Regioavond December 2022

Ogenschijnlijk waren er geen leden met de zak van Sinterklaas meegevoerd naar Spanje, gelet op de hoge opkomt (35 bezoekers) op deze donkere en koude dinsdagavond 6 december 2022, in het zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. Of was het de presentatie van Nick van der Windt die lokte? Ik vermoed dat laatste want bij presentaties zien we vaker een piekje in het bezoekersaantal. Bovendien vanavond drie nieuwe gezichten die, zoals gebruikelijk, wegwijs werden gemaakt. En zij brachten modellen mee, helemaal mooi. Ook mooi was dat Dick Koppenol, de gastheer van de eerste bijeenkomst van regio Zuid-Holland in 1979, aanwezig was. Men was vergeten de verwarming aan te zetten, dus een jas of vest aanhouden was wel even handig tot de ruimte door de aanwezigen voldoende was verwarmd. De bouwtafel werd zoals gebruikelijk benut en idem de bar. Ted, Chris en Maarten hadden weer wat handel bij zich die van eigenaar verwisselde. We konden ook terugkijken op een geslaagde regiotafel op de ESM, onder leiding van Brian en Edu. Voor de rest gaven de modellen meer dan genoeg gespreksstof.

Nick gaf een presentatie over hoe led-verlichting toe te passen in modellen. In een aantal powerpointsheets kwamen foto’s voorbij van de materialen die je kan gebruiken en de voetangels en klemmen die je kan tegenkomen bij plaatsing van leds. Testen, testen, testen, na iedere bouwstap, was het devies. Evenzo toonde hij foto’s van bouwfasen bij modellen en verhaalde hij over hoe zijn hobby uit de hand is gelopen, zodanig dat hij zich meer dan basis elektrotechniek en programmeren eigen moest maken. Printplaatjes voor de aansturing van de verlichting maakt hij inmiddels zelf. Tot slot konden we de verlichting in werking zien in de F-35, waarbij zelfs de naverbander met ledjes werd gesimuleerd. Hij had al het materiaal (led, bedrading, aansturing, stroomvoorziening) in het model weggewerkt zodanig dat er geen schakelaar meer aan te pas kwam. Erg fraai! Wim Hoogendoorn had een Scania-truck meegenomen die ook was voorzien van een flinke hoeveelheid led-verlichting, maar met minder moeilijke elektronica.

Dan de modellentafels. Die waren lekker gevuld met 29 modellen, waarvan een aantal van flink formaat. Allereerst zagen we twee diorama's, in schaal 1/35 van het Oostfront en in schaal 1/96 van de Apollo 17. Het rijdend materieel bestond uit een flinke Panzerkampfwagen 1 ausf. B in schaal 1/16; in de schaal 1/20 een Brabham BT18 en BT52 en in schaal 1/24 een Suzuki Garry Itasha, een Subaru Sambar 1980 Itasha en de eerder genoemde Scania met tanktrailer. De meeste modellen waren van vliegtuigen. In schaalgrootte van groot naar klein zagen we in 1/24 een DH Mosquito FB.VI in aanbouw, in schaal 1/32 een Curtiss P-40N in KNIL uitvoering, een Cessna O-2A, een Lockheed F-104S Starfighter, een Sopwith Camel en Lockheed Martin F-35A in KLu-uitvoering. Voorts zagen we een MiG 17, een Grumman Hellcat III en een Mirage 5F in schaal 1/48. En tenslotte in schaal 1/72 vlogen voorbij een Fokker E.III Eindecker, twee versies van de Albatros D.III, een Gotha G.IV, een XFY-1 Convair Pogo, twee stuks Aero L.39 Albatros, een Dornier 18, een Messerspit, een Tupolev Tu-91, twee versies van de De Schelde S.20 en een Fokker Dr.1. Tegen tienen sloten we weer een prima bijeenkomst af.

Patrick Verschut

Dan het fotoverslag. We hadden vanavond 29 modellen op de tafels staan, waaronder een aantal in diorama. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van rechts naar links.

