De straten rondom 'Inter Amicos' lagen er weer keurig bij na langdurige werkzaamheden, en wellicht daardoor telde onze coördinator 40 bezoekers. Het was een volle bak, ook op de modellentafel. Ook was er dit keer een groot aanbod van kits, waarvan er een flink aantal naar een andere zolder verhuisden.

Dit keer veel diorama's, altijd interessant. Een 1:32 Me 262 in een diorama levert een flinke uitstalling op. Maar ook de kleinere diorama's waren niet te versmaden: een Engelse tank uit WO I, een scene uit Ieper in 1914, een scene uit juli 1944 en stuk van de slag bij Waterloo. Ander niet-vliegend materiaal was er ook: een Duits 88 mm luchtafweerkanon, een jeep met TOW launcher, en drie tanks uit verschillende tijden: een PzKw III, een T62 en een M113 pantservoertuig. In aanbouw stond een Jagdtiger en Japanse kleine tank (tankette). De civiele voertuigen deze keer waren een Mercedes Le Mans raceauto met een transparante body en een Citroen HY met laadbak (in aanbouw).

Dan de vliegtuigen. In 1:48 zagen we een Bloch 152, een Dewoitine 520, een F-18 Hornet in Blue Angels kleuren, een Firefly (MLD) en een Hellcat (FAA). Ook in 1:72 was er het een en ander te zien: een Hawker Hart, tweemaal een Swordfish, een Fokker S II (plus eentje in aanbouw), een Spijker V2, een Lockheed U-2 en een Martin B-10 in KNIL kleuren. Verder zagen we een Kaman Huskie helikopter, schaal 1:32, met dubbele rotor.

Rob de Bie vertelde over het gebruik van cyanoacrylaatlijm, de voordelen, de do’s en don’ts en de verschillende soorten met hun eigenschappen.

Dick Boogaard

 

 Opmerking: de IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +

 

Over naar het fotoverslag, met deze keer ongeveer evenveel vliegtuigen als niet-vliegtuigen. En dat is best bijzonder, want in de IPMS domineren de vliegtuigen traditioneel behoorlijk.

Frans Verkruissen, twee maal Revell (ex Matchbox) Fairey Swordfish

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Rob Hamann is bezig twee nieuwe resin kits te ontwikkelen, en liet een en ander zien. De eerste foto laat het gebouwde prototype van de 1/72 resin kit van de Trompenburg-Spyker V.2 zien, het eerste in Nederland ontworpen en gebouwde schoolvliegtuig van de LVA en de MLD. De resin kit van deze tweedekker (tweede foto) is niet makkelijk te bouwen, maar levert een goedgelijkend model op. De decalset maakt het mogelijk zeven verschillende versies te bouwen. Ook aanwezig was de master voor het Fokker S.IIa ambulancevliegtuig (derde foto), dat door de LVA uit de Fokker S.II trainer ontwikkeld werd. Tot slot (vierde foto) een vroeger gebouwd model van de Omega Models 1/72 Fokker S.II, waarvan een paar onderdelen in gewijzigde vorm voor de masters van het ambulancevliegtuig gebruikt zijn.

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Dick Boogaard had twee modellen meegenomen. Bovenaan de Williams 1/72 Martin B-10, een oude kit en dat is te merken. De doorzichtige delen hebben praktisch geen graveringen, en omdat er heel veel spijlen op moeten, was dat een lastig karwei. De kleuren zijn ontleend aan een uitgebreid artikel op de IPMS website. Er schijnt een nieuwe kit te komen, maar ik kon er nog niets over vinden. Onderaan de Airfix 1/72 Lockheed U-2, in een late versie met een vredelievende bestemming. De bouw ging vlot en het geheel ziet er goed uit.

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Jaap de Vries bracht een Hasegawa 1/48 Boeing F/A-18D Hornet mee, geschilderd in Blue Angels kleuren van de US Navy, zoals er nu mee gevlogen wordt als reservemachine en/of voor VIP-vluchten. Hasegawa maakt lekker te bouwen modellen, en deze Hornet is nog wat aangepast met Aires wielbakken en cockpit, G-factor metalen onderstel en decals van Yellowhammer.

rzh feb2020 35

Rody Verkruissen toonde zijn Aeroclub 1/72 Hawker Hart. Door het keiharde plastic was het lastig om te bouwen, en ook de vele witmetalen delen maakten het niet eenvoudiger. Het model is geschilderd met Revell Aqua Color en Humbrol verf.

