Regioavond Zuid-Holland januari 2017
Onze regiocoördinator had zoals gebruikelijk hapjes verzorgd voor de Nieuwjaarsreceptie. Zo’n 30 aanwezigen wensten elkaar een goed modeljaar en wat dies meer zij en lieten zich de aangeboden snacks goed smaken.
De modellentafel was wat minder gevuld, kennelijk is er tijdens de feestdagen meer culinaire tijdsbesteding geweest. Maar wat er stond of lag was wel weer de moeite waard. We zagen in aanbouw een A-12 Avenger, die echter nooit gevlogen heeft omdat een streep door het project gezet werd, een onderzeeër waarvan ik het type niet heb meegekregen en een Douglas Devastator 1:48. Vier borstbeelden van figuren uit de Tweede Wereldoorlog vormden een bijzonder rijtje. Ook stonden er twee robots uit de Star Wars, helaas niet sprekend of bewegend. Rijdend materieel was wat schaars: een Vickers tank en het chassis van een Unimog vrachtwagen.
Zoals gebruikelijk veel vliegtuigen. Om met de grootste te beginnen, een EC-145 helikopter, een P-40 in schaal 1:32 en daarnaast eentje in 1:48. Verder in 1:48 een Barracuda, een Jak-1 en een F-84F Thunderstreak. Ten slotte de schaal 1:72, zoals gewoonlijk de meerderheid. De Fokker W.4 was klaar en in een klein diorama geplaatst. De Catalina van Cousteau zie je niet vaak. Twee Japanse watervliegtuigen, Aichi Seiran geheten, een Ju-88, een MiG-21R met een bizar kleurenschema, tweemaal Supermarine Swift, eenmaal nieuw van Airfix en eenmaal heel oud van Hawk.
Voor het komend jaar wordt weer gezocht naar mensen die een interessant praatje kunnen houden om de avonden op te luisteren. Wie meldt zich?
Dick Boogaard
Opmerking: de IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +
Rody Verkruisen had een kleurige versie van de Revell 1/72 Consolidated PBY Catalina meegenomen. Revell heeft deze kit uitgebracht in 1977, op het hoogtepunt van de bekendheid van de oceanograaf Jacques Cousteau. Na het verongelukken van zijn zoon Philippe Cousteau met deze Catalina in 1979 is de kit niet meer uitgebracht. Het model is een aangepaste versie van Revells militaire Catalina, die van 1969 dateert. Zo ontbreekt natuurlijk de geschutskoepel op de neus en zijn bij de rugkoepels treeplanken aangebracht voor de duikers. Rody heeft de kit recht uit de doos gebouwd en voorzien van wat lood om te zorgen dat hij netjes op het neuswiel bleef staan.
Ruud van Zoomeren had drie modellen meegenomen, en we kwamen de Monogram 1/48 Douglas TBD Devastator in aanbouw als eerste tegen op de modellentafel. Deze kit had hij een paar jaar geleden bij de ESM op de kop getikt voor vijf euro. Helaas had het model tijdens de bouw last gekregen van de zwaartekracht, waardoor Ruud het weer deels opnieuw in elkaar moest zetten. De bovenzijde had hij geverfd met Revell Aqua Color acrylverf. Dat strijkt zo mooi uit dat het net lijkt alsof het model gespoten is.
Patrick Verschut gaat door met het vervangen van oude modellen, en deze keer was Aichi M6A Seiran aan de beurt. De oude is waarschijnlijk uit de jaren zestig, gelet op de forse klinknagels en het ontbreken van enig interieur. Mogelijk is het een Aoshima-kit. De maten van het toestel kloppen in ieder geval niet, of de schaal is anders (1/75 of 1/80). Daarnaast stond zijn nieuwe 1/72 Seiran, een Tamiya model met een uitstekende passing en een fraai interieur. Het is recht uit de doos gebouwd en geairbrusht.
Luuk Boerman had twee KNIL P-40N Warhawks gebouwd, echter in verschillende schalen. Bovenaan de Hasegawa 1/48 als 'Snafu', onderaan de Hasegawa 1/32 als 'Irma' met missiemarkeringen op de neus.
Dick Boogaard had traditiegetrouw drie modellen meegenomen. Als eerste een RS Model 1/72 MiG-21R in een eigen vierkleurenschema. Op internet was hij een toestel in een dergelijk schema tegengekomen en dat vond hij zo aantrekkelijk dat hij dat heeft nagebouwd. Verder had Dick twee versies van de 1/72 Supermarine Swift meegenomen. De oudste is van het merk Hawk en stamt uit 1954 (boven), de nieuwste is een uitgave van 2015 van Airfix (onder). Beide zijn recht uit de doos gebouwd en handgeschilderd.
Frits Krieg bouwt alleen vliegtuigen in de schaal 1/48. Deze keer had hij een Accurate Miniatures Yak-1 en een Special Hobby Fairey Barracuda meegenomen. De Yak wilde hij graag bouwen met ski's maar dat betekent een witte winterkleur. Dat vond hij een wat saaie kleurstelling. De Barracuda was een lastig model: de passing van het interieur was niet optimaal, de vleugelmontage aan de romp heeft geen pennen of tabs, de staartvlakken pasten niet goed en de bewapening ontbreekt. Beide modellen heeft hij recht uit de doos gebouwd en met de hand geschilderd. Frits heeft al een tijdje een airbrush liggen, maar nog nooit gebruikt. Zijn goede voornemen is om in 2017 de airbrush daadwerkelijk te gaan gebruiken.
