ypr806 3

MODEL:   YPR806A1 ARV  Koninklijke Landmacht
MERK:      Sylly's Mini Models
SCHAAL:  1/35
PRIJS:  ca.  35 euro giethars ombouw set
 

  english English readers... check out the English review article here.... 

 

De YPR-765 is een pantserrupsvoertuig dat speciaal voor Nederland is ontwikkeld. Het ontwerp, dat is afgeleid van de M113 en waarvan de basis is gelegd in de jaren vijftig van de vorige eeuw, nadert anno 2008 het einde van zijn levensduur. Voor het Legermuseum reden om een exemplaar te verwerven. Met de YPR kan een kerntaak van de landmacht van de afgelopen drie decennia worden belicht: het pantserinfanterie-optreden in al zijn facetten, van Koude Oorlog tot vredesmissie.

In de aanloop naar de aanschaf van de YPR, rond 1970, beschikte de Nederlandse pantserinfanterie over Franse AMX pantserrupsvoertuigen en DAF YP 408 pantserwielvoertuigen. Belangrijk in de pantserinfanteriegedachte was dat de voertuigen in het gevecht de manoeuvre-eenheden moesten kunnen volgen. Hiermee werd de lat hoog gelegd. Het kunnen volgen van een Leopardtank door het terrein betekende bijvoorbeeld dat een wielvoertuig bij voorbaat zou afvallen. YP 408 chauffeurs konden daarover meepraten. Veel keuze was er eigenlijk niet. De Amerikanen hadden nog altijd de M113. De landmacht had de M113A1 (met dieselmotor) in gebruik bij de pantsergenie, bij de verkenners van de cavalerie (als M106 mortierplatform), en als gewondentransportvoertuig.

De fabrikant van de M113, de Food Machinery Corporation (FMC) uit San Jose, California, had het voertuig vanaf het begin voortdurend gemodificeerd. Niet alleen werden de technische prestaties, motor, aandrijving, loopwerk etc. in de loop der tijd beter, maar in 1965 werd onder druk van de tactische lessen ook het ontwerp van het voertuig grondig aangepakt. De stap van personeelsvoertuig (M113) naar een gevechtsvoertuig, dat de Amerikanen aanduidden als Mechanized Infantry Combat Vehicle (MICV), begon met het aanbrengen van schiet- en waarnemingsgaten in de romp van het personeelscompartiment. In eerste instantie aan beide zijden vier en achter in de klep twee. De indeling binnen moest ook aangepast worden: voortaan zaten de infanteristen ruggelings tegen elkaar. De bewapening werd opgekrikt van een 12,7 mm mitrailleur naar een 20mm kanon. Met de volgende stap in het project dat werd aangeduid als XM-765, verloor de M113 zoveel van zijn oorspronkelijke ontwerp dat in feite sprake was van een nieuw voertuig.

Nederland plaatste in 1975 de eerste order van 880 voertuigen. Het voertuig kreeg nu ook zijn definitieve Nederlandse naam: YPR-765.7 Y staat voor Nederlandse productie, PR voor Pantserrups en 765 is een verwijzing naar het dossiernummer in het eerdere experimentele stadium waarin het voertuig werd afgeleid van de M113. Een aantal Nederlandse bedrijven werd bij de productie van de YPR ingeschakeld. Dit leverde tegen een meerprijs van 150 miljoen gulden zo'n 265 honderd manjaren extra werkgelegenheid op.

ypr pantserrupsvoertuigen  hollands

De YPR806A1 is een afleiding van de YPR765 alleen met een M11 carrosserie. Uitgerust met onder andere een HIAB-kraan en extra gereedschap wordt de 806 gebruikt door de pantserinfanteriebataljons, pantsergenie- en verkenningseenheden voor:
  Onderhoudsondersteuning;
  Bergingswerkzaamheden;
  Het afvoeren van defecte YPR’s.

Nog maar een paar jaar geleden hadden we het als modelbouwers van Nederlandse Landmacht modellen best wel slecht. Veel scratchbuilding/zware ombouw etc. om wat fatsoenlijks te krijgen; met name denk ik daarbij aan schaal 1/35.
Robert-Jan van Raamsdonk bracht daar verandering in met zijn mooie 1/35 giethars modellen waarvan er voor de laatste serie en komende series nu ook bouwmodellen worden geleverd.
Redelijk nieuw op de markt is Sylly’s Mini Models met voornamelijk ombouwsets voor Koninklijke Landmacht onderwerpen: 

Sylly’s Mini Models is ontstaan, zoals zo vaak, uit de behoefte om een model te bouwen waarvan er geen standaardversie op de markt was. Het eerste product hiervan was de Canadese M113A2 SEV in 3D onderdelen gevolgd door de Wiesel Aufkl. en de CV9035NL.
De vervolgstap, na enthousiaste reacties was uiteraard het uitbreiden van de producten en een eigen webshop. Volgens de eigenaar nu een uit de hand gelopen hobby, maar wel een die ons modelbouwers blij maakt met al de nieuwe mogelijkheden. Kijk maar eens op de webshop van Sylly’s:   https://www.syllysminimodels.nl/

