Airfix A4D-1 model : XA-4D-1 (A4D-1) (A-4A )
Door Pat Beentjes (bijlage bij de IPMS Douglas A-4 Skyhawk special....)
Type aanduiding: XA-4D-1 wil zeggen "experimentele eerste versie van het vierde type aanvalskist van Douglas". Bij de invoering van een geheel nieuw type aanduidingssysteem van de US Navy en Air Force werd dit veranderd in A-4A waarbij de verwijzing naar de fabrikant verviel. Later bekend als de Douglas Skyhawk met bijnaam "scooter"
Dit Airfix modelletje op schaal 1/72 van de A4D-1 kwam uit in de jaren vijftig en wordt nog steeds aangeboden. Het zat vroeger in van die zakjes.
LET OP: dit is de OUDE AIRFIX kit (Een hele nieuwe Airfix Skyhawk is uitgebracht in 2012!!)
Het geheel is wel erg uit de tijd qua detaillering maar het grote voordeel is de geleverde gebogen voorruit van de cockpitkap zoals toegepast op het prototype en de eerste productieversies. Teveel vertekening van de buitenwereld leidde later tot de overstap naar een vlak windscherm met zijruiten. Ik wilde het prototype bouwen en aanvaardde dankbaar de kap. Verder is aardig de geleverde tekening van Airfix. Pure jeugdnostalgie. De decals zijn ook zoals in die tijd erg eenvoudig.
Diverse foto's had ik, o.a. uit zeer oude tijdschriften. De Skyhawk was toen nog behoorlijk geheim! En werd de Bantam bomber genoemd....
Ook wel aardig was een oude tekening die ik nog had.. Let op de speciale "vorm" die onder de romp hangt!
Hoe zag dat proto er nu precies uit?
Het eerste protoype van de Skyhawk had nog geen 'hoedje' over de uitlaatpijp en die heb ik dus weggehaald en vervangen door de pijpeinden naar binnen te buigen en het geheel aan te vullen met een buis gezaagd uit een oude droptank van een ander model.
Leuk detail: in Wings of Fame staat een foto van dit toestel met een pakpierafdekking over het serienummer. Koude oorlog, geheim, geheim! Heb ik nagemaakt door een stukje transfer lichtbruin te schilderen en het geheel af te biezen met rode Scalemaster transferstrip. Dit is te zien op deze foto van het model, met als detail het afgeplakte nummer!
Verder is het richtingsroer nog gewoon zonder ribbels, latere Skyhawks kregen geribbelde rudders. Het cockpitinterieur bestaat in de kit eenvoudigweg uit een vlak plaatje aan pennetjes met daarop een "anorexia" vlieger dus enige detaillering is op zijn plaats. Veel valt er niet te zien maar een iets dikkere stoel met hoofdsteun doet het beter.
Hoewel de vleugelvorm redelijk correct is moet rond de cockpitkap aan weerszijden van de romp een insnoering gevijld worden die stroomlijn overgaat in de romprug. Bestudeer dit eens op (bovenstaande) foto's.
De achtervleugel (ofwel stabilo) is in zijn geheel verstelbaar en daarvoor bevestigd aan een 'schetsplaat' Die heb ik van dun plasticard gesneden en aan weerszijden van het kielvlak gelijmd. Het onderstel is heel rudimentair en heeft wel erg primitieve wielen. De hoofdwielstijlen zijn 1 mm te kort ; dat is op te lossen door de bevestiging aan de vleugel op te hogen met plasticard blokjes. Doe je dit niet dan is de 'sit' van het model heel vreemd.
De hoofdwielen heb ik vervangen door die van een afgekeurd F-16 model (overigens wel een millimeter te groot) maar later vond ik het whitemetal setje nr. V160 van Airmodel en dat is werkelijk perfect. Heb ik op een ander model toegepast. De centreline tank wijkt af van die van de latere versies maar weer bood een F-16 tank uitkomst. Verder heb ik de remkleppen ingegraveerd, een pitotbuisje op de neus en een bladantenne onder de neus aangebracht.
Aan de proto neus is verder een lange meetbuis bevestigd, makkelijk te maken van stretched sprue. Grappig op onderstaande foto is een zwart (?) rond vlak bij de inlaten dat blijkbaar een keertje is aangebracht.
Het model, let op de ronde vorm van de kap...
..
Het prototype vloog in het begin zonder vanghaak. Het toestel was van boven blank aluminium. Dit heb ik gesimuleerd met Rub'n Buff. De onderkant van de hoofdvleugel is wit, toen dit af was heb ik het geheel afgedekt met een laagje Johnson Klear parketlak; daarna alle voorlijsten en het anti-glare panel afgeplakt en mat zwart geschilderd. De sterren en het woord NAVY komen uit mijn voorraad Microscale / Superscale transfers.
En dus uiteindelijk het Airfix model als proto....
Veel plezier met dit oude Airfix model!
Pat Beentjes