Het IPMS clubblad is Modelbouw in Plastic (MIP) met artikelen en clubzaken (voormalige "Periodieke Mededelingen").

Zonder kopij geen blad!

Kopij komt van leden voor leden, zoals recensies (ook wel reviews genoemd), bouwverslagen. Verder artikelen met wat historie, iets over je modelbouwverzameling, evenementen en nog veel meer. Als het maar met "modelbouw in plastic" te maken heeft. We zien met de leden graag uw bijdrage tegemoet!

Als u kopij levert, houd dan rekening met het feit dat uw artikel wellicht niet direct geplaatst wordt, vooral omdat de redactie afwisseling van inhoud nastreeft. Wellicht neemt een vakredacteur contact met u op, bijvoorbeeld omdat iets onduidelijk is. Een vakredacteur kan ook helpen met foto's, tips e.d. Het liefst hebben we kopij en foto-materiaal elektronisch.  

layout  pen

Gebruik bij het schrijven van kopij deze handleidingen (PDF downloads):  

Lever uw artikel foto bestanden (in JPG) groot aan. Ga deze niet bewerken! Foto bewerking kunt u aan de MIP vormgever overlaten.

Vragen? Neem contact op.....

Wilt u gewoon als IPMS lid uw mooie model laten zien en bent u niet zo'n schrijver? Dat kan in de "Modelbouw in Plastic" magazine lezergalerij en een redactielid kan u daarbij helpen! Lees hier meer hoe.... 

 


Medewerkers vanuit IPMS

Veel IPMS medewerkers doen vrijwillig taken binnen de IPMS, denk aan regio coordinatoren, SIG leiders e.d. Deze mensen sturen veelal kopij in. Bent u zo'n medewerker? Hou rekening met de sluitingsdatum van iedere MIP. Een MIP ligt meestal pas 8 weken na sluitingsdatum bij de leden! De sluitingsdata Kopij MIP staan altijd in de IPMS AGENDA  en onderaan de "Home" pagina.

 


MIP redactie en vakredacteuren

Diverse vakredacteuren verzorgen met leden kopij en verder zijn er de kopij coördinator en vormgever. Het redactie team komt regelmatig bij elkaar, de ingekomen kopij wordt bekeken en samen proberen we voldoende variatie in het ons blad "Modelbouw in Plastic" te brengen.

Daarbij wordt gewerkt volgens het Redactiereglementpdf logo

De IPMS-redactie bestaat (2024) uit:

 • Henk de Jong (coördinator kopij)
 • Hugo Petiers (vakredacteur vliegtuigen)
 • Sacco de Vries (vakredacteur vliegtuigen)
 • Peter Booij (vakredacteur vliegtuigen)
 • Maarten Schönfeld (vakredacteur schepen en militaire voertuigen)
 • Walter Sonderman (vakredacteur schepen)
 • John Broekman (vakredacteur militaire voertuigen)
 • Geert Heijl (vakredacteur civiele voertuigen)
 • Gien Fortuin (Tips en Trucs)
 • Meindert de Vreeze (webmaster/website en agenda)
 • Walter van der Heijdt (algemeen/ social media) 

Vormgeving en opmaak:  Edgar van de Crommert  

en wordt ondersteund door....

 • Ashwin de Korte ( IPMS bouwdoos-coordinator voor distributie recensiedozen via het IPMS NL Forum)
 • Hans Boon (taalkundige)
 • Bert van den Broeke (taalkundige) 

Het centrale email adres voor alle redactieleden staat hier onder.

 


Kopij insturen

Kopij voor de MIP is heel welkom en krijgen we het liefst natuurlijk elektronisch.

(1) Zend kopij met grote bestanden en foto's via WeTransfer naar ons email adres vermeld hierna.  

HANDLEIDING :   WeTransfer-handleiding-2020.pdf pdf-logo

De website zelf:  WeTransfer.com  [externe link]

(2) of per email kopij tekst naar dit email adres:

  mail-ipms-redactie

Vragen?   Neem contact op.....


Iets over recensies ("reviews") van modellen

Eigen recensies zijn welkom van iedere IPMS'er. Schrijven is leuk, gebruik de schrijftips (zie hierboven). De vakredacteur is daarbij je aanspreekpunt.

Meestal heb je zelf een bouwdoos gekocht, mooi als je een recensie wilt maken voor de MIP. Daar doe je lezers een plezier mee.

 

Nieuwe recensie-bouwdozen aangeboden aan de IPMS

IPMS krijgt van fabrikanten en importeurs regelmatig de nieuwe bouwdozen ter recensie toegestuurd. Als lid van IPMS Nederland kun jij je aanmelden voor het maken van eerst een recensie en daarna een bouwverslag van het model. De vakredacteur kijkt wie zich hebben aangemeld en maakt een keuze. Als je de bouwdoos toegewezen krijgt neemt de MIP vakredacteur contact met jou op hoe jij de bouwdoos thuis kunt krijgen.


Na ontvangst maak je eerst een korte eerste indruk van de inhoud van de bouwdoos. Vervolgens krijg je ruim de tijd om het model te bouwen en er een bouwverslag (inclusief foto’s van het bouwproces) van te maken. Een prima hulpmiddel is de recensiehandleiding (zie hierboven ook).

Het verslag verschijnt in MIP-magazine en/of op de IPMS-website.
Als termijn voor een bouwverslag wordt 3 maanden aangehouden, ingaand op het moment van ontvangst van de bouwdoos. Bij grote en/of complexe bouwdozen kan in overleg een langere termijn worden afgesproken.

Benieuwd welke nieuwe bouwdozen beschikbaar zijn? Ga via ‘Forum’ naar ‘ IPMS Forum met nieuws en discussie’ en meestal in een berichtje "nieuwe recensie modellen". Kijk dus regelmatig op ons IPMS Forum . Kies vervolgens ‘IPMS Specifiek en daarna het recente topic over recensiemodellen. Wil je meedoen met een bepaalde bouwdoos? Stuur een mail zoals aangegeven op het Forum. 

Vragen over de distributie? neem contact op met de IPMS bouwdoos-coordinator 

(het is IPMS medewerkers niet toegestaan recensiedozen aan te vragen "namens de IPMS" buiten de redactie om). 

afv-centurion  airfix-f86f-box


MIP (Modelbouw in Plastic)

Lees meer over de MIP hier....

 

MIP Archief

En bent u (nieuw) IPMS lid en wilt u oude MIP artikelen bekijken? U kunt alle MIPs online bekijken in het MIP archief en zelfs downloaden! Daartoe moet u wel inloggen als lid en daarna is in het MIP archief alles te vinden!