YPR806A1 ARV Koninklijke Landmacht
Dit is een van de 1/35 ombouwsets! De ombouwset wordt keurig verpakt in een stevige kartonnen doos geleverd (zie foto’s). De inhoud van de doos bestaat uit een groot aantal hersluitbare zakjes van verschillend formaat en uiteraard inhoud. Het ziet er wat modulair uit, bijvoorbeeld de rupsbanden zijn ook te gebruiken voor de Canadese M113, wat uiteraard het verpakken en verzenden en stuk makkelijker maakt.
De verschillende 3D geprinte onderdelen zien er “scherp” uit met vrijwel geen flash zonder de noodzakelijke ondersteuningen voor het printen. Alleen de rupsbanden hebben die nog, maar dat vind ik logisch om te voorkomen dat ze breken en er zit een bepaald systeem van monteren in.
De gebruikte giethars ziet er stevig en solide uit (ben wel slechter tegen gekomen), maar bij het werken met giethars blijft voorzichtigheid geboden in verband met de kans op breken.

Alle noodzakelijke (extra) onderdelen voor het samenstellen van een 806 zitten erbij. Aanbevolen bouwdoos nodig voor de ombouw is de Tamiya M113 35040 / 35135 als eerste keuze maar ook de AFV, Italeri, Academy of Revell bouwdozen zijn ook mogelijk. Ik heb de Tamiya bouwdoos 35040 nog kunnen vinden er op voorhand gelijk maar 2 besteld, samen met die in voorraad heb ik nu dus 3 en daar moet ik een eind mee komen.

De ombouw is niet voor beginners. Sylly’s zelf geeft aan XXX00 als moeilijkheidsgraad. Hou daar rekening mee, maar ja voor alles is een begin.

De set wordt verder geleverd met een kleine decalset met 5 verschillende nummer borden, 5 verschillende versies van het krijtbord voor colonne aanduiding (NL – verschillende optie GE voor de in Duitsland gelegerde eenheden en een zonder aanduiding. Vier Nederlandse vlaggen, tonnage-aanduiding in geel en zwart en een eenheidsembleem als ik me niet vergis. De decals zijn van goede kwaliteit zo te zien, maar als één laag film gedrukt. Krap uitsnijden en/of knippen dus Een stukje draad waarvan ik vermoed dat het bedoeld is als trekkabel of wellicht voor de HIAB-kraan zit bij de onderdelen, hierover wordt in de bouwbeschrijving niet gesproken. Deze bouwbeschrijving is summier uitgevoerd door een kleurenprinter en laat alleen de posities van de verschillende ombouwonderdelen bij benadering zien. Er wordt dan ook verwezen naar foto’s als referentiemateriaal. Ik heb er zo 1,2, 3 op het internet niet al te veel kunnen vinden. Wat in de bouwbeschrijving niet als afbeelding wordt getoond is dat een stuk van het bovendek van de M113 uitgezaagd moet worden en vervangen door het 3D geprinte onderdeel. Zie foto 1(1) en tekening 1(8).

Belangrijk is ook goed naar referentiemateriaal te kijken voor wat betreft de side skirts. Daar zit bij de KL nogal wat verschil in van geen tot normaal en kleiner/smaller. Bij het bestuderen van het referentiemateriaal dat ik heb gevonden, kun je nog wel meer kleine dingen vinden die je eventueel mee kunt nemen in de ombouw.

 

Conclusie
Een zeer welkome ombouwset om deze versie in de Koninklijke Landmacht uitvoering te bouwen. De giethars is van goede kwaliteit en kent vrijwel geen tot geen flash. Zeker geen ombouw voor beginners. De decalset is van goede kwaliteit en biedt voldoende mogelijkheden. Bouwbeschrijving is summier. Om een leuk model van te maken zeer aan te raden en naar eigen kwaliteit en kunnen nog verder te vervolmaken.

 

Sylly’s Mini Models heeft overigens “snode” plannen. Op dit moment worden er in samenwerking met de PanzerShop al modellen en sets in 1/72 en 1/87 van de M113 versies geproduceerd. Er staat een YP408 (1/35) op de rol en inmiddels hebben ze een aantal KL militaire figuren uit de koude oorlog periode uitgebracht en die serie moet uitgroeien tot zo’n 30 stuks, een lang gekoesterde wens van velen, gevolgd door moderne Nederlandse voertuigbemanningen!

Met dank aan Sylly’s Mini Models voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

 

Reviewer:  Fred Bachofner

 

 

 • SCyllys_models_M1130001
 • SCyllys_models_M1130002
 • SCyllys_models_M1130003
 • SCyllys_models_M1130004
 • ypr-pantserrupsvoertuigen
 • ypr806-_1
 • ypr806-_10
 • ypr806-_11
 • ypr806-_12
 • ypr806-_13
 • ypr806-_14
 • ypr806-_15
 • ypr806-_16
 • ypr806-_17
 • ypr806-_18
 • ypr806-_19
 • ypr806-_2
 • ypr806-_3
 • ypr806-_4
 • ypr806-_5
 • ypr806-_6
 • ypr806-_7
 • ypr806-_8
 • ypr806-_9
 

Dit artikel werd gepubliceerd door M. de Vreeze op deze IPMS website 5 mei 2023