rzh feb2020 35

Frits Krieg had twee Franse vliegtuigen op de modellentafel staan. Bovenaan een Tamiya 1/48 Dewoitine D-520. Het model is recht uit de doos gebouwd, met een perfecte pasvorm en dus een lust om te bouwen. Gespoten met Vallejo verf, met kitdecals die van goede kwaliteit waren. Dit toestel vloog in Noord-Afrika bij het 1e Escadrille van Groupe de Chasse GC I/3. Onderaan een Dora Wings 1/48 Bloch 152 (late versie). Het model is recht uit de doos gebouwd en gespoten met Vallejo verf. De bijgeleverde foto-etsdelen en maskers maakte het werk eenvoudiger. Dit toestel behoorde tot het 1e Escadrille van Groupe de Chasse I/8 gestationeerd in juni 1940 op Claye-Souilly en de piloot was Sergent-Chef Prchal.

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Ken van Es presenteerde een diorama van een Messerschmitt Me 262B-1a/U1 in de schaal 1/32. Het stelt een scene voor in de zomer van 1944 in het noorden van Frankrijk. Het diorama is gebaseerd op een artikel met enkele foto's, en dit heeft Ken geprobeerd na te bouwen. De Me 262 is van Trumpeter, voorzien van een Eduard 'interior set' en 'exterior set'. Verder zijn toegevoegd: een Typ 82 Kübelwagen van Revell, een Mini Art 1/35 'Field Workshop' en een 1/35 jerrycan set van Tamiya. Het spuitwerk van de Me 262 is gedaan door Willem Lesterhuis, met Vallejo verf. De rest heeft Ken met de hand geschilderd, eveneens met Vallejo. Het was een project waaraan Ken ongeveer een jaar gewerkt heeft, wekelijks een aantal uren.

rzh feb2020 35

Luuk Boerman had weer twee modellen gebouwd met zijn eigen Dutch Decals. Bovenaan een 1/48 FAA Hellcat, met decals van de set 'Dutchies In The FAA'. Onderaan een Trumpeter 1/48 Fairey Firefly Mk.1 van de MLD.

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Jos van der Sluijs, Hawk 1/32 H-43B Huskie

rzh feb2020 35

Kees Onderwater had twee modellen meegenomen. Bovenaan een Matchbox 1/76 Sd.Kfz. 232 'Funkspähwagen' (verkenner met radio) meegenomen. Het bijgeleverde diorama van Matchbox was uitgebreid en op een klein fotolijstje gesitueerd. Onderaan een Tamiya 1/35 US M151a2 TOW missile launcher. Het model is geschilderd in de toendertijd gebruikte camouflagekleuren.

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Chris van Ravesteijn was bezig een Takom 1/16 Type 94 Tankette te bouwen, met Hasegawa 1/16 figuren. Deze Japanse 'tankette' uit WO2 is ondanks het misleidende formaat toch echt schaal 1/16. Takom heeft de laatste twee jaar meerdere types van dezelfde tank uitgebracht. Ze zijn goedkoop en leveren er ook nog eens een figuur bij. Dit model is een latere uitvoering met zowel rubber tracks alsmede een sprue met een flink aantal losse tracklinkjes wat de tracks er een stuk beter laat uitzien. De bouw is recht toe recht aan, met af en toe goed opletten hoe de onderdelen er op gelijmd moeten worden. De vering werkt zelfs een beetje, mede doordat er in de sprues spiraalveren zitten die echt werken, een knap staaltje van spuitgietwerk. Meestal kost het veel tijd om een 1/16 tank te bouwen/verven, maar dit model bouwt erg snel.

rzh feb2020 35

Claus den Haan (?), Jagdtiger in aanbouw

rzh feb2020 35

Marcel Chmura had drie Tamiya 1/35 kits op de tafel gezet. Bovenaan de T62A, een goedkope en niet heel erg accurate kit, maar vanwege zijn zachte prijs een mooi oefenobject voor bijvoorbeeld het aanbrengen van het 'casting effect' door middel van Mr Surfacer 500, en 'chipping' effecten. In het midden de Panzerkampfwagen III Ausf.L. Deze gaat in de toekomst deel uitmaken van een diorama met onder meer een 88 mm Flak, een Sd.Kfz. 222, een Sd.Kfz. 223 (in aanbouw), en ook de heer Rommel zal ook acte de présence geven. Het is een ambitieus project dat langzaam vordert. Onderaan de M113A1 Fire Support Vehicle. Marcel heeft de M113 altijd een leuk onderwerp gevonden, en hij heeft nog twee kits liggen van de modernere variant, van AFV Club.