Rody Verkruissen
1/32 Trumpeter Curtiss P-40N KNIL
1/32 Roden Cessna O-2A

1bDSC 0001

2bDSC 0003


Martin Letterman: "Na twintig jaar ben ik weer van de partij. Net met pensioen en dat is een goede reden om weer te gaan modelbouwen. Het was een gezellige avond en smaakt naar meer. Ik heb maar gelijk vier modellen meegenomen. Allereerst een Fokker E.III Eindecker uit 1915. Dit eerste eendekker die werd ingezet in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Daarvan heb ik twee versies in schaal 1/72: een opengewerkte van Eduard ('Strip Down') en een gewoon model van Airfix. Beide zijn recht uit de doos gebouwd en het spuitwerk is met Vallejo gedaan. Voor de bedrading is 0,04 en 0,06 mm vislijn gebruikt. De details zijn natuurlijk verschillend, de prijs ook want Eduard is 10x duurder. De Revell 1/72 Albatros D.III uit 1917 is een vliegtuig dat het vaak aan de stok had met Sopwith Camels van de Engelsen. Ik heb alleen een andere mitrailleur toegevoegd (had ik nog ergens liggen). Het model is gespoten met Vallejo en Humbrol. Hier is voor de bedrading 0,08 mm vislijn gebruikt. Tenslotte de Gotha G.IV bommenwerper uit 1917. Dit was een geducht vliegtuig waar de burgers van Parijs en Londen bang voor waren. Het is namelijk het eerste vliegtuig dat burgerdoelen bestookte (ja, toen al). Het model is van Roden in schaal 1/48, perfecte details maar de maatvoering klopt niet altijd. Wel een mooi model. Ook dit toestel is gespoten met Vallejo en voor de bedrading is 0,12 en 0,06 mm vislijn gebruikt."

4bDSC 0072

5bDSC 0073

6bDSC 0064

7bDSC 0066

 
Jos van der Sluijs
1/72 Kopro XFY-1 Convair Pogo
1/48 Hobby Boss MiG 17

 8bDSC 0058 copy

 9bDSC 0062

Jaap de Vries: "Ik heb twee Aero L.39 Albatros trainers in Breitling kleuren meegenomen. Dit burgerteam heeft 17 jaar in verschillende uitvoeringen voor Breitling gevlogen. September dit jaar is de samenwerking beëindigd. De modellen zijn van Eduard, schaal 1/72."

10bDSC 0008

 

Patrick Verschut: "Eind 2020 gaf ik op de coronapauzepagina aan dat ik gestart was met een Revell 1/72 Dornier 18. Deze kit is oorspronkelijk van Matchbox, een mal van 1979, en dat zie je aan de ingegraveerde paneellijnen (ik bedoel 'troggen'). Mijn eerste poging was die lijnen te verkleinen door ze dicht te verven, maar dat kostte veel verf en tijd en gaf niet het gewenste resultaat. Uiteindelijk heb ik ze dicht geplamuurd en opnieuw ingekrast. Dat was een flinke klus. Het model is grotendeel recht uit de doos gebouwd. Links en rechts kom je nog wel wat gietdeuken in de romp tegen. Om te zorgen dat het geen staartzitter wordt, heb ik de voorzijde van de romp voorzien van een flinke plak lood. Zo kan hij tenminste ook goed op de dolly staan. De aansluiting van de vleugels met de motorgondel vergt wel wat plamuur, zeker ook aan de onderzijde waar je niet makkelijk meer bij komt.  Alleen de middenantenne en de uitlaten op de vleugels zijn zelf gemaakt en ik heb spandraden toegevoegd. De dolly is scratch gebouwd naar het voorbeeld van de dolly van Kora Models. De vliegboot is gespoten met Xtracolor."

12bDSC 0017

 11bDSC 0109

 

Luuk Boerman
1/48 Eduard Grumman Hellcat III

13bDSC 0102

 

