Om Sint niet in de weg te zitten hadden we onze bijeenkomst deze keer op de tweede dinsdag van de maand (12 december) in het zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. Vanaf zeven uur liep de zaal redelijk vol, en er werden meer dan 30 bezoekers geteld. Vanavond geen presentatie, maar vooral terugkijken op het succesvolle optreden tijdens de ESM, dat kon worden afgesloten met een beker. De bekers van de voorgaande jaren waren ook opgesteld op de modellentafel. Regiocoördinator Edu dankte in zijn praatje de (stand)bouwers voor hun inspanningen op de ESM en Rob de Bie voor zijn initiatief en coördinatie. Ook omdat het richting Kerst ging had Edu voor oliebollen gezorgd. Hij blikte terug op de vrienden/clubleden die ons waren ontvallen het afgelopen jaar. Voor hen was ook in Houten een speciaal hoekje ingericht om ze te gedenken. Verder keken we vooruit naar de planning voor de eerste vier maanden van 2024 en naar de voorbereidingen aan de Modelspoordagen in de Broodfabriek in Rijswijk en de Modelbouwshow in Goes. De bouwtafel werd weer bemand door Tim en Leo. Vanavond was er wat minder handel, o.a. van een bouwer die de hobby vaarwel zegt. Samengevat was het gewoon weer een gezellige bijeenkomst met de gebruikelijke gesprekjes bij de modellentafels en aan de bar.

De modellentafels leken wat leeg, maar daar stonden toch nog 46 modellen en diorama’s; te beginnen met vriend Frankenstein in zijn natuurlijke omgeving in schaal 1/6. Voorts waren er in schaal 1/35 een M3 Stuart Honey, M5A1 Stuart en een diorama van Afrika. In schaal 1/500 was er het Japanse Himeji kasteel. Het rijdend materieel bestond uit een Hudson Moebius en een Ford Woody in 1/25, in 1/32 een Mazda K360 en in 1/35 een T-18 en een AMX-13/105. Voor het vliegwerk waren er een Gloster Gladiator in schaal 1/32 en in schaal 1/48 een Fokker D.21, een Sud Aviation Alouette III, een Dassault Mirage IIIC, een MiG 21 en een Westland Wessex en in schaal 1/69 was er een V2. In 1/72 zagen we een F-16, een Pander E anderhalfdekker, een Fokker M.5K, een Fokker M.5L, een Fokker E.II, een Fokker E.III, een Fokker E.IV en een Douglas DC-2 Uiver. De rij werd gesloten door een set van twintig Russische en Amerikaanse raketten en kruisvluchtwapens.

Patrick Verschut

 

Het fotoverslag omvat foto's van 45 modellen, van rechts naar links bekeken.

Edu de Roos: ”Stond de Gloster Gladiator mk 2 van Revell, schaal 1/32, vorige maand nog in de steigers, dit keer zat alles erop en eraan. In mijn vorig verslag vertelde ik al over het gehannes met spandraden. Met 0,4 mm vislijn (bij een schaal van 1/32 komt dat neer op 12mm lijnen in het echt) en de door-en-door techniek geeft het toch wel ’n leuk resultaat. Het schilderen heb ik -in de door mij gebruikelijke- tamponneer techniek met Revell en Humbrol email gedaan, in de kleuren zoals vermeld in de altijd weer duidelijke Revell beschrijving. Een leuk model om recht uit de doos te bouwen.
De kleine T-18 light tank mod. 1927 van de Russen is van HobbyBoss in schaal 1/35. Vorige keer was het nog ongeverfd en zonder rupsbanden. Gelukkig had ik nog wat rubberen tracks van een Russische Heavy Tank KV9 gevonden. Deze zijn veel te breed, maar het midden van de track lijkt wel wat op de tracks van de lichtere tanks. De randen zijn weggeknipt, en zie daar een bijna passende smalle track voor mijn T-18 tankje. De tank is geverfd in Russisch groen, waarvan ik steeds vergeet welk kleurnummer ik de vorige keer heb gebruikt, en elk merk weer andere kleurcodes vermeld voor Russisch groen. Nou ja, weer een voor mij acceptabel modelletje en daar gaat het per slot van rekening allemaal toch om.”

