Misschien kwam het door het weer (het had flink gesneeuwd in de voorgaande dagen), maar het aantal bezoekers was deze keer slechts 23. Zelfs de beloofde traktaties vanwege de prijs op de ESM mochten niet baten. De tot nu toe behaalde prijzen stonden naast elkaar op tafel te pronken en het woord prijzenkast is al gevallen.

De modellentafel was desalniettemin redelijk gevuld. Veel modellen in aanbouw: een Shiden 21 1/24, een Koolhoven FK.43 1/72, een Spitfire T9 1/32 en de HrMs De Ruyter is nu bijna klaar. Uiteraard ook een rij complete modellen met om te beginnen twee Cape Canaveral installaties op een zeer kleine schaal: het enorme transportplatform met Space Shuttle en de lanceerinstallatie op zich. Drie zeer antieke voertuigen in schaal 1/72: een stoomwals, een vrachtwagen en een tractor. Verder een klein schip (de admiraalssloep van de Nagato), een Russische dame in uniform met geweer (sluipschutter), en drie Amerikaanse WO2 voertuigen in 1/35: een Scout Car, een howitzer en een 2,5 tonner.

Uiteraard ook de nodige vliegtuigen die compleet afgebouwd waren. In willekeurige volgorde een T-33 van het 32TFS 1/48, een Koolhoven FK.58 1/72, twee Caproni's (de 310 en de 313) ook 1/72, een Boeing F4B in 1/48, een Martin-Baker MB.5 en een Noratlas, beide 1/72. Twee nieuwe kits van de Fokker F-28 in 1/144 lagen uitgestald in onderdelen en zagen er goed uit.

Rob de Bie deed verslag van zijn gedegen onderzoek naar de korte en veelbewogen loopbaan van de Pander Postjager met veel foto’s waarvan tijdstip en locatie door hem waren geïdentificeerd.

Dick Boogaard

 

 

We beginnen het fotoverslag bij de vliegtuigen. Edu de Roos toonde zijn Bandai 1/24 Kawanishi N1K2-J Shiden 21 in aanbouw. Deze kit uit de jaren zeventig is simpel met weinig interieurdetail, maar bouwt wel lekker snel. Edu heeft de munitieluiken opengelaten en de motorkap gesloten gehouden, aangezien de laatste nogal beperkte detaillering had. Het verfwerk is getamponneerd – zoals bij alle modellen van Edu. Verderop aandacht voor de militaire modellen zichtbaar achter de Shiden.

rzh dec2017 09

Jaap de Vries had de Great Wall Hobby 1/48 T-33A met Dutch Decals als een exemplaar van Soesterberg gebouwd. De bovenkant was bare metal, de onderkant ADC Gray vanwege corrosieproblemen. Jaap had de zwarte decals voor 'U.S. Air Force' en 'USAF' vervangen door donkerblauwe decals, zoals de officiële schilderinstructies voorschreven. Op foto's is dit verschil met zwart vaak moeilijk te zien.

rzh dec2017 09

Rob Hamann had alle onderdelen van zijn scratch 1/72 Koolhoven FK.43 klaar, en met plakband in elkaar gezet. De volgende stap was het maken van siliconenrubber mallen, om daarin welgeteld één kopie te maken van het model.

rzh dec2017 09

Dick Boogaard had voor de afwisseling een transportvliegtuig meegenomen: de Heller 1/72 N2501 Noratlas met de camouflage en markeringen van de Groupe Aérien Mixte d'Outre-Mer (GAMOM) 88 in Djibouti in 1977. Dat was overigens het laatste jaar dat Djibouti een kolonie van Frankrijk was, daarna werd het zelfstandig, echter de Franse luchtmacht bleef aanwezig. Daaronder de AZ Model 1/72 Martin Baker MB-5, een fabrikant die we al zeventig jaar kennen als grote leverancier van schietstoelen.

rzh dec2017 09

rzh dec2017 09

Rody Verkruissen was begonnen een Revell 1/32 Spitfire Mk IX om te bouwen naar een tweezits T9. Hij was al goed gevorderd met de nieuwe achterste cockpit. De tweezits Spitfire Mark IX was een naoorlogse variant.

rzh dec2017 09

Ruud van Zoomeren bracht drie vliegtuigmodellen mee. Als eerste een Classic Airframes 1/48 Boeing F4B-4. Deze was door de inmiddels overleden Jaap van Netburg gebouwd, en Ruud heeft het model gerestaureerd. De gele verf heeft hij opgepoetst; de decals waren gaan zilveren die zijn vervangen door een nieuw setje. Mooi om te zien dat een model zo een tweede leven krijgt. Als tweede een Azur 1/72 Caproni 310 in de uitvoering van de Aviación Nacional, ofwel de Spaanse Nationalistische Luchtmacht (1936-1939). Dit model heeft hij recht uit de doos gebouwd, maar helaas waren de decals van slechte kwaliteit. Als derde een Azur 1/72 Koolhoven FK.58. Dit model wilde hij eigenlijk (ongebouwd) verkopen, maar heeft daar op het laatst moment van af gezien omdat het onderdeel moest worden van het Nederlandse Luchtvaart museum van de regiotafel op de ESM.

rzh dec2017 09

rzh dec2017 09

rzh dec2017 09

Chris van Ravesteijn liet zijn Tomytec 1/700 Space Shuttles nog eens zien, die we in juni ook hadden kunnen bekijken. De linkse staat klaar voor de start, de rechtse op de 'crawler' die de Space Shuttle naar de lanceertoren brengt. Tomytec modellen zijn 'snap kits' en worden in kleur geleverd. Chris verlijmt de onderdelen met Tamiya Super Thin en werkt soms de naden beter af.

