tu16-751612

Model: Tupolev Tu-16 "NATO CODE: BADGER"

Merk: Trumpeter

Schaal: 1/72

VLIEGTUIG TYPE : Tupolev Tu 16 Badger , Chinees: Harbin H 6

PRIJS: rond 25, euro.

NIEUW: al enige tijd op de markt

GESCHIKT: voor geoefende bouwers

AANTAL VERSIES: Vier: USSR Marine, Egypte, Irak en Chinees.

GELIJKENIS: goed

DETAILLERING: Voor zo'n groot model redelijk. Bomluiken kunnen open, de diverse deurtjes en trapjes voor de bemanning kunnen allen open. De cockpit is goed zichtbaar van buiten, maar behoeft wat meer aankleding. De roeren en ailerons kunnen in alternatieve standen worden gezet. Het landingsgestel verdwijnt voor een groot deel onder de vleugel, maar kan wat accessoires gebruiken.

BOUWBESCHRIJVING: De bouwbeschrijving is uitgebreid. Op een blad is een nieuw stuk geplakt, kennelijk als correctie, maar ik kon niet zien wat er nu fout was. De kleuren worden in Tamiya codes aangegeven. In het bommenruim kunnen drie verschillende typen bommen worden geplaatst, helaas wordt niet aangegeven welke bij welke versie ze horen. Het zelfde geldt voor de bijgeleverde raketten. Volgens de doos zijn het een AS 2 Kipper en een AS 6 Kingfish, kennelijk beide voor de Sovjet versie. Ook wordt er nog een kleiner soort raket geleverd, type C 601, bestemd voor de H 6 versie. Het bouwen gaat verder vlot. Her en der is er een overmaat aan onderdelen, die suggereert, dat er nog andere versies komen of al bestaan. De motorinlaten worden standaard voorzien van het rode deksel, waarmee de Tu 16 ook op bijna alle foto's te zien is. Dat spaart een hoop gedoe met inkijk en zo. Als contragewicht wordt 50 gram aangegeven, maar ik had minstens 70 gram nodig. Gelukkig is er plaats genoeg. De lange rechte romp moet her en der van hulpstukjes voorzien worden om echt mooi aan te sluiten. De losse neus moet met enig plamuur in lijn worden gebracht, maar dat is zeker niet hinderlijk. De motoren worden eerst tegen de romp geplaatst, daarna de vleugels tegen de motoren. Dat past allemaal prima. Alleen de vloeistukken achter de motoren moeten worden bijgewerkt.

De doorzichtige koepels aan de staart hebben geen markering voor een frame, maar op foto's is dat wel zichtbaar. Ik heb die van smalle Tamya zelfklevende strips gemaakt, eerst schilderen, dan plakken. De geschutsopstelling in de staart is eigenlijk het enige dat niet echt lekker zit. Op de foto's zie je echter ook, dat de afwerking daar bepaald niet glad is.

OPMERKINGEN: De Tu 16 is ongeveer een tegenhanger van de B 47 en de Vulcan, maar bij het bouwen zie je de totaal andere ontwerpfilosofie. Alleen al de geschutskoepels, die je aan een B 29 of zo doen denken. Verder twee motoren in plaats van vier, maar dan wel grote. Toch deden ze in Rusland dienst tot 1994 en in China nu nog.

Het is een leuk model om te bouwen, de kwaliteit is verrassend goed. Zelf koos ik voor de Iraakse versie, die gebruikt zou zijn in de Iraaks Iraanse oorlog. Wie wat verder op zoek gaat, kan ook nog over een Indonesische versie denken.

LITERATUUR: De literatuur die ik kon vinden was beperkt. De Westerse documentatie is oud en vaak gebaseerd op speculatie en wazige foto's. Voor 2, euro kocht ik laatst een keurig Russisch boekje over de Tu 16, maar helaas is mijn Russisch zeer beperkt.

Reviewer: Dick Boogaard

Verschenen in IPMS / PIM 1-2005


 

 

Internet:

     http://www.fas.org/nuke/guide/russia/bomber/tu-16.htm
     http://www.aeronautics.ru/archive/vvs/tu16-01.htm
     http://www.xs4all.nl/~designer/models/badger/badger.htm  (bouwverslag IPMS lid Meindert de Vreeze)

Tegenwoordig is er een Aerofax te verkrijgen over de Tupolev Badger:

tu16-aerof

 

Het model is ook in een iets andere versie verschenen met deze doos:

tu-1613