Rob de Bie toonde een Anigrand 1/72 A-12 Avenger II in aanbouw, als vergelijkingsmateriaal voor Rob Hamann, die een Anigrand VAK-191 aan het bouwen is. Het Anigrand resin model was een redelijke draak om te bouwen: in het oppervlak zaten honderden luchtbelletjes die één voor één gevuld moesten worden, en de opklapbare vleugeltippen pasten heel slecht tegen de centersectie. Om de achterrand strak te maken had Rob er 0,3 mm verenstaal op gelijmd. De A-12 was bedoeld als vervanger van de A-6 Intruder van de US Navy, maar omdat de kosten uit hand liepen is het project gestopt in 1991, voordat het prototype gevlogen had.
Ruud van Zoomerens tweede model was een recent gebouwde 1/72 Junkers 88 van Airfix in kleuren van de Finse luchtmacht. Het is een van de oudere kits van Airfix uit 1966.
Jaap de Vries had de Kinetic 1/48 F-84F Thunderstreak gebouwd met vier brandstoftanks onder de vleugel. Dat was geen dagelijkse configuratie, maar Jaap vond dat leuker dan bommen of raketten.
Nick van der Windt had zijn eerste model en zijn nieuwste model meegenomen. De Revell 1/32 EC 145 was zijn eerste model na de herstart. Het is geschilderd met Vallejo rood, die wat donkerder is dan het rood dat Revell aanbeveelt. Het model is gebouwd met alles dicht, dat zou hij nu anders doen, maar desalniettemin was Nick heel tevreden over het resultaat. De Eduard 1/48 Fokker Dr.1 was de nieuwste, en hij had er twee parallel gebouwd aangezien hij een 'Dual Combo' kit had. De typische Fokker 'streaked' camo gedaan met acryl met vertrager.
Rob Hamann had zijn Fokker W.4 afgerond en een bijpassend diorama gebouwd, dat de situatie bij de fabriek in Schwerin voorstelt. Het model is gebouwd met de vleugels van twee HR Model Fokker M.7's, de romp en de staartvlakken komen uit dezelfde doos, de rest is zelf gebouwd. Alleen de vleugel al heeft ongeveer 50 spandraden tussen 58 punten.
Chris Ravesteijn liet een hele kleine onderzeeër in aanbouw zien, een 'Holland Class' in schaal 1/144 van Micro-Mir. De Holland Class onderzeeboten waren de eerste van de Royal Navy, genoemd naar de ontwerper John Philip Holland. Er zijn er vijf van gebouwd tussen 1901 en 1903, en ze hebben dienst gedaan tot 1914. Het was een flinke klus om de fijne en tere onderdelen van de sprues af te halen zonder ze kapot te maken. Het is een short run kit, en heeft dus geen paspennetjes, waardoor je goed moet uitkijken met het uitlijnen van de rompdelen. Chris overweegt om er nog een diorama bij de maken, mogelijk in de vorm van een bouwwerf zodat je de rompvorm goed kunt blijven zien.
Ruud van Zoomerens derde model was een tank: een Mirage Hobby 1/35 Vickers-Armstrong 6 ton, in Finse kleuren en markeringen uit 1933. Hij had de kit bewerkt met een wash van Vallejo.
Nick van der Windt deed mee aan de Dakar groepsbouw op het IPMS forum, en was druk bezig met de Revell 1/24 Unimog. Het chassis, motor en onderstel waren na twee dagen na de start in ieder geval flink gevorderd.
Johan Bijl had deze keer vier bustes meegenomen. Het waren 'tussendoortjes' die hij jaren geleden heeft gemaakt. De modellen bestaan meestal uit slechts enkele delen, de uitdaging zit vooral in het olieverfwerk. Van boven naar beneden: Legend 1/9 U-boat Captain, Verlinden 1/9 Otto Skorzeny, Yellow Submarine 1/9 Women's Auxiliary Air Force, en Verlinden 1/4 Montgomery.
Wim Hoogendoorn had twee modellen meegenomen uit de Star Wars filmserie. Het is een Bandai 1/12 doos met daarin twee modellen: R2-D2 die we al kennen uit de oudste film en de BB-8 uit de nieuwste film. De R2-D2 had Wim al eerder gebouwd (zie het verslag van mei 2016), maar bij dit model zijn alle gereedschappen uitgeklapt. Revell heeft de Europese rechten voor Star Wars modellen, zodoende zijn deze Japanse Bandai kits hier niet te koop. Maar via grijze import en Ebay kon Wim er toch aan komen. Een nadeel van Japanse import is dat de bouwbeschrijving alleen in het Japans is, en die bouwbeschrijving heb je eigenlijk wel nodig. Het R2-D2 model bestond namelijk circa 200 onderdelen, erg veel voor het formaat van het model. Schilderen was niet nodig, alle onderdelen zijn in kleur spuitgegoten, dus van de sprue af halen en in elkaar zetten.
Reinhold Boogaard heeft gedurende een Zwitserse vakantie veel van chocolade genoten. Gecombineerd met een sleetjestocht die bij vlagen erg spannend was, werd hij geïnspireerd tot dit bouwwerk, met onder andere een Zwitsers zakmes en het kaartje van de sleetjestocht.
Onze zaal 'Inter Amicos' was feestelijk aangekleed ter ere van het nieuwe jaar.
Er werden modellen en documentatie bekeken.
Er werd ook gebouwd. René Erhart trok de aandacht met zijn Revell 1/48 Eurofighter in 'Tiger Meet' kleuren.
Verder was er veel gezelligheid, en werd er naar de handel gekeken.
Tekst: Rob de Bie & Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen & Patrick Verschut