Als oudere modellen worden opgeknapt, dan kunnen de verflagen verwijderd worden, zonder schade aan te brengen aan het oppervlak.

bluewonderOm olie verven (enamels) zoals van Revell of Humbrol te verwijderen van een plastic model (bijvoorbeeld als het spuiten niet goed gelukt is) het model in onverdunde "Blue Wonder" leggen van Sorbo (de blauwe variëteit). Dat is een huishoudschoonmaakmiddel en volgens de leverancier Sorbo is het milieuvriendelijk en onschadelijk. Blue Wonder is in grotere verpakkingen te verkrijgen bij o.a. de Makro, maar drogisterijen hebben het ook in literverpakkingen. De Blue Wonder is meerdere malen te gebruiken maar wel gesloten bewaren, laat het na gebruik door een trechter met een koffiefilter lopen.
Werkwijze: het onderdeel er enkele uren in laten liggen (moet geheel onder de vloeistof) en dan met een borstel (tandenborstel o.i.d.) de verf er af halen. Gaat erg goed, de verf komt er gemakkelijk van af. Het plastic wordt wel heel iets doffer, maar dan hecht de nieuwe laag beter. Of het chromen delen aantast is niet bekend, haal die voor de zekerheid weg.

Chromen delen waar men de chroomlaag wil verwijderen kunnen gedompeld worden in b.v Revell Aqua Color Cleaner.

(Zilver)verf is ook van plastic te verwijderen met wasbenzine, maar pas op dat wasbenzine het plastic oppervlak dof maakt.

Mocht de olieverf verf echt niet loskomen, dan zijn de volgende technieken te overwegen (LET OP: neem beschermende maatregelen!):

  • Afbijtpasta (oa. Modelstrip). Handig voor het schoonmaken van gedeelten van een model. Wees voorzichtig met het gebruik van middelen uit doe-het- zelf zaken. Duur in gebruik.
  • Mr. Muscle ovenreininger. Het model inspuiten met de overnreininger en een daarna een uurtje laten inweken (eventueel in een afgesloten plastic zak). De verf lost hier in op en het plastic wordt niet aangetast. Na afloop het model even onder een lopende kraan afspoelen met een beetje afwasmiddel om de resten weg te spoelen.
  • Caustic Soda (natronloog, het belangrijkste bestanddeel van de meeste gootsteen ontstoppers). Een 5% oplossing natronloog weekt een laag matte verf in een uurtje los, glanslak duurt wat langer. Laat het model niet te lang weken: plamuur wordt ook aangetast en na een dagje begint het plastic wat bros te worden. Gebruik handschoenen, draag een bril en pas op voor spatten.
  • Oplossing van "vaatwasmachine wasmiddel". Redelijk voordelig en net zo effectief als een natronloog oplossing. Bedenk dat het ook net zo aggressief is als natronloog, dus gebruik handschoenen en pas op voor spatten.
  • Remolie. Dit is agressief spul, wat bovendien water opneemt uit de buitenlucht en daardoor langzaam zijn werking verliest. Het tast geen metalen aan, wel de meeste verfsoorten (ook autolak) en na enige tijd ook de meeste plasticsoorten. Tast ook de huid aan, gebruik liever andere middelen.

brilhandschoene
Haal voor het afbijten met pasta of natronloog alle 'verchroomde' en metalen delen van het model. Metalen delen worden lelijk of lossen op (ook aluminiumfolie) en 'chroom' verdwijnt in enkele tellen !!

Zowel spiritus als natronloog oplossingen zijn vaker te gebruiken. Laat het na gebruik door een trechter met een koffiefilter lopen en bewaar het in een glazen pot of fles. Denk aan het milieu.

Tamiya acrylverf lost het beste op in spiritus, het model kan onbeperkt lang liggen weken in een bakje spiritus. Resten wegpoetsen met een oude tandenborstel. Pas op voor spatten.

 


 

plasticmodels6