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Ken van Es had ook een AFV Club 1/35 8.8 cm Flak 18 meegenomen. Het was een lastig model omdat de onderdelen zijn zo klein dat het af en toe oppassen was; tevens was de beschrijving van het model erg slecht. Verder is het een leuk model om te bouwen, en het was weer eens wat anders dan een vliegtuig. Het model is weer gespoten door Willem Lesterhuis.

rzh feb2020 35

Annamarie Jongbloed had al een eerder getoond model meegenomen van een Airfix 1/32 'Ole Bill' bus, op weg naar het strijdtoneel. Het diorama schetst een situatie in Ieper (Ypres) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle teksten zijn handgeschilderd aan de hand van de bijgeleverde decals.

rzh feb2020 35

Edu de Roos toonde zijn diorama met de titel '95th Rifle Regiment of Foot at La Haye Sainte Waterloo'. De 95th Rifle Regiment of Foot was een infanteriegeweerregiment van het Britse leger, dat in januari 1800 gevormd werd als het 'Experimental Corps of Riflemen' om scherpschutters, verkenners en schermutselaars te leveren. La Haye Sainte is een typische vierhoekige Brabantse boerderij die een belangrijke rol speelde tijdens de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815. Het diorama heeft de afmeting heeft van een Lundia boekenplank, en bestaat uit twee maal acht figuurtjes uit de Italeri 1/32 British 95th Rgt 'Greenjackets'. Dat betekende dat er minimaal 8 verbouwd zijn om toch 16 verschillende figuurtjes te krijgen. Op de doos is een officier afgebeeld die echter niet te vinden was in de doos. Gelukkig heeft Edu dozen vol met 1/32 tinnen soldaatjes waarvan hij een passende officier kon maken. Ook mocht madame courage niet ontbreken die de heren strijders van het een en ander kon voorzien - ook uit de doos met tinnen figuren. Het huis en de boerenkar zijn van Miniart. Het huis is enigszins verbouwd met dak en vloer en opgeleukt met een interieur. Het kanon en munitiewagen zijn Frans, achtergelaten gezien het gebroken wiel. Het kanon is van Historex en de munitiewagen is een onderstel van Historex met eigen opbouw. Ook ontbreken de kippen niet, fors uitgevallen maar echt 1/32. Ook de zelfbouw waterput mag niet ontbreken bij een boerderij. Al met al een leuk project en weer eens wat anders dan de boten, tanks, vliegtuigen, figuren die Edu gewoonlijk bouwt.

rzh feb2020 35

Jan Edelenbos, Miniart 1/35 'US Infantry July 1944'

rzh feb2020 35

Walle Oppedijk van Veen had een Tamiya 1/35 Mark IV Male meegenomen, de bekendste tank van het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is model beschikt over een elektromotortje, en de sponsons (geschutskoepels aan de zijkant) zijn eraf te nemen en geven ruimte voor de batterijen. De aan/uitschakelaar zit onder de tank en de tank kan alleen vooruit rijden. De doos bevat tevens nog vijf verschillende infanteriefiguren. In het diorama staat de tank vast en zitten er geen batterijen in. De Tamiya tank en figuren zijn mooi realistisch vormgegeven en van grote kwaliteit; alles past precies zonder aanpassingen. Het diorama bestaat uit Albastine vulmiddel vermengd met verf, voegzand en houtlijm, overgespoten met matte lak, waarna afgerond met washes en dry brushes. De wegversperring bestaat uit (zoethout) boomstammen en prikkeldraad zonder prikkels, want mini-prikkeldraad is bijna niet te krijgen en schreeuwend duur. Het was de eerste keer dat Walle zo’n diorama maakte; leuk, maar het gaf wel een geweldige rotzooi in zijn werkkamer. Met dank aan Ted van Hobby Headquarters voor zijn adviezen.

rzh feb2020 35

Reinhold Bogaard, Tamiya 1/24 Mercedes CLK

rzh feb2020 35

Annamarie Jongbloed had een Heller 1/24 HY bus in aanbouw meegenomen. Ze is bezig de standaard bus aan het ombouwen naar de pick-up uitvoering om een plaats te geven in een landelijk Frans georiënteerd diorama, compleet met oude schuur en geiten.

rzh feb2020 35

Rob de Bie gaf met behulp van de beamer een presentatie over cyanoacrylaatlijm, ofwel superlijm dan wel secondelijm. Het publiek vulde een en ander aan met eigen ervaringen.

rzh feb2020 35

Verder veel gezelligheid en extra veel handel deze keer.

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

rzh feb2020 35

Tekst: leden / Eindredactie: Rob de Bie / Foto's: Rody Verkruissen