Brian Kirwan: “Deze Mirage 5F  is van het 21e Escadre de Chasse-Attaque, Force Aérienne Zaïroise, vliegveld Kamina, in 1977. Het is één van de zeventien gekocht voor de luchtmacht van voormalig Zaïre en de Democratische Republiek Congo. Deze toestellen waren één van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen in het zuidelijk deel van Afrika. Ze werden ingezet in verschillende conflicten, inclusief de eerste en tweede Shaba opstanden (1977 en 1978) en hebben meegevochten met de Franse strijdkrachten tegen Moammar Gaddafi in operatie Manta (1983-84) in Tsjaad. De kit is van Fonderie Minatures (FM) in schaal 1:48. FM heeft een reputatie van moeilijk te bouwen kits en dit is inderdaad een complexe kit. De kit is multi-media met polystyreen hoofdonderdelen aangevuld met zowel resin, foto-ets en witmetalen onderdelen. De Heller 1:48 Mirage III wordt gebruikt als basis, aangevuld met eigen romp. Ik heb de panellijnen van de vleugels ingegraveerd om ze te laten passen bij de inliggende paneellijnen van romp. De neus past niet helemaal goed en er moest wat bijgeschaafd worden. Het kleurenschema bestaat uit met een combinatie van Tamiya verf gemengd in overeenkomst met foto’s. Achteraf heb ik aardig wat olieverf aangebracht om het verweerde uiterlijk van de foto’s te reproduceren. En dan heb je een zeldzame maar mooie Afrikaanse Mirage."

14bDSC 0022

 

Dick Boogaard: “De Tupolev Tu-91 was bedoeld als deklandingsbommenwerper of torpedovliegtuig, tevens geschikt voor gebruik op korte landingsbanen. Twee prototypes werden gebouwd, die aan alle eisen voldeden. Niettemin werd de productie door Krushev afgeblazen. Het bouwen van de kit van Amodel in schaal 1/72 is een heel karwei. Midden in de cockpit zit de tandwielkast van de propellers, met aan weerskanten een piloot. Veel gefriemel om alles erin te krijgen. In de romp lopen de uitlaatpijpen waar je na de bouw niets van ziet. Het meeste werk zijn de hoofdwielpoten. Elke poot bestaat uit vier stukken, die koud aan elkaar moeten, uiteraard in de juiste stand. Dertig gram lood houdt de boel in de goede stand, maar het is wel proppen. Tenslotte de canopy die niet lekker past. Al met al een uitdaging, maar wel iets bijzonders.
De Brengun 1/72 Messerspit ontstond uit een Spitfire Mk V die per ongeluk op het bezette Jersey landde. Er werd een Duitse DB605 motor ingebouwd, met de nodige aanpassingen aan elektrische systemen, koeling enzovoort. Bij testvluchten bleek het zicht veel beter dan bij de Bf-109, de aanloop veel korter en snelheid en plafond hoger. De kit bestaat uit een Spitfire met daaraan toegevoegd nieuwe onderdelen. De bouw is niet moeilijk. De decals zijn kwetsbaar en ik heb ze uit voorzorg eerst een dun vernisje gegeven.”

15bDSC 0026

 16bDSC 0029

 

Tim van Luijk
1/24 Airfix DH Mosquito FB.VI in aanbouw

17bDSC 0032

 

Arthur Wijnen
1/32 Revell Lockheed F-104S Starfighter 'Hunting cat'

18bDSC 0030

 

Rob Hamann: "Ik had de beide gebouwde prototypes van de door mij uitgebrachte (HA Models) resin kit van de De Schelde S.20 in schaal 1/72 meegenomen. De eerste had ik al eens laten zien, die bouw had ik ook nodig om te kijken of de kit goed te bouwen was. Er bleken maar twee lastige puntjes te zijn. De eerste was het netjes uitlijnen van romp, de twee staartbomen en het stabilo, de tweede het wegwerken van de naad tussen de vacuüm gevormde cabine dak en de resin onderste helft van de romp. Het tweede 'prototype' heb ik gebouwd omdat ik de onbedwingbare neiging heb iets te veranderen aan een overigens best aardig model. In dit geval wilde ik ook een model hebben met uitgeslagen landingskleppen. Zoals ik al eens eerder had gedaan, moest daarvoor het stuk vleugel waar de klep in opgehangen is in z’n geheel verwijderd worden. Het bovenoppervlak van de vleugel heb ik daar vervangen door een stukje 0,5 mm styreen plaat en de klep zelf opgebouwd uit 0,5 en 0,25 mm styreen plaat. Met het gebruikelijke schuren, plamuren en graveren is dat aardig gelukt. Een tweede verschil met het eerste prototype was de uitlaat van de motorkoellucht. Kennelijk had het origineel daar de nodige moeite mee, want op foto’s veranderden de inlaat en uitlaat voor de motorkoellucht regelmatig. In het geval van de uitlaat werd de fraai vormgegeven oorspronkelijke uitlaat vervangen door een ordinair gat met wat hekwerk ervoor aan het uiteinde van de romp. In de kit is dat een decal. Een alternatieve samenbouwmethode van staartbomen, vleugel en stabilo werkte iets beter, maar nog steeds niet ideaal. Ik ben best tevreden met beide modelletjes."

19bDSC 0038

 19bDSC 0040

 

Michel van Dijk: "Ik heb mijn 1/32 Trumpeter Sopwith Camel gebouwd uit interesse voor de Eerste Wereldoorlog."

19bDSC 0082

 

Thomas Hamann: “Mijn twee kits zijn twee zogenaamde itasha (letterlijk "pain-car", ita-sha), Japanse voertuigen gedecoreerd met anime personages. De gele is een 1/24 Subaru Sambar (1980) van Aoshima, die grotendeels recht uit de doos gebouwd is op de decals na. De paarse is een mobiele winkel voor yakitori (gegrilde kip) gebaseerd op een Suzuki Carry, ook 1/24 van Aoshima. Naast de decals heb ik deze laatste flink gemodificeerd met meer interieurdetail en een ietwat andere opbouw. Omdat deze kit met accessoires voor een diorama kwam, heb ik een kleine display base gemaakt van een omgekeerd schaaltje van 85 eurocent van de Action en een straatoppervlak. De decals komen uit een andere kit van Aoshima, waar een groot decalsheet met meerdere opties bijzat dat teveel was voor 1 kit.”

20bDSC 0042

21bDSC 0085

 
Loek van Santen
1/20 Ebbro Brabham BT18
1/20 Beemax Brabham BT52

22bDSC 0087

23bDSC 0089

 

Wim Hoogendoorn: "Ik heb een Scania met tanktrailer in schaal 1/24 van Italeri meegenomen die ik volledig heb voorzien van LED-verlichting. De hele elektrische installatie heb ik verwerkt in de dioramadoos waar de wagen op staat."

41bIMG 5781

 35bIMG 5774

 

Kees Onderwater: "Ik heb mijn Pzkwf 1 Ausf. B van Takom 1/16 weer meegenomen, maar nu als onderdeel van een diorama. Wat accessoires zijn toegevoegd van Das Werk. Het display heb ik bewust hoog gehouden om later in de week de uitgebreide plaat met typeaanduiding er netjes op te kunnen plakken. Het display was opgevuld met styrodur platen waar later een laag modeleerklei van de Action overheen is uitgerold. Na een 1:1 basaltsteen te hebben opgemeten heb ik uit een grote kwast van Annamarie de haren verwijderd en heb uit de overgebleven metalen huls een mal gevormd in schaal 1/16. Door de huls om en om in de klei te drukken ontstaan een voor mij realistische kasseienweg. Het hekwerk bestaan uit takjes uit de natuur, zo ook de boom die bij mij uit de tuin komt. De weg is met de airbrush behandeld en de kleien later met verschillende kleuren gedrybrusht. Toen de weg op kleur was, is er met de statische begrasser gras aangebracht. De kraaien completeren het geheel, ook omdat deze Panzer met Abwurfvorrichtung de bijnaam 'Galgenvogel' had."

29abDSC 0092

 

Jan de Jager
1/72 Eduard Fokker Dr.1
1/96 Revell Apollo 17 diorama

24bDSC 0013

26bDSC 0036

 

J. Visker
1/32 Italeri Lockheed Martin F-35A

27bDSC 0050

28bDSC 0098

 

Jan Edelenbos
1/35 diorama Eastern Front

 29bDSC 0078

 

 We sluiten af met wat plaatjes van de presentatie van Nick en wat sfeerbeelden uit Inter Amicos.

40bDSC 0099

34bIMG 5769

36bIMG 5773

31bIMG 5757

32bIMG 5762

33bIMG 5765

30bIMG 5759

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut

 

dit artikel werd gepubliceerd 26 december 2022