1bDSC 0086

2bDSC 0089

 

Rob de Bie: “De Revell 1/72 F-16A uit 1976 was het tweede model waarvoor ik een winkeldisplay heb bedacht, in 2016. De doos ervan zal iedereen van voor bouwjaar 1970 meteen herkennen, want er zijn er heel veel van verkocht. Het model had ik zelf nog nooit eerder gebouwd. Ik heb dit model zo veel mogelijk gebouwd zoals op de doos, inclusief de mannetjes en de tractor. De blauwe strepen over de rug en de buik zijn gemaskeerd met zelf getekende maskers, gesneden door clubleden Benno Groot Wassink en Jan de Wit op hun Silhouette snijplotters. Ik heb Zero Paints voor het wit gebruikt, en MRP voor het rood en blauw. De oude Revell decals waren niet mooi; ik heb ze opnieuw getekend en laten printen bij SpotModel. Het model is niet verweerd, omdat verwering van modellen in 1976 nog niet uitgevonden was. Daardoor ziet het er een beetje speelgoedachtig uit. Maar de display als geheel is geslaagd denk ik, ik zie 'm wel in een etalage van eind jaren zeventig staan.”

3bDSC 0092

 

Rody Verkruissen
1/48 Fokker D21 (Hoogeveen PH-XXI)
1/48 Westland Wessex

4bDSC 0095

5bDSC 0098

 

Jan de Jager: “Deze Dassault Mirage IIIC (Eduard, 1/48) is een ‘sentimental journey’. Als fan van de strips van Tanguy en Laverdure had ik al heel lang het plan om een Mirage te bouwen zoals die in album ‘Spionnen en sabotage’ voorkomt. Het gaat om een Mirage IIIC van de eenheid EC1/2 ‘Cigognes’ die op Dijon-Longvic gestationeerd stonden. Het is passend dat ik de kit van Eduard tijdens een vakantie in Frankrijk tegenkwam. De decals voor het juiste eskader heb later ook weer in Frankrijk besteld. Op zich is het model een soort van recht uit de doos gebouwd. Ik zeg een soort van, omdat ik een belangrijke afwijking in de bouwvolgorde heb gevolgd en omdat ik de binnenkant van de motoruitlaat flink gepimpt heb. Die had totaal geen detail binnenin en een paar enorme uitstoterafdrukken. Het belangrijk punt, dat ik op een forum vond, is om de vleugel in een andere volgorde te monteren. Ik heb de bovenkanten eerst aan de rompdelen geplakt. Later is de vleugelonderkant gemonteerd. Als je de Eduard-handleiding volgt, komen de meeste mensen in de problemen, omdat je de romp en de vleugelbovenkant niet goed kunt samenbrengen. Je kunt er domweg niet bij. Alleen als de kit 100% perfect past, dan zal het wel lukken. En 100% is de kit zeker niet. Ik heb heel wat plamuur verbruikt en heel wat moeten corrigeren, niet in de laatste plaats wegens een verkeerde uitlijning van de matrijshelften. De kist is gespoten met AK Xtreme Metal, waarbij ik drie kleuren aluminium gebruikt heb om wat verschil in paneelkleuren te krijgen. Met witte en zwarte washes krijg je dan een redelijk gebruikt uiterlijk. De schietstoel is ook nog aangepast. Enerzijds omdat hij wat simpel en niet helemaal realistisch uitgevoerd was en anderzijds omdat ik er een piloot van PJ Productions op gezet heb. Er zit nog een zoekplaatje in: één decal is niet helemaal correct, de juiste was erg slecht van kwaliteit dus heb ik een andere ingezet. Tot nu toe heeft nog niemand me erop aangesproken ;-). “

6bDSC 0101

 