rzh dec2017 10

Jan de Wit laat regelmatig de sprues en decals van nieuwe kits zien, een gewaardeerde service. Deze keer had hij twee 1/144 Fokker F28s van het Franse merk F-RSIN uitgestald. Verrassend genoeg lijken het twee compleet verschillende mallen te zien voor de Mk 1000 en Mk 4000 versies. F-RSIN maakte, zoals de naam doet vermoeden, oorspronkelijk resin modellen, maar doet sinds een paar jaar ook spuitgietmodellen.

rzh dec2017 19

Rob de Bie had twee Academy/Seminar 1/72 Lockheed U-2 modellen in aanbouw meegenomen voor een ander lid dat de Airfix 1/72 U-2 aan het bouwen is. De voorste wordt een U-2C versie van de CIA, de achterste een US Air Force U-2C(T) tweezitter. Hiervoor heeft Rob een tweede, verhoogde cockpit scratch gebouwd, zichtbaar als het grijs geschilderde deel. Alle canopies zijn vervangen door Starfighter-canopies van Hasegawa, die een veel betere vorm hebben dan de kitonderdelen.

rzh dec2017 19

Frans Verkruissen bracht drie 1/72 Amerang / Keil-Kraft modelletjes van stoom-aangedreven voertuigen mee. Bovenaan de Fowler 'showmans' traction engine, die werden gebruikt door o.a. circussen als trekker, maar ook als stroomgenerator ter plekke, of om attracties aan te drijven met een leren riem. In het midden de Foden C-type steam wagon, die gebouwd is van grofweg 1920 tot 1930. Het is moeilijk voor te stellen, maar in die jaren had je stoom-aangedreven vrachtwagens. Onderaan een Aveling & Porter steam road roller, een klassieke stoomwals. Aveling & Porter was veruit de grootste bouwer van stoomwalsen in Groot-Brittannië.

rzh dec2017 19

rzh dec2017 19

rzh dec2017 19

Rob van Basten liet zijn Pacific Crossroads 1/350 HrMs De Ruyter (1936-1942) zien. Bijna voor de laatste keer, want Rob gaat naar het oosten van het land verhuizen. Het schip moest zodoende tijdig afgerond worden om ingepakt te worden. Hij vertelde dat hij lang met het model bezig is geweest. Vooral de teksten achterop waren lastig. Midden op het schip was een katapult geplaatst, en er konden twee Fokker C.XI-Ws meegenomen worden. Rob vertelde over de laatste loodjes: "Bijna klaar, nog te doen: wat kleine details, wat relingen, wat verfwerk voltooien, opknappen en: klaar!"

rzh dec2017 19

rzh dec2017 17

Chris van Ravesteijn liet zijn Seals Models 1/144 admiraalssloep van de Nagato zien. Van eerdere problemen was niets meer te zien: "Was bedoeld voor het mini-museum 'Scheepvaart' echter van tafeltje gepl***. Alle masten en relingen eraf, maar met geduld weer gerepareerd.”

rzh dec2017 19

Edu de Roos had drie 1/35 militaire modellen meegenomen, echter alleen de Zvezda 1/35 M3 Scout Car is op de foto gezet. De andere twee modellen waren een Tamiya 1/35 M8 Howitzer (zichtbaar in de achtergrond) en een Italeri 1/35 US 2,5 ton truck. Edu had deze modellen als 'tussendoortjes' gebouwd.

rzh dec2017 19

Ruud van Zoomeren had ook een figuurtje gebouwd: Stoessi's Heroes 28 mm Lyudmila Pavlichenko. Deze vrouwelijke Sovjet sluipschutter wist in de tweede wereldoorlog 309 vijanden om het leven te brengen. Hiermee is ze de meest succesvolle vrouwelijke sluipschutter ooit.

rzh dec2017 25

Helaas niet gefotografeerd was de Italeri 1/72 Caproni 311 van Patrick Verschut. Hij had het model recent afgebouwd, recht uit de doos. Alleen de bomluiken had hij uitgezaagd en vervangen door een stukje dun aluminium van een colablikje. Op wat gietdeuken na was het een eenvoudig te bouwen kit. Het enige lastige was de enorme hoeveelheid glaswerk die afgeplakt moest worden.

Met trots werden de drie bekers getoond voor de 'Best of Group Display' op de ESM. Tot en met 2010 werden de ESM-regiotafels gevuld met een willekeurige uitstalling van modellen. De regio heeft vanaf 2011 tafels met een thema gemaakt, en het eerste thema was 'Oude bouwdozen'. Het jaar daarop, 2012, ontvingen we de eerste prijs voor '50 jaar Italeri'. In 2014 was het weer raak met 'And now for something completely different'. En nu in 2017 hebben we opnieuw gewonnen met het thema 'Mini-musea'.

rzh dec2017 25

Zoals altijd wordt er veel gepraat over modellen en modelbouwtechnieken, zelfs al met de jas aan om naar huis te gaan.

rzh dec2017 24

Ted's RC-Shop was er weer met handel, en de aankondiging van een modellenwedstrijd in zijn winkel. Ook lag er natuurlijk handel van leden op het biljart, en regio-coordinator Chris van Ravesteijn had een flinke collectie oude tijdschriften om uit te delen.

rzh dec2017 24

De modellentafel werd op het einde van de avond gefotografeerd, toen veel leden hun modellen aan het inpakken waren.

rzh dec2017 25

Tekst: Rob de Bie en Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut