RF-8G Crusader
aantal onderdelen: 83 met afplaksetje
prijs: circa 19,- euro
Eerste indruk
De Vought F-8 Crusader was een revolutionaire eenmotorige straaljager die in de jaren ’50 voor de US Navy was ontwikkeld. Qua snelheid, acceleratie, vliegbereik en wendbaarheid stak hij met kop en schouders uit boven zijn tijdgenoten, zoals de F-100 Super Sabre, die nota bene met de zelfde motor was uitgerust, of de Grumman F-11F Tiger. Bovendien had de Crusader nog boordkanons, die bij latere ontwerpen zoals de F-4 Phantom werden weggelaten als verouderd, maar toch in de praktijk hard nodig bleken te zijn.
Natuurlijk werd van zo’n toestel ook een fotoverkenningsversie ontwikkeld. De boordkanons werden weggelaten, en op die plek werd een uitgebreid pakket van 5 tot 6 camera’s en elektronische apparatuur geïnstalleerd. Om dit te vergemakkelijken werd de onderkant van de romp ter plaatse hoekiger gemaakt. Om de ‘area rule’ te waarborgen, werd boven op de romp achter de cockpit een gestroomlijnde bult geplaatst. Er zijn er 144 gebouwd, waarvan de laatsten tot ongeveer 1988 dienst hebben gedaan.
De RF-8A had nog niet de stabilisatievinnen achteraan onder de romp en de luchthappers voor de naverbrander die de jager versies wel hadden. Maar vanaf 1963 zijn er een aantal verbouwd met onder andere sterkere vleugelliggers en de vinnen en luchthappers. Deze toestellen werden daarna met RF-8G aangeduid.
De foto-Crusaders zijn door de US Navy uitgebreid ingezet, onder andere tijdens de Cuba-crisis, waarbij ze de foto’s maakten die aantoonden dat er Sovjet raketten op het eiland waren geplaatst, en natuurlijk ook tijdens de Vietnamoorlog.
De bouwdoos
De Sword bouwdoos van de RF-8 werd in oktober 2023 aangekondigd, en was half november beschikbaar. Echter voordat ik er één op de kop kon tikken, was hij bij de Luchtvaart Hobby Shop al uitverkocht! Een zoektocht op de ESM leverde op dat deze bouwdoos maar bij één handelaar op de tafel lag, maar dan voor 22 Euro, wat ik absoluut geen beursprijs vond! Afijn, de LHS had op hun website aangekondigd dat er half december weer een voorraadje verwacht werd, dus heb ik er maar één besteld. Op 1 december, dus eerder dan verwacht, kreeg ik een mailtje dat mijn bestelling klaar lag, op 2 december bleek hij al weer uitverkocht! Kortom, een zeldzaam en gezocht geval, deze bouwdoos.
In tegenstelling van wat bij Sword gebruikelijk is (of was?) zit de Crusader in een doos met deksel. Binnen vind je een hersluitbare plastic zak, met daarin twee gietbomen, een giethars schietstoel, een gietboompje met de heldere onderdelen, een afplakvelletje en een vel met decals voor twee versies. De bouwdoos word in twee versies geleverd, één met de aanduiding ‘over Cuba’ en de nadere met ‘Over Vietnam’. Ik heb voor de eerste gekozen. Het plastic zit, in tegenstelling met eerdere Sword bouwdozen, deels toch in een gietraam, dus met een rand van plastic om de onderdelen heen. Sword gebruikte eerder een centrale gietboom, met de onderdelen eraan. Dit maakt uitsteeksels zoals scherpe vleugeltippen extra kwetsbaar. Nu is het deel met de vleugelonderdelen deels als gietraam uitgevoerd, maar het deel met de romp nog als gietboom. De heldere onderdelen, ook aan een gietboom, zitten in hun eigen kleine plastic zakje, maar de schietstoel, afplakset, decal- en instructievel zwerven door de grote zak. Dat heeft wel eens tot gevolg gehad dat er decals door scherpe plastic randjes of uitsteeksels beschadigd raakten.
Het instructievel is ditmaal als een harmonica gevouwen, niet de twee in elkaar gevouwen blaadjes van andere Sword bouwdozen. Het bestaat nog steeds uit 8 pagina’s A5. Van de plastic onderdelen, die niet aan de gietboom genummerd zijn, zijn ditmaal geen tekeningen te zien, maar foto’s. De bouw wordt geïllustreerd op 4 pagina’s, de te bouwen versies op nog twee. De kleuraanwijzigingen worden alleen in Mr. Color nummers opgegeven, dus als je een ander merk gebruikt, zul je moeten gaan vertalen. De beide versies zijn voor RF-8A’s, dat is ook terecht want de Cuba-crisis was in 1962. Het gaat om een toestel van US Navy VFP-62 uit Key West, en US Marines VMCJ-2 uit Guantanomo op Cuba.
Het plastic is donkergrijs uitgevoerd, en aan de harde kant. Er is enige flash aanwezig, maar weinig gietnaden, en de uitdrukpunten lijken voornamelijk op plaatsen te zitten waar je er geen last van zult hebben. Blijkbaar hebben klachten over dikke achterlijsten van de vleugels Sword bereikt, want de onderste delen van de vleugel vallen aan de achterkant in het bovenste deel, zodat je niet achteraan een lijmnaad hebt. Een duidelijke verbetering! De buitenste vleugelhelften zijn helaas niet opklapbaar uitgevoerd, en zijn massief gegoten. Hoewel, massief? Ze zijn behoorlijk dun! De romphelften zijn uit één stuk, dus geen losse neus voor de foto-versie. We kunnen dus geen latere uitgave voor een jagerversie verwachten, als Sword dat wil zal er een geheel nieuwe bouwdoos moeten komen.
Bij de heldere delen, overigens mooi helder en dun, zit ook een groot onderdeel wat deel van de rompneus uitmaakt. De giethars schietstoel ziet er goed uit, met een los onderdeeltje voor de afschiethendels boven de piloot. Er zijn ingegoten stoelriemen.
De decals zien er droog goed uit, netjes gedrukt zonder problemen. En bij eerdere Sword modellen die ik gebouwd heb wisten de decals zich ook goed te gedragen. Er zitten echter geen decals bij voor het instrumentenpaneel of zijconsoles in de cockpit. Dat vindt ik een gemis. Het instrumentenpaneel is weliswaar gedetailleerd met instrumenten en knoppen, maar dat zal een zeer zorgvuldig en pietepeuterig schilderwerkje moeten worden om er iets moois van te maken. De zijconsoles hebben zeer fijn, bijna vlak detail dus dat wordt nog lastiger.
Conclusie: eindelijk een 1/72 model van een foto-Crusader! En voor een short-run model is de kwaliteit prima voor mekaar. Alleen is, gezien de snelheid waarbij hij uitverkocht raakt, de ‘run’ tot nu toe wel te ‘short’!
Reviewer: Henk de Jong
dit artikel werd gepubliceerd 12 december 2023 door de IPMS.NL webmaster M. de Vreeze