Brian Kirwan: “Mijn 1/48 Academy kit van de MiG 21 dateert van 1998 en is een Bis variant en niet de MF hetgeen op de doos staat (kit nummer 2171). Deze kit is ook dezelfde als die van Italeri. Tegenwoordig hebben we keuze uit de Academy/ Italeri, Eduard/Revell/AK en Trumpeter kits in 1/48. Ik heb mijn kit tweedehands van iemand van IPMS overgenomen en er zaten een hoop extra’s bij, zoals Eduard foto-ets voor o.a. de cockpit en andere resin start- en jet-uitlaat. De kit past goed in elkaar en is redelijk goed gedetailleerd, alhoewel niet zo goed als de nieuwe Eduard kit. Academy krijgt in mijn ogen niet voldoende lof voor het produceren van gedegen kits. Ik heb de resin start gebruikt omdat de uitlaat is veel beter gedetailleerd is dan van de kit en dat betekent de zaag erin zetten en de romphelften in twee zagen. Alles past best goed in elkaar en er waren voor de rest geen noemenswaardigheden te melden bij het bouwen van de MiG. Ik heb voor de bewapening een aantal UB-16 rocketpods gebruikt en volle lading van brandstoftanks, inclusief de buiktank van een Eduard kit. Voor decals en kleurschema (zand en groen, met lichtblauwe onderkant) heb ik Berna 'African MiG 21 part 2' (BD48-98) gebruikt voor een Angolees toestel uit de zogenaamde 'Border War'. Dit is een term die conflicten dekt van de jaren zeventig tot eind jaren tachtig tussen Zuid-Afrika, Angola, de Sovjet-Unie en Cuba. Ik heb voor de SIG Vergeten Conflicten meerdere modellen rond dit thema meegenomen voor de SIG tafel bij de ESM. Het kleurenschema is typisch voor zgn. export MiG’s voor Afrika. Ik ben best blij met het resultaat en heb meerdere MiG 21s in de planning.”

7bDSC 0104

 

Roelof Timmermans: “Twee modellen vanavond. Allereerst de Monogram 1/144 USA/USSR Missile Set. Dit is een heruitgave uit 2013 van een kit uit 1984. De meeste van de twintig raketten en kruisvluchtwapens bestonden uit twee delen, het is dus een goede oefening in netjes plakken om naden te voorkomen. De set is recht uit de doos gebouwd en handgeschilderd met Vallejo.
De Revell, 1/69, Deutsche Rakete V-2, is een heruitgave 1975 van kit uit 1960. De Meillerwagen (raket opstelwagen) in de kit was incompleet en de kit dus niet te duur gekocht. Omdat er een interieur bij de raket zat, heb ik er een opengewerkt model van gemaakt. Het is handgeschilderd met Vallejo en Mig.“

9bDSC 0110

8bDSC 0107

 

Frans Verkruissen
1/72 Douglas DC-2 Uiver
1/25 Hudson Hornet Moebius
1/25 Ford Woody

10bDSC 0115

12bDSC 0120

11bDSC 0117

 

Pieter Spoelstra
1/35 M3 Stuart Honey
1/35 M5A1 Stuart

14bDSC 0124

13bDSC 0121

 

Jaap de Vries: “Vanavond heb ik meegenomen een Sud Aviation Alouette III helikopter in de kleuren van de ‘Grasshoppers’. Het model is van Fujimi schaal 1/48 (volgens andere bronnen 1/50). De decals zijn, zoals te verwachten, van Dutch Decals. Deze heli heb ik 14 jaar geleden gebouwd. Ik kwam er toen achter dat ik te weinig gewicht voorin geplaatst had. Het is opgelost door een Airfix standaard te gebruiken.
Het tweede model is uit dezelfde tijd: een Revell 1/72 Hawker Hunter T7 van het National Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR). Voor de conversie naar de tweezitter heb ik een set van PJ Production gebruikt. De decals zijn wederom van Luuk Boerman. Deze Hunter had als standplaats Schiphol-Oost, hangaar 7 als ik het mij goed herinner.”

15bDSC 0128

16bDSC 0130

 

Jan Edelenbos
1/35 Afrika

17bDSC 0133

 

Rients Couperus
1/35 AMX-13/105
1/500 Himeji kasteel

18bDSC 0136

19bDSC 0139


Rob Hamann: ”Na de collectie 'Variaties op een Fokker tweedekker thema' van de vorige keer was nu de beurt aan de eendekkers uit het begon van WWI. De eerste M.5K nog zonder bewapening, die later de E.I zou worden, de tweepersoons verkenner M.5L, na de uitvinding van de gesynchroniseerde mitrailleur de E.II, de E.III en tot slot de E.IV met een rotatiemotor met twee rijen cilinders. Van vliegtuig tot vliegtuig kleine variaties in spanwijdte en lengte. De eerste drie zijn kits van HR Models, de laatste twee van Eduard, allemaal 1/72. De kits van Eduard heb ik het eerste gebouwd, de vele spandraden heb ik geprobeerd te maken van dunne, koperen spoeldraad. Dat was geen succes, en voor de latere modellen ben ik overgegaan op 0,05 mm vissnoer, al of niet zwart gelakt. Dat werkt veel beter, mocht het een beetje slap hangen, eventjes (heel voorzichtig) warm maken en het staat weer strak.
Ik had ook de eerste twee prototypes van de Pander E meegenomen. De Pander E anderhalfdekker was de eerste vliegtuig en trainer van de Rotterdamsche Aero Club en van de Nationale Luchtvaartschool in 1926. Zoals een prototype betaamt ben ik bij de bouw de gebruikelijke problemen tegengekomen, maar uiteindelijk is het model best goed geslaagd, onder andere dankzij een mal om de bovenvleugel goed op de romp te krijgen. Tekeningen en materiaal voor die mal zitten ook in de kit. Met de kit kunnen twee verschillende cockpit configuraties gebouwd worden en drie verschillende onderstellen. Het grote decalvel maakt twaalf varianten mogelijk. De kit is verkrijgbaar bij de Luchtvaart Hobby Shop.”

22bDSC 0146

20bDSC 0141

21bDSC 0143

 

Kees Onderwater: “Deze maand had ik weer een modelfiguur meegenomen, van het merk Horizon. Het betrof het figuur in 1/6 van het monster van Frankenstein. Een vrij oud model, dus nog echt vinyl. Het laat zich het beste lijmen met harde PVC lijm, kleefstof waar je de regenpijp of afvoerleidingen mee plakt. De keldermuren zijn gemaakt van zwart Styrodur (polystyreen) schuimplaat dat een fijn oppervlak heeft voor verdere bewerking. De voegen zijn vervaardigd met een in warmte verstelbaar pyrograaf apparaat. De steenstructuur wordt met een grof stuk straatklinker in gerold c.q. ingeduwd. De kerkerdeur is uit balsahout vervaardigd met resin bouten en moeren. Het geheel werd geairbrusht en gedrybrusht met verschillende Vallejo kleuren. Het bordje met de naam is met de hand geschilderd door mijn partner Annamarie. Zij zal ook het figuur, dat nu nog in de basiskleuren staat, verder afwerken.”

22bDSC 0149

 

Thomas Hamann: “Mijn model betreft een Mazda K360 driewieler, schaal 1/32 van het merk Micro Ace. De kit is recht uit de doos gebouwd, wat redelijk goed verliep, behalve dat sommige onderdelen meer uit flash bestonden dan hun oorspronkelijke vorm. Deze heb ik ongeveer terug in vorm weten te krijgen. Ook het schilderwerk verliep niet helemaal naar wens, omdat ik het model heb gespoten op een te vochtige dag, met bubbels in de verf tot gevolg (Tamiya-busjes en hoge luchtvochtigheid gaan gewoon niet goed). Voor een deel van de chromen details heb ik een Gundam Marker gebruikt (XGM100 Plated silver). Uiteindelijk ben ik toch best tevreden met het resultaat.”

24bDSC 0150

 

 We sluiten weer af met wat sfeerplaatjes van de bijeenkomst.

 41bbbDSC 07485

48bbbDSC 07491

42bDSC 07486

43bDSC 07487

44bDSC 07488a

45bDSC 07489

46bDSC 07490

49bDSC 07493

50bDSC 07496

 

Tekst: leden. Eindredactie: Patrick Verschut. Foto’s: Rody Verkruissen en Rob de Bie.